top of page

Intervju: Rolf-Otto EriksenDu har garantert hørt stemmen hans før. Når de største kampene spilles på italiensk jord er han som regel å finne på kommentatorplass, og hører du noe om italiensk fotball i norske medier er det ofte denne mannen som har uttrykt seg. Dette er vårt intervju med Rolf-Otto Eriksen.

Jeg har slått meg ned på en av Oslos rolige kafeer, sjekker de siste nyhetene for å se om noe nytt er kommet på banen og tar en titt på klokka. Det er omtrent så den slår 12 i det øyeblikket Rolf-Otto Eriksen kommer inn døra. Viasats kommentator og Serie A-ekspert gir et svært solid håndtrykk og slår seg ned. Han er omtrent ikke nede på stolen før fotballpraten er i gang. Den stopper ikke før vi har vært der i godt over en time, og det er ikke vanskelig å få Rolf-Otto i tale. Vi går nesten umiddelbart i gang med å snakke om Donnarumma. Man kommer ikke utenom det akkurat nå, og Rolf-Otto har følgende å si om alt oppstyret rundt den unge keeperen:

Jeg må begynne med å si at han er en spiller jeg har litt ekstra til overs for. Først og fremst er han et unikt talent, og jeg har jo vært keeper selv så jeg har alltid et ekstra blikk på dem. Jeg ser jo på Donnarumma som en som kan ta opp arven etter Buffon, den største, så det i seg selv er spesielt nok. Det er også noe med det at han har gitt uttrykk for at han vil bli i Milan over lengre tid, så jeg har vurdert han både som et ekstraordinært talent, men også som en litt utypisk ung spiller i 2017, nettopp fordi han har signalisert det han har gjort. Da blir kanskje forventningene nesten litt kunstig høye, fordi det er så mange faktorer som spiller inn nå. Ikke minst er det agenter. Med den bakgrunnen så synes jeg saken er trist. Fordi en så fin gutt og så god spiller, med en så lys fremtid, får en del av sitt rykte og den videre veien ødelagt av en agent vi vet hva driver med og som for meg driver en ekkel business. Det er en del av fotballen jeg sliter med å forholde meg til, og som i ytterste konsekvens nesten kan ødelegge for det vakre spillet, for dette er det stygge spillet.

At man har klart å manøvrere det dit synes jeg er ekstra trist, fordi Donnarumma er den han er og også har mulighet til å bli noe mer enn bare en god spiller. Han kan bli en ambassadør både for Milan, men også for hele spillet, for Calcio. Da kan man ikke la agenter ødelegge den flotte delen, og det er mitt inntrykk at det er det Raiola har gjort. Han har spilt det forhandlingsspillet på en måte som har satt Donnarumma helt opp mot veggen, og nesten i en umulig situasjon. Nå virker det som om det er familien og han selv, som har begynt å virke som de gode kreftene, og nå kjemper mot de onde kreftene om vi kan si det sånn. Kanskje kan det få et lykkelig utfall likevel, men saken har vært trist. Jeg håper det kan få en lykkelig utgang likevel.

Hvordan tror du supporterne til Milan vil opptre om det får den lykkelige utgangen? Er det aksept for at Donnarumma snur, eller venter brente broer?

Jeg tror Raiola er så etablert som skurk i dette spillet, at hvis det viser seg at Donnarumma og familien har tatt initiativ til å snu det så velger jeg å håpe at han fortsatt kan være en gullgutt blant Milans supportere. Det er litt alderen tatt i betraktning også. Det er en 18-åring. Hadde det vært en fullvoksen mann hadde det vært noe annet, men det er ikke en voksen mann vi snakker om her. Det håper jeg supporterne klarer å se om han nå snur og skal fortsette å være Milan-spiller.


Det nye prosjektet

Vi sitter der og deler noen mishagsytringer om Raiola, men vi må også snakke om det positive som skjer i Milan om dagen. Et nytt prosjekt er på gang og det er allerede gjort en del signeringer. Viasats kommentator liker det han har sett til nå:

Jeg liker retningen på det de nye eierne har gjort så langt. For det første er det spillere som laget trenger, i form av riktige spillertyper og posisjoner som det er viktig å forsterke. For det andre synes jeg profilen på de som er hentet inn er god. Det virker som det tenkes bevisst. At man ikke nødvendigvis går for de største navnene, men heller de rette typene. De er etablerte, men det er potensialet som er det viktigste. Det er spillere som styrker laget, men som kanskje har potensial til enda mer. Jeg synes det er litt i Montellas ånd. Du merker at han har et ord med i laget. Han er en sånn lagbyggertype, og jeg ser at dette er typer som vil passe hans måte å spille på. Det er mye derfor jeg liker det veldig godt. Samtidig må du ha på plass noe mer etablert også. Biglia er en sånn type. Du må ha litt rutine og tyngde der. Det tenkes i den retningen også, og jeg er litt imponert over den måten de nye eierne har gjort ting så langt.

