top of page

Milans nye ansiktHan har allerede satt sine spor i klubbens fantastiske historie – men det er først nå, når han trer inn i de voksnes rekker at vi vil finne ut hvor dype sporene blir.

25. oktober 2015 gjorde daværende Milan trener, Sinisa Mihajlovic, et noe uventet valg da han satte 16 år gamle Gianluigi Donnarumma i mål, fremfor den erfarne Diego Lopèz i Serie A oppgjøret mot Sassuolo. Siden den gang har unggutten eid keeperplassen på laget – og hjertene til fansen.

Så tidlig spor av storhet.

Donnarumma ble født på denne dag, 25. februar 1999, et par mil sør for Napoli. Han spilte sine barneår hjemme i Castellammare di Stabia, en by i Napoli-provinsen, før han som 14-åring ble solgt til Milan. Den nå 196 cm høye 18-åringen har alltid ligget hakket foran de andre på hans alder når det kommer til fysikk, og som 11-åringen måtte moren vise frem fødselsattesten hans før hver kamp for at han skulle få spille. I Milan, hvor han tilbrakte sine to første år i klubbens ungdomsakademi (2013-2015), spilte han alltid med dem som var ett år eldre.

Det var i sin tid speideren Ernesto Ferraro – som oppdaget blant andre Gigio’s bror, Antonio, og Bologna-keeper Antonio Mirante – som først så hva som bodde i Milans nummer 99. «Han var begeistret for gutten allerede når han var ni år». Ordene kommer fra Ciro Amore, president i ASD Napoli, Donnarummas første klubb. «Ernesto har alltid sagt at han kommer til å bli en mester, helt siden han så ham hoppe rundt i en altfor stor Dida-trøye», har Amore fortalt avisen La Republicca. Gigio dro som nevnt til Milan som 14-åring, men det var stor interesse for den unge kjempen før han havnet hos de rødsorte. Inter og Napoli var blant de interesserte, men det var egentlig bare Milan – hvor også hans eldre bror Antonio hadde dratt som ung – Donnarumma ønsket å spille for. Den unge Gigio skal ha overtalt sin far til å ordne et møte med Adriano Galliani når han var i byen på prøvespill hos rivalen Inter. Det skulle legges frem som en samtale om storebroren Antonio, men i realiteten så var det bare for å overtale Galliani til å gi lillebror Donnarumma en sjanse. Noe som vi alle vet funket. Antonio Donnarumma var i Milan fra 2005 til 2012, men fikk ingen A-lags kamper for klubben. Han dro videre til Genoa og spiller nå i gresk fotball, for klubben Asteras Tripoli.

Kort vei fra benketilværelse til suveren ener.

Første gang han ble kalt opp i A troppen var 22. februar 2015. Gigio hadde fortsatt tre dager igjen til han fylte 16 år, og daværende Milan-trener, Filippo Inzaghi, måtte derfor ha dispensasjon for å få unggutten med på benken til oppgjøret mot Cesena. Senere, når serberen Sinisa Mihajlovic tok over, fikk han prøve seg i en oppkjøringskamp mot Real Madrid. Her endte han opp med å først redde et straffespark fra tyskeren Toni Kroos, for så å bomme når han selv fikk sjansen fra 11-meteren. Så, i niende serierunde sesongen 15/16, får han sin Serie A-debut. Mihajlovic har, noe kontroversielt bestemt seg for å vrake Diego Lopèz – målvakten som var en av klubbens beste spillere under den flaue sesongen før, som endte med en svært skuffende tiendeplass – til fordel for en 16-åring de aller færreste hadde hørt noe særlig om. Gianluigi Donnarumma gjorde som han stort sett alltid gjør, tok det som kom hans vei og holdt det i fast grep – et grep han ennå holder trygt.

Så langt har det blitt 59 kamper for AC Milan og han har til nå denne sesongen reddet utrolige tre straffespark i serien, og ett under straffesparkkonkurransen i Super Coppa finalen, mot Juventus. Ikke lenge før han kan kalles en straffe-ekspert, altså.

Helt siden 18-åringen tok plassen som Milans førstekeeper har det blitt snakket om landslagspill og selvfølgelig har sammenligningen med legenden Gianluigi Buffon, preget italienske medier ved flere anledninger. Buffon, som i 1995 – flere år før Donnarumma engang var født – debuterte for Parma som 17-åring, har også selv uttalt at han ser på Milans førstekeeper som hans arvtaker på landslaget – men det blir ikke med det første. Veteranen har ikke tenkt å gi seg på landslaget ennå og ser for seg å spille VM i 2018, da i en alder av førti. 24. mars 2016 fikk Gianluigi Donnarumma sin debut på Italia’s U21-landslag – som den yngste spilleren noensinne, og 1. september i fjor ble han også den yngste spilleren noensinne – med sine 17 år og 189 dager – til å debutere for det italienske A-landslaget, da han fikk en omgang for Buffon i 3-1 tapet mot Frankrike. Donnarumma selv har også uttrykt sin begeistring for Buffon og han legger ikke skjul på at Juventus-keeperen er hans store forbilde. «Drømmen min er å bli fast på landslaget og følge i hans fotspor, alle ønsker en slik karrière», har unggutten sagt om Buffon.

