top of page

Historie

634px-Logo_of_AC_Milan.svg.png

Associazione Calcio Milan ble stiftet den 16. desember i 1899 under navnet Milan Cricket- and Football-club. To engelskmenn med navn Herbert Kiplin og Alfred Edwards oppgis som grunnleggerne av klubben som med tiden er blitt kjent verden rundt under navnet AC Milan.

 

Milan har en stolt historie, og etter bare to år startet man tittelsankingen ved å vinne Serie A i 1901. Den første generasjonen Milan-spillere leverte solid og fem år senere tok de et nytt seriegull. Dette ble fulgt opp året etter, og allerede i 1907 hadde Milan vunnet serien ved tre anledninger. Det kommende året oppstod det interne stridigheter i klubben, en diskusjon som gikk på om man skulle hente utenlandske spillere til klubben eller ikke. Dette medførte til slutt at klubben ble splittet, og vår naborival Internazionale Milan oppstod. Uten utenlandske spillere klarte ikke AC Milan å henge med på utviklingen, og det ble etter hvert en lengre mørketid for klubben.

 

Returen til toppen av italiensk fotball

 

Mørketiden varte lenge, og to verdenskriger passerte før Milan igjen skulle returnere til toppen av italiensk fotball. Når man på ny vant en scudetto, i 50-51-sesongen, var også Milan blitt en klubb med internasjonale spillere og angrepstrioen bestod av tre svensker. Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Niels Liedholm utgjorde en fryktet angrepsrekke og gikk under tilnavnet Gre-No-Li. De skulle være med på å føre laget til nye seriemesterskap ved fire anledninger på 1950-tallet, og Milan var for alvor å regne blant de største lagene i Italia igjen.

 

Også inne i det neste tiåret vant Milan to scudettoer, henholdsvis i 1962 og 1968, men 60-tallet huskes best for det internasjonale gjennombruddet. Den europeiske serievinnercupen, senere kjent som Champions League, ble vunnet for første gang i 62/63-sesongen, når Milan slo Benfica i finalen på Wembley. Bedriften ble gjentatt seks år senere, og i mellomtiden hadde de rødsorte også vunnet cupen og cupvinnercupen for første gang.

 

Gjennom 70-tallet fortsatte Milan å være en av Italias største klubber, men dominansen fra det foregående tiåret uteble. Den tiende ligatittelen ble riktignok sikret på 70-tallet, men klubben var i tydelig tilbekegang. Det endte til slutt i at klubben rykket ned til Serie B for første gang, og til tross for at de vant Serie B på første forsøk, ble det et nytt nedrykk. Det ble en ny triumf på nest høyeste nivå, men det var ingen tvil om at Milans status som storklubb var et tapt kapittel.

 

Berlusconis æra

 

Silvio Berlusconi er en av Milan-historiens viktigste menn. Her avbildet på Milanello med blant

annet Adriano Galliani.

 

Noen år senere var det lite som tydet på en snarlig retur til verdenstoppen, men den 20. februar i 1986 skulle ting endres. Silvio Berlusconi kjøpte klubben, og tok umiddelbare grep. Arrigo Sacchi ble ansatt som trener. Gullit, Rijkard og van Basten ble kjøpt, Maldini og Costacurta ble en del av et forsvar som fra før ble styrt av Franco Baresi. Et vinnerlag var skapt. To år senere vant Milan sin første scudetto under Berlusconis ledelse, og i de to påfølgende årene vant klubben Europas gjeveste klubbturnering. Milan var for alvor tilbake i det gode selskap, og laget fra 89/90-sesongen er blitt kåret til tidenes beste fotballag.

 

90-tallet skulle vise seg å bli det mest suksessfylte tiåret i klubbens levetid, og man startet det hele med tre strake seriegull under Fabio Capellos ledelse. Totalt ble det fem seriemesterskap, to Champions League-triumfer og en hel haug med andre trofeer gjennom det gyldne tiåret.

 

Ancelotti og Europa

 

2000-tallet skulle også bli en suksess for Rossoneri. Den tidligere Milan-spiller Carlo Ancelotti ble ansatt som trener, og Milan fikk på ny et av verdens mest slagkraftige mannskap. Maldini hadde nå fått selskap av spillere som Seedorf, Pirlo, Shevchenko, Gattuso, Nesta og Inzaghi. Få lag kunne vise til samme kvalitet, og i Europa skulle Ancelotti & co vise seg som en stormakt. I 2003 vant Milan sin sjette Champions League-tittel, før de i 2005 tapte den minneverdige finalen mot Liverpool etter å ha gitt bort en 3-0-ledelse. Revansjen kom i 2007 da Milan igjen nådde finalen i verdens gjeveste klubbturnering og slo Liverpool.

 

Under Ancelottis ledelse var Milan en klubb å regne med i Europa, men suksessen i hjemlig serie uteble i store deler av hans periode. Det ble med et seriegull under Ancelottis ledelse, men 2000-tallet står fortsatt igjen som et av de sterkeste i klubbens historie.

 

Mørkere tider

 

Kun fryd og gammen var det dog ikke, og 2000-tallet ga også klubben en av sine verste skampletter. Milans involvering i calciopoli har blitt heftig diskutert, og en del av klubbens supportere vil ha det til at man ble uskyldig dømt. Mye tyder på at man var involvert på en uheldig møte, og til tross for at klubbens ledelse ble frikjent i retten ble man til poengtrekk fra det italienske fotballforbundet. Medvirkningen i dommerskandalen var starten på en ny nedgangsperiode, og i takt med et aldrende mannskap avtok prestasjonene.

 

Man satset i lang tid på de rutinerte spillerne som fortsatt var igjen fra storhetsperioden, noe som i ettertid har sett ut som en svak avgjørelse. Klubben utsatte de nødvendige utskiftningene og forsvant ut av Europa-toppen som en følge av dette, men mye takket være Zlatan Ibrahimovic og Thiago Silva vant klubben sin 18. og foreløpig siste scudetto i 10/11-sesongen. De siste sesongene har vært preget av hyppige trenerbytter, store utskiftninger i spillerstallen og lite som minner om mestertakter.

 

Et mulig lyspunkt er de nye stadionplanene, som på ny kan blåse liv i det som for øyeblikket er en sovende storklubb. Milan er et godt stykke unna verdenstoppen for øyeblikket, men klubbens status står fortsatt sterkt, og ved et nytt giv er det lov å håpe på at vi på ny skal få se Milan jakte de store trofeene.

 

Tiden etter Berlusconi

Etter flere års spekulasjoner og lang tids forhandlinger med ulike aktører solgte Silvio Berlusconi seg ut av Milan i 2017, som fra april blir styrt av kineseren Yonghong Li. Gjennom sitt selskap Rossoneri Sport Invesment Lux. kjøpte han 99.99% av aksjene i Milan for € 740 millioner. Forretningsmannen fra Asia er klar i sin tale på at klubben skal tilbake dit den hører hjemme og allerede i sin første Mercato som President brukte Milan store summer på å forsterke spillerstallen.

bottom of page