top of page

Tallenes taleHva kan prognoser og stats fortelle oss om Milans sesong så langt, og hva kan vi forvente oss resten av sesongen?

Første halvdel av sesongen er over, og for Milans del må det sies at den ikke har levd opp til forventningene. Halvveis i sesongen ligger Milan på 8. plass med 29 poeng. Dermed er man 12 poeng bak serieleder Napoli, 10 poeng bak 3. plassen og CL-kvalik. Om ambisjonene er Europa League, er det 5 poeng opp til Roma og 5. plassen. Det kan derfor være interessant å se på tallene bak sesongens prestasjoner så langt.

Club Elo-ranking

Club Elo rangerer europeiske klubber basert på Elo-systemet. De har per nå Milan rangert som det 7. beste laget i Serie A, med en Club Elo rating på 1687. Det gjør også Milan til lag nummer 46 totalt i Europa.

Basert på kampene så langt i sesongen, anslår Club Elo at Milan ender sesongen på 7. plass med 57,4 poeng. På plassen foran ligger Sassuolo, og det er per nå 59,4 % sjanse for at Milan ender opp bak Sassuolo på tabellen, og 35,8 % sjanse for at Milan klatrer forbi Sassuolo. Hvis vi ser på de fem siste sesongene, har man i snitt trengt 63, 2 poeng for å sikre seg en plass i Europa League.

Så. Hva kan Milan gjøre for å unngå enda en sur plassering utenfor Europa? La oss se på de kampene der Milan har hatt de mest overraskende poengtapene denne sesongen, kamper hvor det bør være fullt mulig å få bedre uttelling denne halvdelen av sesongen.

Milan spilte uavgjort mot Atalanta, Carpi og Verona. I alle disse kampene tilsa prognosene at det mest sannsynlige var Milanseier, med henholdsvis 59 %, 48 % og 67 % sjanse for å vinne. Tapet mot Bologna i forrige kamp kom på tross av at det var 64 % sjanse for Milanseier, og bare 14 % sjanse for at Bologna skulle ta alle tre poengene. At Milan underpresterte i disse fire kampene, kosta oss 9 poeng.

Andre veien, kan tallene fa Club Elo fortelle at de kampene hvor Milan har overraska mest positivt så langt i sesongen, var mot Roma (24 % sjanse for uavgjort, 55 % sjanse for tap), Lazio (21 % sjanse for seier, 53 % sjanse for tap) og Torino (29 % sjanse for uavgjort, 53 % sjanse for tap).

Hva må gjøres?

Om Milan skal heve seg i andre halvdel av sesongen, er det også verdt å se på hva som må endres på banen.

Milan scorer i snitt 1,3 mål per kamp. Det er lavere enn Napoli, Juventus, Fiorentina og Roma, men samme snitt som Empoli, Sassuolo og Inter. Men mens Inter bare slipper inn 0,6 mål per kamp, slipper Milan inn 1,2. Så langt i sesongen har man bare 3 clean sheets, som utgjør usle 16 % av kampene. Hvis vi går til WhoScored, hevder de at Milans tydelige svakheter blant annet er å forsvare seg mot dødballer, å forsvare seg mot gjennombruddspasninger og å holde på en ledelse. Det er derfor liten tvil om at Milan har en jobb å gjøre defensivt, om målet er en plass i Europa.

Et forsøk på å spå

Om man bare ser på statistikk og prognoser for resten av sesongen, har Milan per nå små sjanser til å ende sesongen blant de fem øverste lagene på tabellen. Likevel er sesongen langt fra avgjort, og i fotballen ser man ofte resultater som er statistisk usannsynlige.

Vi er nå midt i et overgangsvindu, med alle de mulighetene det gir både oss og våre motstandere til å hente forsterkninger. Om Milan skal kunne drømme om en plass i Champions League, trengs det betydelige forsterkninger. 10 poeng opp til CL-plassen virker per nå som et for stort gap.

En plass i Europa League derimot, bør være fullt mulig om man slutter å underprestere mot antatt dårligere lag. I tillegg har Milan fordelen av hjemmebane mot både Fiorentina, Inter, Juventus og Roma i den kommende halvdelen av sesongen. Den første store testen kommer mot Fiorentina nå på søndag. Club Elo anslår at det er 38 % sjanse for Milanseier, 29 % sjanse for uavgjort og 34 % sjanse for tap.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page