Mario BalotelliMARIO BALOTELLI

Fakta:

Posisjon: Spiss Født: 12.08.1990 Nasjon: Italia Høyde: 189 cm Vekt: 80 kg Draktnr.: 45 I klubben siden: 27.08.15 Kontrakt utløper: 30.06.16

Karriere:

Mario Barwuah Balotelli ble født i Palermo den 12.08.90. Han er sønn av ghanesiske innvandrere. Han flyttet som ung gutt i fosterhjem, da foreldrene ikke hadde råd til å ta vare på unge Mario. Etternavnet Balotelli har han tatt etter sine italienske forsterforeldre.

Klubbkarrieren startet i den lille klubben Lumezzane, som på den tiden spilte i Serie C1. Her debuterte Mario i en alder av 15 år. Karrieren kunne fort tatt en annen retning, men etter et mislykket prøvespill for spanske Barcelona endte Mario opp med å signere for Inter i 2007. Det var her unge Balotelli skapte seg et navn på fotballhimmelen, og ble omtalt som et av de største talentene som støvel-landet noen sinne hadde sett. I løpet av sine tre år i Inter vant han tre seriegull, et cupgull samt Champions League. En imponerende merittliste for en spiller som fortsatt ikke hadde fylt tyve år. Totalt ble det 86 offisielle kamper og 28 mål for Inter.

Nedturen i Inter begynte egentlig etter at Roberto Mancini, som hadde hentet Balotelli til klubben, ble erstattet av Jose Mourinho sommeren 2008. Han fikk fortsatt en del tillit og leverte scoringer, men det ble tydeligere at ungguttens disiplinærproblemer og tendens til å handle før han tenkte ikke ble godt mottatt av Mourinho.  I mars 2010 rant nok begeret over for mange, da han ble avbildet ikledd en Milan-drakt. Det ble ikke bedre av at han kastet drakten i bakken etter en kamp mot Barcelona i Champions League som et svar til supporterne som hadde buet på han gjennom oppgjøret.

Sommeren 2010 var tiden kommet, og veien gikk videre til Premier League og hardt satsende Manchester City. Balotelli bekreftet at rasisme-problemene i Italia var en påvirkende faktor til at han flyttet fra landet. For sum rundt € 22 millioner ble han nå gjenforent med mannen som hentet han til Inter, Roberto Mancini. Tiden i England ble også preget av kontroverser, blant annet når han ble stoppet av politiet med bilen full av kontanter. Hvorfor? «Fordi jeg kan». På tross av flere utenomsportslige hendelser scoret Mario 20 seriemål for klubben, og vil for alltid bli husket av klubbens supportere etter å ha herjet med erkerivalen Manchester United i deres egen lekegrind, en kamp City vant 6-1. Det var en viktig seier i ferden mot et etterlengtet seriegull for de lyseblå.

Mot slutten av 2012 begynte spiller og klubb å tære litt vel mye på hverandre, og etter at City gav Balotelli bøter for usportslige opptredener virket ekteskapet å være over. Mot slutten av overgangsvinduet i januar 2013 annonserte Umberto Gandini (direktør i Milan) at Mario Balotelli nok en gang ville ikle seg en stripete drakt i hjertet av Milano. Milan la rundt € 20 millioner på bordet for 22 år gamle Mario og endelig skulle han få gjøre det han ønsket mest, spille fotball.

Man kan godt si at hans første periode i Milan startet bra. 12 seriemål på 13 kamper brakte Milan opp på en tredje plass og Champions League-kvalifisering. Balotelli ble hyllet av alle og ting fungerte på banen. Balotelli var i rampelyset og bar et helt ordinært Milan-lag på sine skuldre.

Dessverre falt Balotelli tilbake til gamle synder, og den påfølgende sesongen ble en fadese for alle involverte. Balotelli scoret 14 mål på 30 kamper. Ikke helt krise, men kroppsspråket var forferdelig. Han klagde på medspillere og motspillere, virket uinteressert og bommet også på sitt første straffespark i karrieren. Ved sesongslutt virket det ikke som det var noen andre alternativer enn å skilles, spørsmålet var bare hvem som ville ha spissen denne gangen. Tre storklubber under beltet, og det samme hadde skjedd hver gang.

Redningen ble Brendan Rodgers og Liverpool, som jaktet forsterkninger etter en sterk sesong. Luis Suarez hadde forlatt klubben til fordel for Barcelona, og Rodgers var sikker på at han var mannen som kunne få Balotelli til å være en del av et sterkt kollektiv og skyte Merseside-klubben til sitt første Premier League-gull. € 16 millioner ble lagt på bordet og kontrakten ble signert. Mer er det egentlig ikke å si om hans andre opphold i England. 28 kamper og 4 mål senere var spørsmålet hvordan de kunne kvitte seg med Balotelli nå. Det virket ikke som noen var interesserte, og det sterkeste ryktet var at tyrkiske Besiktas kunne bli hans neste klubb.

Den gang ei, Adriano Galliani og resten av klubben bestemte seg for å gi angriperen en ny sjanse til å skinne i Milan. 27 august 2015 ble det annonsert at klubben hadde lånt Mario Balotelli ut sesongen 15/16. Så vil fremtiden vise om det skal lykkes for spissen denne gangen. Det skyhøye potensialet har ingen tvilt på, men ingen har fått det ut. Enda.

Landslagsspill

Mario Balotelli var ikke tilgjengelig for spill for U15 og U17-landslaget, selv om han var sterkt ønsket. Han var formelt en ghanesisk innvandrer. i 2007 ble han kalt opp til spill for det ghanesiske landslaget, men takket nei siden han ønsket å representere Italia. I 2009 fikk Balotelli sitt italienske pass, og kort tid etter ble han en del av U21-landslaget. Et år senere fikk han sin debut for det italienske herrelandslaget, og så langt står Mario med 33 landskamper og 13 mål. Det store høydepunktet kom i EM 2012 hvor han skøyt Italia til finale. Der ble Tyskland for sterke og vant hele 4-0. VM to år senere ble en stor skuffelse, og Italia røk ut i gruppespillet.

Sagt om Balotelli:

«Han har en eneste hjernecelle. Han er umulig å jobbe med». Jose Mourinho

«Jeg snakker til han, men han vil ikke høre». Roberto Mancini

Spissen har også noen gullkorn om seg selv.

«Det er bare en som er litt bedre enn meg. Messi. Alle andre er bak meg». Balotelli etter å ha vunnet golden boy trophy i 2010.

«Jeg feirer ikke når jeg scorer. Hvorfor? Fordi det er jobben min.» Balotelli om sine «målfeiringer».

Tidligere klubber: 2007-2010: Inter 2010-2013: Manchester City 2013-2014: Milan 2014-2015: Liverpool 2015 d.d: Milan

Meritter: Inter: Serie A: 2007-08, 2008-09, 2009-10 Coppa Italia: 2009-10 Champions League: 2009-10 Italiensk supercup: 2008

Manchester City: Premier League: 2011-12 FA Cup: 2010-11 Community Shield: 2012

Italia: EM 2012, sølvmedalje Confederation Cup 2013, bronsemedalje

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle