top of page

Hva vi møter: Lazio (H)


Med 3 seire på rad i januar er Lazio i god form foran det første av to møter på San Siro på 4 dager, hvor Milan må vise at de har tatt steg siden 4-1 tapet på Stadio Olimpico i høst.

Forrige kamp: Lazio – Udinese Lagoppstilling (3-5-2): Strakosha, Wallace – De Vrij – Radu, Basta – Parolo – Lucas – Milinkovic-Savic – Lukaku, Felipe Anderson – Nani

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 3-0 (1-0) Cornere: 3-6 Ballbesittelse: 46%-54% Driblinger: 11-7 Skudd: 10-12

Etter at høstkampen mellom Lazio og Udinese ble utsatt, fikk man endelig se hengekampen mellom den 21. og 22. serierunden i Serie A. Det knyttet seg blant annet noe usikkerhet til hvordan angrepet til Lazio skulle fungere uten Ciro Immobile på Stadio Olimpico. Tvilene ble derimot raskt slukket når Samir satte ballen i eget bur etter 22 minutter. Selvmålet kom etter et innlegg fra Milinkovic-Savic der Parolo presset Samir til å sende ballen ukontrollert i garnet. Resten av førsteomgangen var jevnspilt, og Udinese var svært nære på en sjanse som de Vrij blokkerte i liggende positur, men stillingen forble 1-0 til pause. I andre omgang tok det derimot ikke lang tid før Lazio satte 2-0 og avgjorde kampen. I det 47.minuttet gikk nemlig Felipe Anderson på et godt løp langs venstresiden der han fant Nani 45 grader utenfor, som satte ballen enkelt i nota. Udinese prøvde deretter å svare, men det ville seg ikke på grunn av bl.a. at Strakosha vartet opp med flere vakre redninger. Og for å gjøre saken verre satte likeså godt Felipe Anderson inn 3-0 på en kontring i det 86. minuttet etter en fin gjennombruddsball fra Lulic. Sluttresultatet på Stadio Olimpico ble dermed 3-0 til hjemmelaget, og Lazio fortsatte å vise sterk form.

Spillestilen til Lazio i kampen mot Udinese var basert rundt angrep på motstanderen i ubalanse. Dette gjorde de hovedsakelig med raske angrep (kontringer), samt en god bredde. Biancocelesti var i tillegg svært effektive, noe som gav et inntrykk av at de hadde bedre kontroll enn det statistikken tilsa. Et annet taktisk grep man kan observere fra Inzaghi er at Lazio har svært lite ball til å være et topplag på hjemmebane. Dette gir nemlig hovedstadslaget bedre muligheter for å angripe slik de ønsker (kontringer mot et lag i ubalanse). Men samtidig kunne man observere flere individuelle feil defensivt, og Udinese var uheldige som ikke scoret. Det bør dermed ligge muligheter her for Milan hvis man klarer å demme opp for den offensive trusselen. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Forrige sesong viste en fremgang hos Lazio gjennom en 5.plass (foran begge Milan-klubbene) og kvalifisering til Europaligaen, og det ser ut til at troppen har tatt enda større steg denne sesongen. Med en 3.plass der de har et lite overtak på Inter og Roma mtp Champions League-plasser er Lazio en av de største positive overraskelsene i denne Serie A-sesongen. 56 mål for Biancocelesti er også det høyeste antallet i ligaen foran lag som Napoli og Juventus. Hos Squawka er laget fra hovedstaden derimot nummer 4 på perfomance score, noe som hovedsakelig skyldes at laget har lite ballbesittelse i forhold til de andre topplagene. Det er uansett lite tvil om at Lazio er et bedre lag denne sesongen enn Milan, og at dette blir en tøff match for Rossoneri.


Tabell hentet fra Squawka

Simone Inzaghi har innarbeidet en sterk 3-5-2 i Lazio denne sesongen. Den minst spennende delen av laget i denne formasjonen er nok de tre bak, som ikke har særlig andre arbeidsoppgaver enn forsvarsspill og direkte pasninger fremover. På sidene finner vi derimot to vingbacker som bombarderer opp og ned sidelinjen, simultant som de er veldig disiplinerte når motstanderen har ballen. Defensivt i midten av 5-eren på midtbanen ligger en regista som skal diktere spillet fremover, samtidig som han gir en trygghet bakover. På begge sider av denne spilleren ligger det igjen to spillere som er virkelige arbeidshester som skal vinne dueller og komme på støttende løp i angrep. Rollene til de to på topp kan på sin side avhenge litt av hvem som spiller, men som regel trekker den ene litt lavere i banen og fungerer som den kreative spilleren i laget. Den andre vil være svært ivrig inn i bakrom, noe som (sammen med løpene fra midtbanen) gjør at vi ender i den kontringsbaserte spillestilen til Lazio. Det største problemet lag ofte møter mot denne formasjonen er hvordan de kan havne i undertall gjennom at man ikke følger løpene fra midtbanen (både sentralt og på kantene), så det viktigste for Milan vil nok sannsynlig være å være disiplinerte og ikke for offensive her.

