top of page

Hva vi møter: Atalanta (B)


Den 37. serierunden byr på en av sesongens viktigste kamper for Milan, da man enten kan muligens sikre seg Europaliga-spill, eller havne i baksetet. Atalanta ser ut til å være i litt bedre form, og kommer nok med sin vanlige krigerinnstilling til å gjøre det vrient for Rossoneri.

Forrige kamp: Lazio – Atalanta Lagoppstilling (3-4-2-1): Berisha, Toloi – Palomino – Masiello, Castagne – de Roon – Freuler – Gosens, Cristante – Gomez, Barrow

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 1 – 1 Skudd: 13 – 20 Cornere: 6 – 9 Ballbesittelse: 42%-58% Taklinger: 16 – 35

Når to lag på jakt etter europaspill (på forskjellig nivå) møttes den 36. serierunden fikk vi en av de mest intense kampene så langt denne Serie A-sesongen. Allerede etter 2 minutter fikk nemlig bortelaget hull på byllen når de Roon tråklet seg forbi flere Lazio-spillere, før han la ballen frem til angriperen Barrow. Den unge spilleren fra Gambia viste klasse hvordan han fant rommet mellom stopperne til hjemmelaget, og satte ballen enkelt inn i garnet bak Strakosha. Gomez fulgte så opp på det gode presset fra Atalanta med et lurt skudd fra 16 meter, men uheldigvis traff skuddet feil på stangen, og det forble 0-1. Nå våknet derimot Lazio, og på deres første ordentlige angrep i det 24. minuttet fant Luis Alberto en ledig Caceido på et lavt innlegg inn i 5-meteren til Atalanta. Etter dette ble kampen noe mer jevnspilt, der begge lag skapte noen sjanser, men stillingen var 1-1 ved halvtid. Ut i den andre omgangen fortsatte den samme tendensen i banespill, og Berisha ble testet ved noen anledninger. Likevel var det bortelaget som tok mer og mer over jo nærmere vi kom 90 minutter, men noen fantastiske redninger fra Strakosha, samt en enorm blokkering av Bastos, stoppet Nerazzurri. Til tross for at bortelaget fra Bergamo hadde de 8 siste skuddene i kampen forble stillingen 1-1, men dette ene poenget kan være helt avgjørende når vi teller opp totalen for sesongen om 2 serierunder.

Det var noe overraskende Atalanta som var det farligste laget på Stadio Olimpico, noe de var mye på grunn av gode individuelle løp og pasninger. Et spesielt scenario vi observerte ganske ofte var at en av spillerne vant ballen på midtbanen, og mange spillere var med på å ta disse overgangene. Dessverre for laget fra Bergamo hadde de noen problemer med kvaliteten på avslutningene, men det må nevnes at ved en gjennomsnittlig keeperprestasjon av Strakosha ville de ha puttet 2-3 mål i denne kampen. Defensivt var de rimelige solide, siden de ofte vant ballen høyt, men i de tilfellene der Lazio kom seg forbi dette presset var de noe skånsomme for et direkte spill. For Milan blir det nok viktig å ikke gå i den samme fella som Lazio, der man kanskje spiller noe mer direkte, og holder seg i god balanse gjennom de største delene av kampen. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Med ingen tap på de 6 siste avslutter Atalanta sesongen sterkt, der de sikter seg inn på en plass i Europa. På 7. plass ligger de nemlig bare 1 poeng bak Rossoneri (med bedre målforskjell), samtidig som de har en luke på 2 poeng ned til Fiorentina. Sammenlikner vi de videre med Milan har de både sluppet inn færre, samt scoret flere, noe som tyder på at det ikke vil være helt ufortjent om de endte på den viktige 6. plassen. Hos Squawka er derimot fortsatt Milan rangert høyere på prestasjonsmål, mye takket være statistikker som treffsikkerhet på pasninger. Det meste tyder uansett på at det blir en jevn kamp når Rossoneri tar turen ut til Bergamo.