Kan du si litt om de nye spillerne, og kanskje da særlig Kessie, som du kjenner godt?

Han er jo egentlig den jeg kan si noe om.

Kessie er en sånn som kan bli så ufattelig god. Han kan bekle de fleste posisjoner på midten der. Han har stor aksjonsradius, en rå fysikk og er god med ball. Han er en midtbanemotor og en drivkraft som jeg synes Milan har savnet. Kucka er jo god, men har er langt mer begrensa. Der er det stor innsatsvilje og kapasitet med alt det fysiske på plass, men Kessie har potensial til å bli toppklasse. Jeg tror at bare det å ta steget til en større klubb vil løfte han opp på et nytt nivå. Det er en sånn Toure-type, som kan være overalt. Han har fått god taktisk skolering med Gasperini i Atalanta, så han kommer på ingen måte helt utemmet til Milan heller. Han er vant til Serie A og han ville til Serie A for å bli bedre taktisk. Grunnlaget er lagt, og derfor tror jeg han kan ta nye steg raskt og jeg tror vi vil se gode resultater fra han med en gang. Han er ikke bare henta inn for å være god på sikt altså!Nå begynner vi virkelig å komme inn i praten, og Eriksen har en del meninger om hvilke grep som må gjøres videre i Milan. Vi diskuterer hvilke roller det blir viktigst å gjøre noe med, og vi starter med vår kaptein.

Klubbkapteinen er jo en utskjelt fyr, men jeg har jo bitt meg merke i at han må ha noen personlige egenskaper. Da han ble skada var det kun snakk om å spille for Montolivo, både fra spillernes side og Montellas side. De skulle spille for kapteinen. Man må ikke si det, så han har en viktig posisjon i gruppa, men når du skal ha en regista i laget så må man ha noe litt mer enn hva han tilbyr. Han er litt begrenset. Han er en klok spiller og har tydeligvis en god innvirkning på de rundt seg, men det holder ikke i seg selv, så en type som Bilgia kunne blitt bra. Han har på en måte kjørt seg litt fast i Lazio, så han kunne også hatt godt av et skifte. Montolivo kan gjerne spille, men han skal ikke være førstevalg, så man trenger en ny i den rollen der.

På backplass er det også litt tynt. Jeg synes jo det er litt rart at De Sciglio ikke har blitt ordentlig god. I Juve-drakt er jeg ganske sikker på at han ville blitt det. Han er egentlig en spiller som skal kunne være en god stabil back for Milan, men jeg har sett at mange er kritiske til han og han har jo ikke helt klart å komme opp på det nivået han kan. Ellers har man noen unggutter som ikke har prestert stabilt nok til å være et førstevalg. Jeg tenker på Calabria. Han har irritert meg litt i perioder faktisk, det blir litt primitivt. Det går på spilleforståelsen og der går det litt tungt. Han er for svak defensivt. Der trengs det et førstevalg.

På stopperplass har du Romagnoli, som jeg bare håper tar ytterligere steg. Han er en så utrolig fin spillertype. God med ballen, sånn klassisk italiensk stoppertype, men det koker litt i toppen av og til foreløpig. Det tror jeg ordner seg, og om han ikke skal bli en klassestopper er det mye som går galt. Spørsmålet har vært hvem han skal ha ved siden av seg. Du har rødkortkongen, som er i ferd med å ryke. Han har hatt mange gode kamper, men det blir for ustabilt. Du kan ikke spille med en sånn mann fast. Musacchio er på plass der og det blir spennende å se.

Det mangler også en mann i front der. Man må ha en annen spisstype enn Bacca. På sitt beste er han en ulv i boksen, men poenget er at med måten Montella vil spille på så må man ha en som er mer deltagende i spillet enn det Bacca er. Han deltar jo ikke! Han er avsondret fra de andre. Det holder ikke, og da må det en ny type inn. Du har Belotti som alle bør håpe på, eller så har man Kalinic som det snakkes om. Han er litt undervurdert i mine øyne. Der har du en ordentlig arbeidshest, som minner litt om Mandzukic akkurat på det feltet. Det er en sånn type, en mer hardtarbeidende spiss som deltar i det oppbyggende spillet Milan må ha.

Ja, man har jo sett at Milan nesten har lykkes bedre med Lapadula enn Bacca?