Selv om hele Italia forventer at Milan-keeperen er den som skal ta opp arven etter Buffon og fortsette italienernes stolte keepertradisjoner, må man ikke glemme at det fortsatt er en veldig ung mann vi snakker om – noe som kom godt frem da det var foreldrene som slapp ham av på hans første landslagssamling, akkurat som foreldre flest gjør med barna sine, første skoledag.

San Siro’s hjerte.

Det har vært mye snakk om målvaktens fremtid i klubben. Selv har den ferske 18-åringen uttalt at han kan se for seg å bli i Milan hele sin karriere og at han drømmer om å vinne både Scudettoen og Champions League med rossoneri. Og akkurat det, det med å vinne noe, er nok nøkkelen til Donnarummas fremtid i klubben. Med noen av de største klubbene i verden etter seg og en agent som Mino Raiola til å forhandle for seg, sier det seg selv at det ikke blir lett for Milan å beholde sitt unge stjerneskudd hvis det ikke snart blir høyere plasseringer på tabellen. Agenten Mino Raiola – som har spillere som Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba og Mario Balotelli på klientlisten – har tidligere uttalt at han vil vente til de nye eierne tar over før han vil gå videre med forhandlinger om en ny kontrakt. Det ryktes også at han skal komme til å kreve svimlende summer for at Gigio skal bli på San Siro. «Jeg håper og tror han blir i klubben. Det er bare naturlig at han (Raiola) ønsker å vite hva ambisjonene til de nye eierne er», har Galliani uttalt. Sino-Europe Sport skal etter planen fullføre oppkjøpet av klubben i disse dager, nærmere bestemt 3. mars, og nå som Donnarumma har fylt 18 år vil det være naturlig å tro at noe av det første de kommer til å foreta seg etter overtagelsen, er å forlenge kontrakten til målvakten.

Det er ikke rart at den unge mannen – som selger flest Milan-trøyer om dagen – tar mye plass i fotballspalter rundt om i hele Europa. Han er et enormt talent, men først og fremst er han – allerede – en meget god keeper. Donnarummas rekkevidde, reaksjonsevne og offensive holdning er imponerende og han utstråler en enorm autoritet, selvsikkerhet og ro til tross for sin unge alder. Man ser selvfølgelig mangel på rutine og til tider spor av ungdommelig overmot, men han står stort sett alltid en god kamp, og jeg tror ennå jeg har tilgode å se ham være dårlig. Han er fast leverandør av matchvinner-redninger, og har flere ganger vært banens beste for Milan. Donnarumma er sammen med – hold dere fast – Milan-eide Diego Lopèz, den målvakten i Europas fem beste ligaer, som har blitt kåret til banens beste flest ganger (3). Ser vi bort fra Gigio’s talent og det han har oppnådd så langt i hans «stjerne over natten»-karrière, er det liten tvil om at keeperen, som alltid har hatt Milan i sitt hjerte, har tatt en stor plass i alle rossoneri-supporteres hjerter. Han er på mange måter den første – eventuelt største – brikken i puslespillet som skal få Milan tilbake til toppen av europeisk fotball igjen. Gianluigi Donnarumma er symbolet på en ny tid, hjertet til et lag som igjen begeistrer – på tross av at de fortsatt har et godt stykke igjen før de er på tilbake på gammelt nivå – og han er ansiktet til «nye» Milan, et prosjekt flere og flere har fått troen på og som er helt etter Silvio Berlusconis hjerte, nemlig bygget på en grunnmur av unge italienske spillere.

Så blir det spennende å se om de nye eierne deler, og ikke minst tror på Montellas plan og Berlusconis drøm. Uansett, så er det bare å krysse fingrene for at en ny kontrakt blir underskrevet de kommende dagene, og at keeperplassen til Milan de neste 20 årene er spikret.

Til lykke med dagen Gigio. La dette være en av mange store dager du feirer sammen med denne fantastiske klubben, og ikke minst alle dens supportere.

Buon compleanno, Gianlugi!

Kilder: Wikipedie, ESPN, whoscored.com, calciomercato.com, Dailymail, Transfermarkt, The Sun, Bleacher report, SuperEva, New Jersey Herald.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page