Som nevnt flere ganger tidligere er en direkte spillestil et sterkt kjennetegn hos denne sesongens Lazio. Det er likevel verdt å nevne at pasningene ikke er særlig lange, noe som fungerer på grunn av gode bevegelser der relasjonene er svært sterke. Troppen til Biancocelesti består i tillegg av mange spillere som har individuelle ferdigheter, og dermed kan skape ting på egenhånd. Det kan likevel observeres problemer hos Lazio hvis de møter lag som er i balanse, siden laget da tyr til langskudd som i de aller fleste scenarioer forblir ufarlige. Med andre ord må Milan være stødige defensivt og stenge alle store rom som Lazio-spillerne sikler over. Spillestilen til Biancolesti defensivt er egentlig ganske standard, da de liker å ligge lavt, men samtidig sterk på grunn av relasjonene med klare arbeidsoppgaver. Spesielt viser de ofte defensiv trygghet på dødballer imot siden de organiserer seg svært bra. Likevel har de ikke et like solid forsvar som de andre topplagene (4 lag har sluppet inn færre mål), og det bør være mulig å lure inn et mål eller to bak Strakosha. For Milan kan det bl.a. være en ide å komme seg i gode innleggsposisjoner, da dette er et situasjonsbilde Binacocelesti har sluppet til en del sjanser på denne sesongen. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Lucas Leiva (DM)

Matrise hentet fra Squawka Etter en lang periode i Liverpool ble ikke Lucas Leiva lenger ansett som en viktig spiller for laget denne sommeren, og brasilianeren gikk for en ny start i den italienske hovedstaden. Der har han gjort en solid jobb, og savnet etter Biglia har vært minimalt for Biancocelesti. Spesialitetene til den defensive midtbanespilleren ligger i hans taklingsferdigheter, og hans gode fotballhjerne som leser motstanderens valg og finner de riktige posisjonene. Lucas er også en brukbar spiller i hodedueller, samtidig som han er kjent for sine sikre kortpasninger. Sistnevnte egenskap har derimot noen negative sider ved at pasningene ofte går bakover eller til siden, og kan bremse progresjonen. I tillegg er Lucas noe treg, noe som gjør han avhengig av posisjoneringen sin. En god plan for å spille seg forbi Lucas vil nok dermed være å spille med en bredde der spillerne skifter posisjoner. (Whoscored)

Offensivt: Luis Alberto (CAM)

Matrise hentet hos Squawka Lucas Leiva var ikke den eneste spilleren som fikk nytt liv i karrieren etter en svak periode i Liverpool, Luis Alberto var også i den engelske klubben, men i motsetning til Lucas var det få som trodde spanjolen skulle bli en nøkkelspiller i Serie A denne sesongen. Den 25-årige offensive midtbanespilleren hadde nemlig en svak sesong  i fjor med kun 9 opptredener i serien, men nå er han spilleren som er høyest rangert hos Whoscored for Lazio, og har 7 mål og 7 assist. Luis Alberto er en kreativ offensiv spiller som har en god fot, der han ofte er den som sender den avgjørende gjennombruddspasningen før en scoring. I tillegg er spanjolen god på å holde i ballen, og får driblingene til å se enkle ut. Tidligere hadde Luis Alberto et rykte på seg som en svært lite stabil spiller, men dette kan nå se ut til å ha blitt endret. Skal man presse Luis Alberto inn på svakhetene hans må man presse han ut på kanten, siden han er klart sterkest sentralt, samtidig som man nesten alltid bør utfordre han fysisk. (Whoscored)

Oppsummering Det vil på ingen måte være lett for Milan å møte Lazio denne sesongen, men håpet bør likevel ikke være helt fraværende. Passer man nemlig på at Biancocelesti ikke får noe rom å kontre i, simultant som man dekker løpene fra midtbanen, skal ikke angrepet deres være ekstraordinært. Samtidig bør det være mulig å score på laget fra Roma bl.a. gjennom variert bredde med gode innlegg. For Rossoneri ville det nok smakt ekstra godt med en revansj etter den pinlige kampen på Stadio Olimpico tidligere i sesongen, men kollektivet til Simone Inzaghi er nok klar for en fight også denne runden.

1 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page