Det er nettopp det. Lapadula er en sånn spiller, men han er en sånn type som hadde bøtta mål i OBOS og slitt med å score i Eliteserien. Han er litt sånn Serie B-konge, eller iallfall kan det virke litt sånn i den sesongen vi har hatt bak oss da, selv om han er blitt en fanfavoritt nettopp fordi han jobber så hardt. Han er ikke god nok til å være et førstevalg i den rollen der i mine øyne. Nå har jo Bacca sagt at han helst vil bli, og Lapadula ryktes mange steder, så man får se.

Vi har jo Silva inn der, så blir det spennende å se hva man sitter igjen med til slutt…

At Milan har henta Silva synes jeg er interessant. Veldig interessant! Siden du har han inne kan det nesten være for godt til å være sant å få inn en som Belotti. Man kan drømme om det, men da er vi inne på balansen i regnskapet. Du får ikke alt på en gang. Selv om du må gjøre det så fort som mulig, så er det bare å se til naboen så vet man hvordan det kan gå om man bare bråhandler.

Det har også vært snakket en del om Conti. Hva tenker du om han?

Ja, det er jo han jeg skulle komme til på backplass. Jeg har veldig sans for han, og synes det ville vært en kjempemann for han å få inn. Han er italiensk, han er ung. Han kan spille ren back, han kan spille som vingback i en 3-5-2. Veldig anvendelig, og en som er med i alle faser av spillet. Det jeg har sett av han har gitt meg et veldig godt inntrykk. Det er så riktig profil, som med de andre signeringene.

Det er jo en utfordring å skifte ut tre i forsvarsrekka, men det må litt til?

Du har hatt nok utfordringer der fra før, så det er jeg ikke bekymra for egentlig. Det der er noe Montella får på plass. Hvis han får de rette spillerne, så får han til å drille en firer!

Eller så er det jo det at Donnarumma kan stikke. Om han skulle gjøre det så er det min favoritt Perrin som kanskje ser hetest ut akkurat nå. Det er jo det eneste jeg hadde synes var litt morsomt om Donnarumma skulle stikke. Perrin er god skjønner du, og en type! Han er så riktig type for Milan å ha, selv om de har klart seg med mindre stilige typer bak der fra før (Her siktes det nok til Abbiatis noe kritikkverdige politiske holdninger, journ. anm.). Det gjør jo ikke noe om det kommer en som er litt stilig.


Sesongen 2016/17

Praten går så i retning av sesongen vi har lagt bak oss, og hvordan den har gått. Det har gått litt opp og ned og Eriksen ser slik på sesongen:

Det er ganske todelt. Første halvdel må sies å være meget bra, også skal det også sies at i mange av de kampene var det flyt. Man kommer under ofte, men klarte å komme tilbake. Det var en veldig fighting spirit i laget, med en tro på at man alltid kan slå tilbake. Så fikk man selvfølgelig seieren over Juve, og det var en del unge som stod frem så til de grader. Du hadde Donnarumma bak, og Locatelli på midten. Det var litt det nye Milan som begynte å presentere seg allerede der.

Etter hvert ble det en lang sesong, mye kamper og det kom noen skader på sentrale spillere som har hatt veldig mye å si, med Bonaventura spesielt. Når en så sentral mann som han blir skadet så var det ikke nok bredde til å kjempe i toppen. Det kom jo inn noen nye, men denne sesongen var litt med og uten han synes jeg. Han er en veldig dyktig ballspiller. Det sprer trygghet og når du har en sånn i laget så skapes det noe uansett. Han er for meg egentlig den beste spilleren i hele Milan-laget!

Vi har jo også vært litt inne på Montella. Hva tenker du om hans første år?

Jeg har veldig sans for Montella jeg altså. Han er litt av den rolige og fatta typen på benken. Jeg tror det var Sacchi faktisk, som nevnte at Montella allerede er blant de hvasseste trenerne i Europa. Han klarer å tenke på både det som skjer nå og på neste steg, og derfor synes jeg det er veldig bra at Milan har satsa videre på han. Resultatmessig holdt det akkurat, og med den situasjonen som har vært i klubben, hvor det har vært uavklart så lenge, er det godt gjort å holde blikket festet på målet. Han har klart å gjøre mye ut av det han har. Det var som sagt litt ekstra flyt i første halvdel, men det utjevna seg med en ganske svak vår, hvor man kanskje hadde litt marginer i mot også. Totalt sett så synes jeg at det å klare den Europa-plassen er forskjellen på en godkjent sesong og en som hadde vært en skuffelse. Det tror jeg er en viktig del av starten på det nye prosjektet.


