top of page

Hva vi møter: SPAL (H)


Denne sesongen er første gang på 49 år vi ser Società Polisportiva Ars et Labor på øverste nivå i Italia og supporterne er fortsatt i gledesrus. Likevel er sannsynligheten for nedrykk stor for de lyseblå fra Ferrara og Milan er store favoritter i denne kampen. Det blir dermed spennende å se hva planen til Leonardo Semplici sitt mannskap er når de ankommer Milano for andre gang denne sesongen.

Forrige kamp: SPAL – Cagliari Lagoppstilling (3-5-2): Gomis, Salamon – Vicari – Vaisanen, Lazzari – Schiattarella – Viviani – Mora – Costa, Paloschi – Borriello

Illustrasjon hentet fra Whoscored 

Resultat: 0 – 2 Expected Goals: 0,5 – 0,7 Cornere: 7 – 4 Ballbesittelse: 50% – 50%

I runde nummer 4 tok SPAL imot Cagliari på Stadio Paolo Mazza i en kamp der håpet om poeng var stort for hjemmelaget. Men det var Cagliari som kom best i gang og tok en ganske fortjent ledelse etter 17 minutter gjennom Nicolo Barella. Etter denne smellen begynte endelig SPAL å spille god ball, og de skapte de beste sjansene uten uttelling. Dessverre for de lyseblå ble vondt verre da Joao Pedro smalt ballen i vinkelen fra utenfor 16-meteren til SPAL i det 68. minutt. Cagliari kontrollerte kampen ut, og SPAL tapte kampen 0-2. Dette var en prestasjon som først og fremst var skuffende for hjemmefansen på grunn av hvor få sjanser laget skapte.

Spillestilen til SPAL var preget av spill på kantene (mest på høyre) der de prøvde å komme seg til innlegg. De hadde også god treffsikkerhet på pasningene, men litt for mange av disse var sidelengs. Mulighetene de lyseblå fikk offensivt tok de dårlig vare på, og man fikk inntrykk av at de ikke var særlig farlige. Cagliari skapte mange sjanser gjennom gode individuelle prestasjoner ved at SPAL ikke var gode nok i presset. Men generelt tilsier statistikken at SPAL var bedre enn Cagliari i det meste (vant bl.a. flere driblinger (10-4), hodedueller (10-8) og taklinger (16-14)), så det var en relativt brukbar kamp av hjemmelaget. Likevel er det vanskelig å si hvor likt de vil spille mot Milan, siden det blir et helt annet utgangspunkt, så det blir spennende om SPAL vil være like tålmodige og trille mye ball også på San Siro. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Forrige sesong spilte de lyseblå fra Ferrara noe av den vakreste fotballen i Serie B og vant til slutt ligaen ganske greit. Denne sesongen byr på helt andre utfordringer, men starten har likevel vært ganske imponerende. Blant annet fikk de uavgjort borte mot Lazio (noe vi har sett kan være vanskelig), og den første skuffende kampen kom først forrige runde mot Cagliari. Mest bemerkelsesverdig ved prestasjonene til SPAL så langt denne sesongen i Serie A er at det har vært svært få sjanser i kampene deres. Ser vi på Expected Goals skulle SPAL ha vært involvert i ca 1,5 mål per kamp, og det er kun Crotone som har et snitt lavere enn dette. Dette kan tyde på en mentalitet som fungerer godt defensivt, men samtidig at det er noe tynt offensivt.

Formasjonen SPAL mest sannsynlig kommer til å ta i bruk mot Milan er en 3-5-2 som ofte kommer til å skli over i en 5-3-2. Denne formasjonen er i utgangspunktet defensivt sterk, men spissene kan samtidig ende opp veldig alene. Midtbanespillerne sine posisjoner vil her bestemme presshøyden, og hvis vi ser på de tidligere kampene til SPAL vil denne mest sannsynlig være ganske lav. Det gjelder likevel ikke å bli for offensiv da man alltid må være observant på de to spissene. Stiller Milan i 3-5-1-1, slik som mot Udinese, kan vi regne med at alle (utenom kanskje Romagnoli og Musacchio) er svært delaktig i angrep, og at SPAL sin formasjon kan være grei å møte for Rossoneri.


