top of page

Hva vi møter: Fiorentina (H)


Spørsmålet om man må ut i kvalifisering for Europaligaen skal besvares denne siste serierunden av serie A når et Fiorentina, som trenger seier pluss mål for å ha en sjanse på å ta igjen Atalanta på 7.plass, besøker Milan.

Forrige kamp: Fiorentina – Cagliari Lagoppstilling (4-3-1-2): Sportiello, Laurini – Pezzella – Milenkovic – Biraghi, Benassi – Badelj – Veretout, Eysseric, Chiesa – Simeone

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 0 – 1 Skudd: 14 – 14 Cornere: 11 – 5 Ballbesittelse: 66%-34% Taklinger: 17 – 30

Nesten alt var i Fiorentina sine hender med tanke på kvalifisering til Europa før hjemmekampen mot nedrykkstruede Cagliari, men det skulle vise seg at det var bortelaget som hadde mest vilje. Etter jevnspilte 37 minutter dukket nemlig Pavoletti opp på bakre stolpe etter et innlegg fra Lykogiannis på dødball, og stanget bortelaget i ledelsen. Kampbildet gled faktisk enda mer over i fordel bortelaget utover i den andre omgangen, der Cagliari bl.a. traff tverrliggeren etter en heading av Farias, samtidig som samme mann brant en sjanse alene med Sportiello. En snuoperasjon ble enda vanskeligere for Viola da Veretout kynisk sparket ned Joao Pedro på overtid, og fikk direkte rødt. Dermed vant Cagliari denne kampen der de overraskende nok var ganske mye bedre enn et tannløst Fiorentina.

Det meste positive fra Fiorentina dreide seg rundt deres evne til å presse frem ballmist fra Cagliari, noe som gjorde at hjemmelaget hadde størst ballinnehav. Likevel var deres svake evne til å skape muligheter oppsiktsvekkende, samtidig som ingen av avslutningene de faktisk kom til var særlig farlige. Defensivt gav de også fra seg mange frispark, og slet med Cagliari sin direkte spillestil. Hvis det er den samme prestasjonen Fiorentina kommer med til San Siro må Milan spille ganske elendig for å ikke kunne minimalt matche det. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Etter en ganske skuffende start på sesongen så det i januar ut til å bli en plassering midt på tabellen for Fiorentina, men med en imponerende form da de kjempet for Davide Astori, der de bl.a. vant 6 på rad, har ført til at laget var godt inne i kampen om Europa League. Derimot har det snudd noe den siste måneden der Viola har gått på poengtap mot SPAL, Sassuolo og Cagliari, noe som har vanskeliggjort ferden mot spill utenfor Italias grenser. Denne helgen er nemlig bortelaget helt avhengige av at Atalanta taper, Fiorentina selv vinner, samt at de tar igjen målforskjellen på 7 mål. Det har ikke vært en spesielt nevneverdig målfest i Firenze denne sesongen da de har puttet noen, men ikke mange mål, noe som også gjelder i motsatt ende. Nevneverdig er det derimot at det har vært 7 røde kort i de siste 5 kampene Fiorentina har vært involvert i, noe som illustrerer deres vilje til å kjempe. Hos Squawka påpekes det at de har vært brukbare defensivt, men at de har vært noe svake med tanke på spill. Dette fører til at de ligger på 8. plass også her på perfomance score. Det er ikke et lag som er mye svakere enn Milan som er på besøk denne helgen, og hvis de først får blod på tann med en tidlig scoring kan dette bli et objektivt sett morsomt oppgjør.


Tabell hentet fra Squawka

I løpet av det siste halvåret har Fiorentina gått over til en skjev 4-3-1-2, som kan ligne mer en 3-5-1-1 hvis Chiesa dropper lavere på høyresiden. Her kommer backene på offensive løp ved trygge anledninger (spesielt Biraghi på venstre), samtidig som midtbanen består av to løpssterke spillere og en dyptliggende playmaker. Fremfor disse igjen har vi en offensiv playmaker som ofte drifter inn i rommet mellom midtbanen og forsvaret for å strø baller igjennom til de to fremste. Rollefordelingen for paret på topp er ganske standard, der det er en som kjemper og er en liten målsnik, mens den andre er en dribler som kan dra seg inn og skyte når som helst. Problemet Fiorentina til tider møter på med denne formasjonen er at de sliter med å få nok folk i angrep, uten at de selger seg selv. Dermed kan en god taktikk fra Milan innebære at man ikke gir de fremste så mye rom, men at man vinner ballen tidlig når støttespillerne fra bak i banen kommer fremover.

