top of page

Videodømming-prosjekt testes under Milan – Sassuolo


Det nye videodømming-prosjektet VAR (Video Assistant Referees) testes ut på San Siro under søndagens kamp mellom Milan og Sassuolo. Hva er dette egentlig og hvordan fungerer det? Vi prøver å se litt nærmere på det.

Det har blitt diskutert i årevis. Skal man få inn videodømming i fotballen også, slik man har i blant annet ishockey og amerikansk fotball. Eksemplene er mange på dommeravgjørelser som har fått stor, og direkte innvirkning på kamputfall, og med så store summer som er involvert i dagens toppfotball er det ikke rart at man begynner å se på mulighetene for å sikre at dommeravgjørelser blir 100% riktige.

VAR ble i august testet ut for første gang i en kamp i amerikansk tredje divisjon. I kampen mellom New York Red Bulls 2 og Orlando City B, foran øynene på IFAB ( International Football Association Board) ble systemet brukt i forbindelse med to hendelser. Den første var når en Red Bull spiss var i gjennom og ble felt. Dommeren brukte ved hjelp av VAR, 24 sekunder på å bestemme seg for å gi Orlando forsvareren rødt kort for å ha fratatt Red Bulls en klar målsjanse. Den andre hendelsen var en stygg takling der dommeren brukte systemet til å avgjøre at gult kort var det riktige å gi i akkurat den situasjonen. Etter kampen var alle involverte, inkludert IFAB, fornøyde med den første testen av det nye videodømming-systemet.

Hva skal det brukes til?

I følge FIFA.com skal VAR kun brukes til avgjørelser som har stor, eller direkte innvirkning på kamputfallet.

  1. Ved mål skal det hjelpe dommeren med å avgjøre om det har skjedd en overtredelse som medfører at målet skal annulleres.

  2. Ved straffesituasjoner skal det være med på å sikre at det blir gitt straffe når det skal og ikke gitt straffe når det ikke skal.

  3. Skal være med å sikre at det ikke blir tatt feil avgjørelser i forbindelse med utvisninger.

  4. Skal hjelpe dommeren med å ta riktig spiller i situasjoner der det er vanskelig å se hvem som har begått forseelsen.

Hvordan virker det?

  1. Dommeren informerer VAR eller VAR informerer dommeren om at avgjørelsen/hendelsen bør gjennomgås.

  2. VAR sjekker bildene og gir dommeren råd via kommunikasjon på øret.

  3. Dommeren velger å selv se bildene på skjermer plassert like ved banen, eller han stoler på rådene fra VAR og tar avgjørelsen basert på det.

Under søndagens kamp vil VAR ikke være aktivt. Denne sesongen skal man kun kjøre en slags «offline» test og ikke før neste sesong kommer man til  å «gå live».

1 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page