Så langt denne sesongen har SPAL overrasket og vært det 9.beste laget i Serie A ifølge Squawka. Dette har de oppnådd gjennom nest best forsvarsscore, noe som stemmer bra med det vi observerte med tanke på Expected Goals. De lyseblå fra Ferrara liker å holde i ballen, men motstanderen er ofte aggressive i presset mot dem, noe som fører til at de ofte må ty til flere lange baller enn hva de egentlig ønsker. Angrepene til SPAL kommer mest nedover høyresiden, der de satser på innlegg i boks. Det er likevel litt vanskelig å si hvordan de kommer til å skape sjanser offensivt, siden de skapte lite mot Lazio og Inter, og kanskje nå endrer kampplanen mot storlag. Defensivt er de sterke i de fleste duller, men noen av spillerne er svake i luften, og bør utnyttes av Kalinic eller andre på dødball. Tempo har også vist seg som et problem for SPAL ved enten tekniske driblere og/eller offensive kanter. Det bør dermed være noe å jobbe med offensivt for Milan, selv om SPAL har vært defensivt solide så langt i Serie A. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Bartosz Salamon (RCB)

Matrise hentet fra Squawka Salamon har vært litt ut og inn av startoppstillinger i Serie A de siste sesongene, men ser ut til å funnet et bra hjem i Ferrara. Polakken er et veldig sterkt ledd i luftrommet for SPAL, noe som gjør at han også er en trussel offensivt på dødball. I tillegg plasserer stopperen seg ofte bra, blokkerer skudd og bryter pasninger frekvent. Men Bartosz Salamon har samtidig en svakhet i forsvarsspillet ved at han er dårlig 1-mot-1, og sliter spesielt med raske driblere. Simultant har polakken en svak pasningsfot og klarerer ballen ofte. Man bør altså legge et press på han hvis man vil at SPAL skal spille mer langt. Det vil altså være smart å utfordre Salamon mye langs bakken gjennom driblinger og press når man møter SPAL. (SquawkaWhoscored)

Offensivt: Marco Borriello (ST)

Matrise hentet fra Squawka Marco Borriello er en velkjent veteran, klubbnomade og målgarantist i Serie A, og SPAL gjorde nok et smart valg da de hentet han til hans fjortende klubb. Italieneren har blitt noe tregere som 35-åring, men er fortsatt svært smart, sterk i kroppen og god på hodet. Venstrefoten har heller ikke mistet mye av kraften, og Borriello er en farlig mann hvis han kommer i skuddposisjon. En svakhet spissen kan ha er at han ikke skaper så mange sjanser på egenhånd, og Borriello vil ikke klare å utfordre hvis man har to mann i nærheten. Forsvarerne til Milan bør dermed ligge tett på Borriello, samtidig som man er observant på bevegelsene hans, slik at man nøytraliserer trusselen veteranen kommer med. (SquawkaWhoscored)

Oppsummering Vi må nok forvente et SPAL-lag som kommer til å spille litt annerledes på San Siro enn hvordan de tok imot Cagliari, og det er vanskelig å si akkurat hvordan de tenker å angripe. Defensivt er de derimot sterke og det er viktig at de kreative spillerne til Rossoneri bidrar godt mot de lyseblå fra Ferrara. Det kan være aktuelt å utfordre Salamon for spillere som Suso og Calhanoglu, samtidig som man legger dødballer på andre spillere. Man må i tillegg ikke glemme å forsvare seg, da vi vet hvor effektive spillere som Borriello kan være. Milan er uansett klare favoritter (1,25 til å vinne) og vi håper på å kunne fortsette den gode formen mot svakere lag.

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page