top of page

Derby della Madonnina


Vi varmer opp til Derby della Madonnina med et lite tilbakeblikk på forholdet mellom Milan og Inter. 

Fakta Milano-derbyet er et av de største by-derbyene i fotballens verden. Noe av det som gjør dette derbyet unikt, er at Milan og Inter deler stadion, slik at alle derbyene spilles på San Siro.

Derbyet er oppkalt statuen av jomfru Maria på toppen av katedralen i Milano, madonnina betyr «lille Madonna».

Første derby: 1908 (Milan vinner) Toppscorer: Shevchenko (14) Flest kamper: Maldini (56) Siste seks oppgjør: 2 seire til Milan, 2 uavgjorte og 1 seier til Inter.

Statistikk: Offisielle kamper Interseier Uavgjort MilanseierIntermålMilanmål 221 79 62 77 297 298

Historisk tilbakeblikk

Milan er den eldste av de to klubbene, stiftet i 1899 som fotball- og cricketklubb. I 1908 ledet uenigheter rundt å signere utenlandske spillere til en splittelse i klubben, og Inter ble dermed dannet. Tradisjonelt har Inter vært borgerskapets klubb i Milano, mens Milan har vært en arbeiderklasseklubb. Intersupporterne ble ofte kalt «brascia», et ord som i Milano ble brukt om folk som skryter mye eller er opptatt av å vise fram sin egen suksess. Milansupporterne ble på sin side ofte omtalt som «casciavit» (skrutrekker), et kallenavn som spilte på at milansupporterne ofte hadde manuelle yrker med lav status.

Politisk sett har Inter ofte blitt assosiert med høyresiden, og under Mussolini ble de tvunget til å skifte navn fordi «Internazionale» i for stor grad blei assosiert med den kommunistiske bevegelsen. Milansupporterne hadde i samme periode tilknytning til det italienske kommunistpartiet, som ble tvunget til å gå under jorda da Mussolini satt ved makta. I dag er både det politiske skillet og klassetilhørigheten viska ut. Ledende figurer i Inter har vært tilknytta venstresida, mens Milans ikke ukjente president Berlusconi representerer høyresida i italiensk politikk. Men selv om de politiske og sosiale forskjellene kanskje har forsvunnet, er rivaleriet fremdeles like sterkt.

På 60-tallet var derbyene preget av duellen mellom to av de virkelig store stjernene i italiensk fotball på den tiden, Milans Gianni Rivera og Inters Valentino Mazzola. Man kan si at Inter alt i alt var det dominerende Milanolaget på 60-tallet, mens Milan tok over tronen på 80- og 90-tallet, med legender som Baresi, Maldini og den nederlandske trioen Van Basten, Gullit og Rijkaard.

I Europa har Milan hentet hjem flest trofeer, og har også vunnet begge gangene Inter og Milan har møttes i Champions League. Men Inter er på sin side foreløpig det eneste italienske laget som har vunnet the treble (2010). I Serie A står Milanolagene helt likt, med 18 scudettoer hver. Inters scudetto i sesongen 2005/2006 er dog omstridt i Italia, fordi de ble tildelt seieren på grunn av Calciopolioskandalen.

Kampen om San Siro

San Siro åpnet dørene for første gang I 1926 som Milans nye stadion. Den aller første kampen var betegnende nok en vennskapskamp mellom Milan og Inter. Knappe ti år senere ble stadionet kjøpt av myndighetene i Milano. Mot slutten av 40-tallet ble San Siro også Inters hjemmebane, og de to klubbene har delt stadion siden den gang.

I forbindelse med EM i 1980, endra San Siro navn til Stadio Guiseppe Meazza, oppkalt etter en av mange spillere som har vært både rossoneri og nerazurri. Men selv om det nå har gått 35 år siden stadionet fikk nytt navn, går den fortsatt under navnet San Siro blant Milansupportere, og det er også dette navnet som oftest brukes i andre land.

En av tingene som gjør Derby della Madonnina unikt, er det faktum at begge lag spiller på sin egen hjemmebane. Supporterne har hver sin del av tribuna, Curva Sud for Milansupporterne og Curva Nord for Intersupporterne. Når lagene møtes til derby, er kampen på tribuna minst like intenst som kampen på gresset. Fra hver sin kortside maner supporterne laget sitt til kamp, og det legges stor ære i å ha de mest spektakulære tifoene både før og under kamp.

Men selv om San Siro gir en helst spesiell stemning under derbyene, er det også åpenbare ulemper ved at to toppklubber deler hjemmebane. De siste årene har både Inter og Milan ønsket seg egen stadion. Det gjenstår å se hvem, om noen, som blir værende på San Siro i fremtiden.

Spesielt minneverdige kamper

  1. april 2005, kvartfinale i Champions League.

Milanoderbyet er generelt kjent for å være mindre voldelig enn andre italienske derbyer. Men da lagene møttes i kvartfinalen i Champions League i 2005, var det plutselig alt annet enn prestasjonene på bana som havna i sentrum. En del av intersupporterne viste sin misnøye mot dommeren ved å kaste ulike gjenstander ut på bana. Det endte med at Milankeeper Dida ble truffet av et tent bluss, og kampen måtte avbrytes. Milan ledet allerede 1-0 da kampen ble avbrutt, men ble tildelt en 3-0 seier og vant kvartfinalene 5-0 sammenlagt.

  1. mai 2001, Serie A

I mai 2001 slo Milan Inter 6-0 på San Siro, og påførte dermed Inter deres største hjemmetap noen sinne. Comandini scora det første og andre målet, Giunti det tredje, Shevchenko nummer fire og fem, mens Serginho fullførte ydmykelsen ved å score det sjette målet.

Spillere som har spilt på begge lag

Til å være rivaler, har de to Milanoklubbene overraskende ofte brukt de samme spillerne. Her kommer et lite utvalg av spillere som har spilt for begge klubbene:

Edgar Davids Roberto Baggio Ronaldo Clarence Seedorf Andrea Pirlo Hernan Crespo Christian Vieri Zlatan Ibrahimovic Mario Balotelli

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page