Spillestilen til Fiorentina i angrep preges mye av et fokus mot høyresiden, der de avslutter angrep raskt med skudd eller gjennombruddspasninger. De fleste offensive farlighetene kommer gjennom deres høye press, der de vinner ballen i gode posisjoner, og kjører direkte spill. I etablert angrep er derimot variasjonen til Viola ganske svak, og disse situasjonene ender ofte i skudd fra distanse eller eventuelt at Chiesa prøver å drible seg til gode posisjoner. Dekker man disse mulighetene vil det være svært magert hva Fiorentina kommer med mot et lavtliggende forsvar, så en god plan vil nok involvere spill på nevnte problemområder hos Viola. Defensivt er det dette høye presset de kan sette inn som er mest imponerende, men det må samtidig nevnes at presshøyden varierer gjennom kampen, da de ikke orker å stå høyt hele kampen. Fiorentina kan få problemer mot gode bevegelser, noe som ved mange tilfeller fører til frispark i gode posisjoner for motstanderne. Et flytende angrepsspill der man muligens spiller direkte for å unngå det farlige presset på Milan sine defensive spillere vil dermed være svært aktuelt denne serierunden. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Cristiano Biraghi (LB)

Matrise hentet fra Squawka På lån fra Pescara er Biraghi en av spillerne som har prestert best denne sesongen for de lilla fra Firenze, med bl.a. 5 målpoeng har nemlig 25-åringen vist ferdigheter både offensivt og defensivt. Med tanke på det fremover på banen er venstrebacken flink til å komme på løp opp på kanten, og innleggene til medspillere i boksen er presise. Uten ballen er Biraghi ganske god på taklinger, samt rimelig disiplinert i sin posisjonering (jobber godt tilbake). Likevel kan man observere noen tendenser hos 25-åringen til at han kan bli noe ufokusert, gi ifra seg frispark og tape dueller. En spiller i flytsonen kan dermed gjerne utfordre Biraghi, da han vil slite mot en bevegelig spiller med tro på egne ferdigheter. (Whoscored)

Offensivt: Giovanni Simeone (ST)

Matrise hentet fra Squawka Til tross for at det er Federico Chiesa som har tiltrukket seg flest overskrifter denne sesongen for Fiorentina er det hans 2 år eldre angrepsmakker Giovanni Simeone som har mest målpoeng for laget fra Firenze. Med 13 mål og 4 assist har nemlig Diego Simeone sin sønn hatt en sterk førstesesong for Viola, og han kan muligens være et godt spissalternativ for Milan å se på til sommeren. Når det kommer til styrkene til argentineren er det spesielt evnen til å kjempe som stikker frem, da han bl.a. kan krangle seg til gode muligheter (dette illustreres også gjennom hans enorme defensiv innsats), samtidig som han ofte er smart på valg av løp i boksen. Presisjonen er derimot noe svak i spillet til Simeone, og det kan være stor variasjon i pasninger/skudd. Har man spillere som er villig til å kjempe mot Simeone er dette nok det beste alternativet mot ham, da det svekker presisjonen hans mye, samtidig som man må plukke opp 22-åringen i boksen. (Whoscored)

Oppsummering Mot Fiorentina denne helgen skal det være mulig å ta motstanderen i ubalanse med en direkte spillestil når de setter inn sitt aggressive press, da det samtidig er viktig å ikke bli overmodige for forsvarerne. Rossoneri må også være smarte med når man setter inn presset, og ikke blir terget av Viola-spillerne til å gå inn i farlige taklinger og pådra seg kort. Det skal også mye til for at Fiorentina får akkurat det resultatet de ønsker i denne kampen, men vi kan nå håpe på at dette gjør at vi får en fartsfylt kamp der Milan sikrer spill i gruppespillet i Europa League for neste sesong.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page