Du nevnte litt det at Milan har snudd mange kamper denne sesongen, og i mine øyne har kanskje denne ærgjerrigheten vært noe av det viktigste Montella har tilført Milan…

Ja, det er jo noe man har sett i de lagene han har trent. Han klarer å lage en enhet. Det er lag som drar og trekker i samme retning, og for meg er det en av de egenskapene man setter høyest hos Montella. Når vi er inne på de kampene som ble snudd i høst så er det mye på grunn av dette, det skapes en ærgjerrighet i laget, hvor det betyr noe å spille for Milan.

Vi har vært litt inne på det som fungerte denne sesongen, men en 6. plass tyder jo på at ikke alt har gått veien. Hva var det som gikk galt?

Utover sesongen så ble det for meg tydelig at Milan slet mest i de kampene de skulle styre. Med ballen slet man i en del kamper. Hvis man ser på en sentral midtbane som egentlig ikke holder mål, med en enhet som ikke henger sammen og spillere som heller ikke individuelt er gode nok, så er nok det kanskje det største problemet. Man fikk jo også en situasjon hvor Bacca ikke leverer noe annet enn målene, og en Lapadula som gjør det han kan, men i mine øyne blir det ikke nok ut av det.

Ellers så kom jo Deulofeu inn og gjorde ting bra, men variert en del. Suso spilte jo en veldig bra første halvdel, så varierte også han litt mer etter jul. Han var riktignok veldig god, og ble jo kåret til årets spiller hos dere. Før jul var han lysende, men som med resten av laget varierte det litt mer i siste halvdel. Offensivt bærer det preg av at det relasjonelle ikke satt godt nok etter hvert. Det kombinert med at man fikk en litt ustabil situasjon bak i forsvaret, med mange utskiftninger med skader. Det henger jo sammen, når enheten ikke fungerer.

For meg er midtbanen mye av problemet midtbanen, hvor det rett og slett ikke har vært kvalitet nok. Man fikk jo inn Locatelli som et friskt pust, men den midtbanen har ikke fungert.

Nei, det er klart. Kvaliteten der er ikke på det nivået den må være, og de er jo viktig for at denne enheten skal henge sammen. Locatelli var strålende i enkeltkamper og fikk den scoringen mot Juventus som var helt fantastisk. Da surfer du på en bølge og er i flyt, men det varer ikke evig og da trenger du litt erfaring for å komme opp på bølgen igjen. Han har nok vokst veldig på denne sesongen, men det er for mange av spillerne på den midtbanen der som ikke er førstealternativer og som har spilt for mye. Midtbaneleddet må ha gitt Montella mye hodebry altså, for det er ingen midtbanesammensetninger som har fungert ordentlig, verken individuelt eller som enhet. De er jo ikke bra nok, så det er det leddet hvor det trengs mest forsterkning, men der har det kommet en klar forsterkning allerede.


Videre går praten litt løst og fast om prosjektet som er igangsatt, hva man tenker om de nye eierne og den noe uavklarte situasjonen. Eriksen er som oss andre usikker på hva man egentlig kan vente av gruppen som står bak, men igjen kommer vi frem til at det som er gjort så langt lover godt.

Et eksempel på dette er når det nå ble snakk om Zlatan igjen. For meg ville det vært helt feil for Milan, der Milan er nå. Ja, han er fortsatt en av fotballens største merkenavn, men med skadesituasjonen, alderen og med tanke på fremtiden ville han vært et steg i helt feil retning. Jeg liker de investeringene som er gjort. De signalene som gis ved de investeringene som er gjort liker jeg.

Kommende sesong

Vi tar så fatt på praten om kommende sesong, og snakker om Milan så vel som de andre lagene. Eriksen spår at det blir flere lag å regne med denne sesongen, og ser frem mot en sesong med mye moro. Vi begynner med Roma og prater oss gjennom topplagene, og litt nedover på tabellen.

Nå har jo Salah forlatt oss, så kan det bli flere. Så er det mange som blir, men jeg er litt spent på Roma nå. Med Spalletti ut og noen spillere som forlater klubben så blir det spennende å se. Manolas kan dra, Rüdiger kan være på vei vekk, Paredes en annen. Napoli kommer til å fortsette å ta steg, og de gleder jeg meg veldig til å følge. Juve fikk en liten knekk mot Real Madrid, så får vi se hvordan de håndterer det. De må beholde laget og få en kontinuitet så man slipper å bygge på nytt igjen denne sesongen. Det blir viktig selv for Juventus.

