top of page

Hva vi møter: Fiorentina (B)


Fiorentina er ubeseiret de siste 6 kampene i Serie A (noe som inkluderer møter med Napoli og Lazio), og er dermed kanskje i sin beste periode hittil. Det samme kan ikke sies om Milan, og spesielt med tanke på at de ikke vinner mot lag over seg på tabellen blir dette en tøff match.

Forrige kamp: Cagliari – Fiorentina Lagoppstilling (3-5-1-1): Sportiello, Milenkovic – Hugo – Astori, Chiesa – Benassi – Badelj – Veretout – Biraghi, Thereau, Simeone

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 0 – 1 Expected Goals: 0,3 – 1,8 Røde kort: 1 – 0 Cornere: 7-10 Ballbesittelse: 40%-60% Skudd: 8 – 26

Den 18. serierunden tok Fiorentina turen til Stadio Sant’Elia for å besøke et Cagliari som hadde gått fem kamper uten seier. Den første omgangen begynte jevnt, men Fiorentina fikk flere og flere muligheter. Blant annet hadde både Simeone og Chiesa et par muligheter de godt kunne satt i garnet, men ingenting gikk inn. Ut i den andre omgangen var kampbildet svært likt, noe som førte til at Pioli bestemte seg  for å bytte angrepsspillere da Babacar kom inn for Thereau. Dette skulle vise seg å være avgjørende da Babacar snek seg inn bak forsvarsrekken til Cagliari etter 82 minutter, og satte innlegget fra Chiesa inn til 1-0 for bortelaget. Caglari hadde deretter svært lite å svare med, ble frusterte, og på overtid ble Joao Pedro utvist etter en stygg albue. Dermed vant Fiorentina kampen 1-0, og det var svært få som kunne være uenige med riktigheten til resultatet.

Viola dominerte med ballen på motstanderens halvdel i kampen mot Cagliari, og skapte de fleste sjansene gjennom kantspill. Man kunne likevel observere at de nok var farligere på kontringsmulighetene de fikk. Sjanseutnyttelsen var derimot ganske dårlig, og Fiorentina ble også tatt litt for mange ganger i offside. Defensivt så det derimot generelt solid ut. Skal man ta noe med fra denne kampen er det nok først og fremst at man må nøytralisere kontringene, samt passe på kantene til Fiorentina. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Forrige sesong var en helt ok sesong for Fiorentina med 8.plass, men samtidig har de lilla et mål om å spille fast i Europa, så de hadde nok håpet på bedre. Hittil denne sesongen ser mye likt ut (med samme posisjon), men de ligger kun 1 poeng bak 6.plassen (Sampdoria), og med en stall fylt med unge spillere kan vi nok forvente en stigning i kvalitet fremover. Hvis vi ser på expected goals ligger de cirka der de er forventet å ligge (rundt 8-9.plass), og hos Squawka innehar de 7.plass på perfomance score. De har altså, i følge flere kilder, prestert bedre enn Milan så langt denne sesongen.


Tabell hentet fra Squawka

Stefano Pioli har variert litt med formasjonen denne sesongen, men vi tar her utgangspunkt i den formasjonen de brukte mest nylig, 3-5-1-1. Her ligge treeren bak lavt, og bidrar ikke med annet enn solid forsvarsspill og enkle pasninger. Vingbackene er på sin side hardtarbeidende, men Biraghi på venstresiden er ikke særlig god offensivt, samtidig som Chiesa på den andre, er usikker defensivt, noe Milan bør ta hensyn til. Treeren sentralt på midtbanen er som regel inndelt i en lavtliggende playmaker med to spillere på hver side som bidrar både offensivt og defensivt. Fremst ligger to offensive spillere, hvor en ligger i utgangspunktet bak den andre, simultant som de (i Fiorentina sitt tilfelle) vil bytte roller i løpet av kampen. Det viktigste våpenet mot denne formasjonen vil være å straffe motstanderen i ubalanse, samtidig som man ikke kan la Viola dominere sentralt.

Fiorentina spiller som regel en direkte form for fotball der kontringer og gjennombrudd er de viktigste våpnene. Hvis de derimot havner i etablert angrep forekommer de fleste angrepene via høyresiden, og ender som regel i innlegg eller langskudd. Det er begrenset hvor mye de skaper via dette, så etablerte angrep imot vil foretrekkes fremfor å gi ifra seg muligheter for kontringer. Defensivt er det få lag som har vært like effektive i å stoppe en motstander fra å score, når dette har hovedfokus, enn Fiorentina (illustrert bl.a. ved 0-0 mot Napoli). Dette viser at Viola er flinke i etablert forsvar der det viktigste er å tette rom og forsvare innlegg. Mot kontringer, eller andre situasjoner der de er i defensiv ubalanse, ligger derimot de største svakhetene til Fiorentina. Denne kampen vil bli mye vanskeligere for Milan hvis de havner bak, så det vil være viktig å starte bra, og straffe Fiorentina i uetablert forsvar. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Davide Astori (CB)

Matrise hentet fra Squawka Etter at han aldri fikk sjansen i Milan har Davide Astori etter hvert etablert seg som en av de mest solide stopperne i Serie A. Han er en smart midtstopper som er flink til å lese motstanderens bevegelser/valg, og er samtidig en sterk hodespiller. Man kan videre kalle Davide Astori for trebackslinjens dirigent ved at han som regel (som en brukbar pasningslegger) styrer hvor angrepene starter. Midtstopperen er derimot noe treg, og sliter mest når han blir utfordret langs bakken. Man bør dermed angripe Astori ved gjennombrudd og driblinger så mye man kan, simultant som man prøver å forstyrre han i oppbygningsspillet. (Whoscored)

Offensivt: Federico Chiesa (RW)

Matrise hentet fra Squawka Som sønn av den tidligere storscoreren Enrico Chiesa er Federico en 20 år gammel ving med et stort talent. Italieneren er som regel den fremste kreative kraften for Fiorentina denne sesongen, og Chiesa har til tider også levert godt. Han har en farlig skuddfot, og er glad i dribling og innlegg. Det er også viktig å notere seg hvor stor innsats vingen legger ned i det defensive. Problemene til den lille italieneren ligger hovedsakelig i hans dårlige hodestyrke sammen med hvor lite konsekvent han er i prestasjonene. Nøytraliserer man Chiesa har man demmet opp for mye av trusselen Fiorentina kommer med, og dette er noe man først og fremst kan oppnå ved å presse ham fysisk hardt. (Whoscored)

Oppsummering Hvis Milan skal ta sine første poeng mot noen fra topp 8 denne lørdagen blir det viktig å klare å bryte ned forsvaret til Fiorentina. Dette kan nok enklest gjøres gjennom kontringer der man straffer motstanderen i ubalanse. Samtidig må man selv passe på at man ikke blir overmodige da Fiorentina er gode på egne kontringer, mens man også passer på vingene i de etablerte angrepene mot. Uansett vil nok dette bli en tøff kamp på Stadio Artemio Franchi der den som scorer først får et klart overtak.

6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page