top of page

San Siro

Stadio_Meazza.jpg

Eier: Milan Municipality
Addresse: Via Piccolomini 5, 20151 Milan
Åpnet: 19.11.1926
Renovert: 1956, 1989
Kapasitet: 80,018
Banestørrelse: 105×68 m

 

Kort fakta
Stadio San Siro, også kjent ved navnet Guiseppe Meazza, er hjemmebanen til både Milan og Inter. Den åpnet for første gang 19.september 1926, i en kamp mellom begge byrivalene, som Inter vant 6-3, foran 35 000 supportere, som på den tiden var det maksimale publikumskapasitet San Siro hadde. I dag har San Siro plass til over 80 000 supportere, og er blitt et populært sted blant turistene som kommer til byen. Stadion har, i tillegg til fotballen, også restauranter og museum.

 

Piero Pirellis generøsitet

Milan spilte sine første 27 år som fotballklubb på Viala Lombardia. Den økende fotballinteressen blant Milano-folket, samt supportermassen til klubben ble straks for stor for den ellers så fine Viala Lombardia. Det var da at daværende Milan-president Piero Pirelli kom med forslaget om en splitter ny stadion for klubben.

 

Han tok en telefonsamtale med Stacchini, arkitekten bak sentralstasjonen i Milano, og fikk ordnet møte. Milan-fansen skulle få en spesiell gave fra sin kjære president.

 

San Siro ble laget ferdig i 1926, da med tilskuerkapasitet på 35 000. Klubben eide San Siro frem til 1935, da den ble solgt videre til byen av Milano. Man skjønte allerede nå at også 35 000 plasser ville bli for lite for en klubb av Milans kaliber, og nye stadionplaner ble straks et emne.

 

Inter kommer, og blir
Man skulle nå bygge noe helt nytt, noe helt spesielt, som få lag i Europa kunne matche. Kapasitet på 150 000 var nå blitt en del av planen, men man så seg nødt til å kutte ned dette antallet av frykt for sikkerheten. Det ville også bli svært vanskelig å lage en såpass stor stadion i Milano. Planene uteble, men i løpet av de neste få årene skulle mye skje, deriblant et lite samarbeid med byrivalene Inter.

 

Frem til 1945 hadde Milan spilt på San Siro og Inter på Arena Civica. Milano-klubbene skulle nå slå seg sammen på samme stadion, og plassen ble fort for liten for begge lags supportere.

 

Ni år senere, i 1954, kom man med nye stadionplaner. På 12 måneder sto nye San Siro klar til bruk, og en kapasitet på 85 000. De neste årene ble brukt på å renovasjon, og San Siro ble gitt det lille glansbildet det fortjente, med et touch av det moderne interiøret.

 

Guiseppe Meazza og seksjonsfarger
San Siro ble delt inn i fire forskjellige seksjoner, hvor den sentrale seksjonen, med plass til trenerbenk og media-folk ble farget rødt. Den motsatte siden fikk oransj blekk på seg. Nord-seksjonen bak mål ble farget grønn, og sør-seksjonen, hvor Milan-fansen holder til, fikk fargen blå.

 

I 1980 ble San Siro offisielt omdøpt etter den tidligere Inter- og Milan-spilleren Guiseppe Meazza.

 

Verden kommer på besøk
I 1990 fikk Italia tildelt verdensmesterskapet i fotball, og tankene om å lage en helt ny stadion ble fort ignorert ettersom økonomien ikke tillot det. Man bestemte seg da for å heller renovere stadioene man allerede har, og San Siro var ingen unntak.

 

Et helt nytt klima- og varmeannlegg ble satt på plass, før man startet byggingen av et tak på San Siro. Det ble bygget fire store tårn på hver side av stadion, og ett flott tak ble satt over alle sitteplassene på San Siro, og også flomlysene ble byttet ut. Etter renovasjonen ble San Siro for første gang tatt i bruk i åpningskampen i VM 1990 mellom Argentina og Kamerun. Utenom VM i 1990, ble også flere kamper under VM 1934 og EM 1980 spilt på San Siro.

 

For å imøtekomme UEFA-kravene måtte San Siro kvitte seg med over 5000 plasser i 2008, og står i dag bokført med kapasitet på 80 018 plasser.

 

Mesterligafinalene i 1965, 1970 og 2001 ble holdt på San Siro. Neste års finale i Europas gjeveste turnering vil også bli vertet av San Siro.

 

Andre eventer
San Siro blir også brukt for store konserter. Stjerner som Bob Marley, Bob Dylan, Madonna, Bruce Springsteen, Michael Jackson, The Rolling Stones, Robbie Williams, Muse, Bon Jovi og One Direction har allerede hatt suksessfulle konserter på San Siro, og det har ved flere anledninger vært utsolgt for billetter ved slike eventer. Bokse-kampen mellom Duilio Loi og Carlos Ortiz ble også avholdt her.

 

I november 2009 ble Rugby-kampen mellom Italia og New Zealand spilt på San Siro foran 80 000 supportere, som er en rekord for rugby-tilskuere i Italia.

 

Stadionbesøk
San Siro er i dag et spennende turiststed for de som ønsker å vite om historien til to av Europas største fotballklubber.

 

Stadion tours er åpent hver eneste dag i uka fra 10-18, og inkluderer tur innom blant annet garderoben og presserommet, samt som man blir fortalt om historien bak stadion og klubbene. Det koster mellom 7 og 13 euro for en slik tour, prisen avhenger av om man ønsker full pakke, eller kun besøk til museet. Det er stengt på kampdager.

 

Komme seg til stadion
San Siro er lokalisert på vest-siden av Milano, og det er svært enkelt å komme til stadion ved hjelp av kollektivt transport.

 

Trikk: Nummer 16, kan tas frem til Piazzale Segesta. 20 minutters gåavstand. Denne trikken stoppet tidligere rett utenfor stadion, men grunnet byggearbeid må man av par stopp tidligere.

 

Metro: Det nærmeste stoppet er Lotto, som er på en gåavstand på ca 15 minutter. Ta metroen Rød linje 1 mot Rho Fiera. På kampdager tilbys gratisbusser fra stasjonen og frem til stadion.

 

Kampbilletter
Kan kjøpes via Milan Club Norvegia, eller på Milans offisielle hjemmeside, acmilan.com. Det er også mulighet til å kjøpe billetter på stadion på kampdag, såfremt det ikke er utsolgt. Det er kun hjemmekampene mot Juventus og Inter i ligaen som blir utsolgt. Prisene avhenger av hvor du ønsker å sitte, prisklassen ligger på alt fra 24 euro og opp til 170 euro.

bottom of page