Tabell hentet fra Squawka

Det vil være en stor overraskelse hvis Gasperini ikke setter opp laget i en 3-4-2-1 denne helgen. Her kreves det enormt av midtbanen der alle dekker veldig store rom, noe som gjør at Atalanta er kapable til å skape overtall både defensivt og offensivt. Det er også mulig at den ene eller eventuelt begge av de to bak spissen hjelper til defensivt hvis en midtbanespiller selger seg. De tre fremste pleier som regel frekvent å bytte posisjoner, og er svært bevegelige, men samtidig ganske smale (da de ofte lager rom for en overlappende vingback). Åpenbart blir det svært viktig for Milan å holde seg i balanse i denne kampen, men man må spesielt passe på at de offensive overgangene fra vingbackene blir fulgt.

Spillestilen til Atalanta er fokusert mye rundt et aggressivt angrepsspill der angrepene ofte avsluttes tidlig via gjennombruddsforsøk, innlegg eller avslutninger. De svarte og blå vertene er også svært gode på offensiv dødball, da mange av spillerne er trusler i luftrommet. Det skorter derimot noe på kreativitet hos Atalanta, og mot et etablert forsvar er de mye mindre effektive. Denne helgen vil det altså bli viktig for Rossoneri å ikke bli overmodige i presset, der man heller er tålmodige og leder Atalanta-spillerne inn i dårlige angrepsposisjoner. Defensivt bruker Gasperini sitt lag et variert press, og de både er gode på å vinne ballen høyere opp i banen, samt har styrke i hodeduellene når de ligger etablert. Det er allikevel noen tendenser hos helgens verter til at de får problemer hvis de bommer på presset, samtidig som de ikke er veldig komfortable med driblesterke spillere som utfordrer. Dermed er det nok en god ide å prøve og ta noen kontringer på en ordentlig måte, samtidig som vingene kan utfordre med kvikke bein, og finne spiss, gode løp fra midtbanen eller nettmaskene. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Mattia Caldara (CB)

Matrise hentet fra Squawka

En av spillerne som har et potensiale for å bli en ny ledende midtstopper for Italia er Atalanta sin smarte 24-åring, Mattia Caldara. Etter en veldig god sesong i fjor har Caldara vært noe svakere denne, men samtidig vist en stigende form som resten av laget. Mye av det beste med den italienske stopperen til Atalanta er hans evne til å lese spillet, der han ofte stiller seg på rett sted til rett tid. Han er derimot helt middels i hodespillet, og kan presses til å gjøre feil med ball. Med tanke på Milan sin taktikk inn mot dette oppgjøret vil nok ikke Caldara være den enkleste å utfordre langs bakken, men i luften er han muligens Atalanta sitt svakest ledd. (Whoscored)

Offensivt: Alejandro Gomez (LW)

Matrise hentet fra Squawka

Etter en voldsom 2016/17-sesong med 16 mål og 10 assist har “Papu” levert litt svakere denne sesongen med 10 færre mål i Serie A. Likevel er det liten tvil hvilke ferdigheter den lille argentineren innehar. 30-åringen skaper nemlig veldig mange sjanser for Atalanta, både gjennom presise pasninger i spill, samt dødballer. I tillegg er hans ferdigheter med ball svært gode, da han nesten aldri blir taklet på lovlig vis. Skal man påpeke en svakhet må det åpenbart bli dueller i luften, samtidig som han ikke bidrar så mye defensivt. Her må nok Milan stoppe «Papu» først og fremst fra å finne rom, der en variant der man nærmest mann-markerer han kan være en effektiv løsning. (Whoscored)

Oppsummering Det er liten tvil om at det blir en ordentlig tøff og fysisk krevende kamp for Milan når de tar den korte reisen til Bergamo. Særdeles viktig blir det å ikke gi Atalanta de kontringsrommene de ønsker, simultant som man muligens angriper de direkte igjen. Med tap i denne kampen virker det usannsynlig at Milan ender på 6., og man er avhengig av et godt resultat mot Fiorentina i sesongavslutningen for å unngå 8., noe som vil gjøre denne sesongen til en voldsom skuffende en

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page