top of page

Rino`s første år


I dag er det nøyaktig ett år siden Gennaro Gattuso tok over som manager for Milan.

Sommeren 2017 var det fortsatt Vincenzo Montella som ledet Milans A-tropp, mens Gennaro Gattuso på det tidspunktet overtok styringen for klubbens juniorlag. Den 27. november, dagen etter at Montella hadde ledet troppene til 0-0 hjemme mot Torino, ble han løst fra sin stilling i klubben. Da var Milan nummer 7, hele 18 poeng bak ledende Napoli. Han hadde ledet laget til 6-2-6 med en målforskjell på 19-18, noe som ikke var nok for Yonghong Li og det kinesiske regimet.

Inn kom altså klubblegenden Gennaro «Rino» Gattuso, mannen med den oppofrende, aggressive og noe begrensede stilen som spiller. Han spilte over 450 tellende kamper for klubben og er en sann legende, men som manager var han fersk og hadde ingen spesielt gode resultater å vise til. Nå, 365 dager og 50 tellende kamper senere, oppsummerer vi starten på 40-åringens trenerkarriere i Milan.

Under Gennaro Gattuso åpnet Milan med en svak poengdeling mot bunnlaget Benevento, som med det tok sitt første poeng i Serie A noensinne. Overtidsscoringen signert deres keeper Brignoli ødela Rinos debut. I den påfølgende kampen sendte han et reservepreget mannskap på banen i en betydningsløs kamp mot Rijeka i Europa League, en kamp som endte med tap 2-0.

I hans andre seriekamp mot Bologna kom den første seieren, og i runden etter ble det en ny triumf mot Verona før Milan den 23. desember vendte tilbake til gamle synder og tapte hjemme mot Atalanta. Etter førjulsnederlaget mot naboene fra Bergamo reiste Milan seg og seieren mot Inter i Coppa Italia ble startet på en rekke på 13 kamper uten tap. Gjennom sterke resultater i januar og februar var Milan plutselig i cupfinale mens Arsenal ventet til et dobbeltoppgjør i Europa Leauge. I Serie A var avstanden opp til topp 4 redusert såpass at mange trodde oppriktig at Gennaro Gattuso skulle lede sitt elskede Milan tilbake til det gjeveste selskap.

Den 8. mars stod engelskmennene på motsatt banehalvdel, men på San Siro fikk hjemmelaget en leksjon og tapte fortjent. I den påfølgende seriekampen mot Genoa ble det tre poeng før Milan dro til London og tapte på ny. Igjen klarte de å omstille og slo Chievo på eget gress, men så kom nedturen for Rino. Milan tapte klart for Juventus før fire strake uavgjortkamper ble etterfulgt av et tap mot så godt som nedrykksklare Benevento hjemme på San Siro. De seks kampene var den definitive spikeren i kista for topp fire, og sesongavslutningen ble i stedet en kamp for å berge sjetteplassen og forberede seg på cupfinale mot Juventus.

Milan vant de to neste seriekampene mot Bologna og Verona, men var fullstendig sjanseløse mot den gamle dame på Olimpico. I de to siste serierundene ble det et poeng mot Atalanta og Milan avsluttet med seier etter å ha nedsablet Fiorentina på San Siro. Cupfinale, sjetteplass i Serie A og tap mot Arsenal i Europa League var definitivt godkjent for Gennaro Gattuso i sitt første halvår som sjef, samtidig stod ikke resultatene i stil til hverken klubbens historie eller de forsterkningene som hadde kommet inn før sesongen. Avstanden opp til seriemester Juventus ble til slutt på hele 31 poeng, mens det var 8 poeng opp til Inter og Lazio, som havnet på henholdsvis 4. og 5. plass.

I sommer var det igjen turbulente tilstander på Milanello, men Gattuso overlevde nye eiere og fikk et forsterket og noe mer balansert mannskap å råde over enn han hadde hatt gjennom våren. Milan startet sesongen med tap, men kom seg raskt opp på hesten og hadde åtte strake kamper med poeng før Gattuso ledet laget til to tap mot Inter i Derby della Madonnina og borte mot Real Betis i Europa League. Den svake trenden ble igjen snudd med tre strake seire i serien, men i skrivende stund står Milan uten seire på de tre siste etter uavgjort mot Betis, tap mot Juventus og 1-1 mot Lazio sist. Rossoneri trenger definitivt tre poeng, både mot Dudelange på torsdag og mot Parma på søndag, for at klubben skal holde liv i forventningene om Europacup etter jul og mesterligaspill neste sesong.

I seriesammenheng under Gennaro Gattuso har Milan tatt 1.78 poeng i snitt per kamp, noe som ville gitt 67 poeng gjennom en hel sesong. Det ville gitt topp fire og Champions League i syv av de ti siste sesongene, men ville ikke vært nok hverken i fjor eller i 17/18-sesongen. Er Gennaro Gattuso fortsatt rett mann til å føre Milan tilbake til det gjeveste selskap?

Milan under Gennaro Gattuso:

Antall kamper: 50 Seire: 23 Uavgjort: 15 Tap: 12 Målforskjell: 71-56

4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page