Så har vi Inter, det blir spennende å se. Der har man fått inn en trener som er veldig dyktig, som vet hva han vil. Spalletti tåler å sitte med det presset, og det mannskapet er strålende spiller for spiller. At det ikke blir et lag ut av det er en gåte, men det mangler en sult og en vilje til å ta ut det siste. Det kan Spalletti gjøre noe med, men dette er første gang han trener et annet lag enn Roma i Serie A og det skal bli interessant. Ellers blir det spennende å se hvordan Atalanta kan følge opp, også må det mest eksotiske innslaget nevnes. Benevento som er oppe foran kommende sesong. Heksene! Hvor stilig er ikke det?

Hva tenker du om Milans sjanser for å klare topp 4?

Du har Juve der, Napoli kommer til å være der oppe også har du Roma. Så kommer Milan og Inter, og jeg tror det kommer til å ryke av de oppgjørene der kommende sesong. Du har Lazio som ligger og snuser litt, mens Fiorentina nok ikke er helt der. Jeg tror at om Milan får den enheten vi har snakket om av det laget det ser ut til at man får på plass, så vil de kjempe om en av de fire plassene. Det vil skuffe meg om de ikke gjør det. Jeg tror Roma kommer sterke ut av sommeren med Monchi på plass der, selv om det er litt uavklart, så det kan fort bli et Milano-derby om den plassen altså.

Hvor stor er avstanden helt opp?

Den er jo stor. Vi har jo snakket litt om eiersituasjonen, så man må jo se om den blir som man håper. Hvis den blir stabil og hvis man klarer å utvikle forretningsdelen slik at den blir bærekraftig så legges det et godt grunnlag der. Per nå mangler det mye strukturelt. Noe av det viktigste for Juventus, ved siden av det sportslige, er det at de har et stadionanlegg, de driver businessen godt og er gode på kjøp og salg. Man må ha dyktige folk i de posisjonene. Til Juventus er det langt, mens det er litt kortere til Napoli og Roma.

Litt av greia for Milan er historien. De siste årene har den vært litt som en bør man må bære. Du sammenlignes alltid med fortiden, og den har vært uoppnåelig. Man sammenligner med et av fotballhistoriens beste klubblag. Kanskje kommer Milan aldri tilbake dit, men det er ikke noen enkel oppgave å takle en slik fortid. Sånn har jeg følelsen av at det har vært litt over tid i Milan nå, men med den æraen som er over med Berlusconi nå så får man kanskje en ny start hvor det heller blir noe man strekker seg etter fremfor noe man sammenlignes med. Man kan snakke mer om det nye Milan.


Praten pendler videre inn på det å etablere den vinnerkulturen som har vært i Milan. Rolf-Otto peker på at man ikke trenger å hente vinnere i den grad mange tenker, men at en slik kultur finnes i klubben fra før. Dermed kommer vi inn på de gamle spillerne som nylig har returnert i nye roller, med Gattuso inn på Primavera og Abbiati som team manager. Vi snakker om Leonardos rolle i Milan, og hvordan denne ble ødelagt ved et mislykket trenerprosjekt, mens man sammenligner med blant annet Nedved i Juventus.


Det trengs kontinuitet i en klubb, også på ledersiden. Der har Milan ressurser som burde brukes. Det er jo en jeg mener skulle vært inne i klubben og gjort en jobb og det er jo selvfølgelig Maldini. Han ville jo vært den viktigste å fått inn der, men det må være riktig for han og det må være riktig for klubben og alt sånt. Det har det ikke vært.


Vi var jo litt inne på det med stadion også, og det øvrige rundt klubben. Hva tenker du på som det viktigste for at Milan skal komme tilbake helt oppe som en toppklubb?

Det er en klubb i toppen av Serie A som har egen stadion, og det er Juventus. Det vil aldri være sånn at det er hele forklaringen, men det er en viktig del av forklaringen. Bare det å eie sin egen stadion og ha full kontroll på de tingene der, og det å ha et moderne anlegg og drift, med den potensielle økonomien som ligger i det er avgjørende. Det er vanskelig å se for seg at man kan ligge ordentlig stabilt i toppen uten det. Spørsmålet er hvordan man kan løse det. Milan må gjøre noe med stadiondelen, og det tror jeg ikke du kommer utenom som en del av det å skulle etablere seg helt i toppen igjen.

Vi runder av med å snakke litt om den generelle problematikken med stadioner i Italia, behovet for en opprustning og hvor vakkert det hadde vært med et nytt mesterskap på italiensk jord. Det er svært få som brenner så mye for Italia og calcio som det Rolf-Otto Eriksen gjør. Vi takker for intervjuet og ser frem til å høre han i aksjon når sesongen sparkes i gang igjen til høsten!

39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page