Intervju: Tete Lidbom

Du har kanskje sett ham for NRK på Kontraskjæret under VM, eller hørt ham i tospann med Sven Bisgaard Sundet på P3-podcasten Heia Fotball. Dette er vårt intervju med Milan-supporteren Tete Lidbom.

Jeg kom til NRKs hovedbygg på Tyholt i Trondheim, og etter noen minutters venting dukket et kjent fjes opp på toppen av trappa. Tete Lidbom roper meg opp og vi tar veien inn på hans kontor. På veggen henger et stort Milan-banner og like ved henger et håndskrevet VM-oppsett. Fotballen preger kontoret, det er det ingen tvil om. Tete sjekker litt rundt, og sier at vi kan benytte et studio for å gjennomføre opptaket. Vi går inn i Heia Fotballs studio og kommer i gang med intervjuet.

For de av dere som ikke vet hvem han er fra før, så presenterer han seg på følgende måte: «Tete Lidbom er en 28 år gammel fyr fra Trondheim, som jobber i P3 og driver med veldig mye forskjellig. Jeg er musikkprodusent og jobber i Urørt, og så har jeg en podcast sammen med Sven Bisgaard Sundet som heter Heia Fotball«. Det er i denne podcasten vi har blitt obs på Lidboms interesse for Milan, og han begynte å heie på klubben i 1991 eller 1992 når han så fotball med sin morfar. Den rødsorte drakten fanget hans interesse og siden har han fulgt klubben tett.

Hans favorittspiller er Andrea Pirlo, og blant de som hører på Heia Fotball er det nok en del som lurer på om Tete begynte å gråte. Det gjorde han ikke, men det er tydelig at Tete setter pris på Pirlo. Roberto Baggio var den første store helten i italiensk fotball, og mannen som førte til at Lidbom begynte å heie på Italia. Den tidligere Milan-spilleren Ronaldinho er en annen mann som står høyt i kurs, og på sitt beste var han ifølge Tete det ypperste fotballen har sett. Flere nevnes og navnene er mange, men som Lidbom selv sier det: «Det er bare en mann, og det er Maldini. Han er størst.» I dagens Milan er Balotelli favoritten. «Det er jo himmel og helvete», men det er typen Tete liker. Senere i intervjuet kommer han også på De Sciglio, han må nevnes.

Vi går videre til hva han husker best og et av hans beste minner som Milan-supporter er førsteomgangen mot Liverpool i 2005, når nettopp Maldini scoret allerede etter 1 minutt, det verste minnet er andreomgangen. Revansjen mot Liverpool i 2007 ble nevnt, men Tete synes ikke det laget vi hadde da var godt nok. Etter litt tenking drar han frem 4-0-seieren over Barcelona i Champions League-finalen i 1994 som det aller beste minnet som Rossoneri-fan: «Da skjønte jeg hvor rått det var å vinne europacupen. Jeg fulgte hele cupen det året og så bare vant man 4-0 over Barcelona. Det var helt rått!»

Tidenes VM

Dette intervjuet blir gjort rett før kvartfinalene i VM ble spilt, men Tete er sikker: «Dette her må jo være tidenes VM, allerede, de neste kampene kan bli katastrofalt kjedelige, men… det har skjedd så mange sinnsyke ting… Det er 5-6 kamper jeg har lyst til å se igjen». Han heier på Ghana og Italia, og det gikk som kjent ikke spesielt bra, så nå er det Brasil som gjelder.

Vi måtte gå litt mer inn på Ghana, og halvt ghanesiske Lidbom går så langt at han mistenker kampfiksing fra Ghana etter å ha sett kampen mot Portugal. Han mener også det er opplagt at det er problemer mellom spillere og ledelse. Når han omtaler Muntari og Boatengs episode har han følgende å si: «Jeg gir ikke skyld til de to her, det er bare surr, og det er så trist at det fremdeles er sånn i afrikansk fotball». Frustrasjonen er åpenbar, men Tete poengterer at den afrikanske verden er fantastisk, bare veldig annerledes.

Milans menn i Italias VM-tropp får heller ikke all verdens skryt, men han mener Balotelli ble brukt feil og at De Sciglio gjorde det helt greit. Om Abate har Lidbom følgende å si: «Gutten er en kjempeback, men det er bare en spiller i hele verden som er dårligere til å legge inn enn Abate, og det er Valencia i United». Vi fortsetter praten om Abate og ender opp med å konkludere med at «Abate er en slags Italias Tom Høgli; han tar de store oppgavene når han får dem, men det gjorde hverken Milan-spillerne eller noen andre på Italia i dette mesterskapet».

Mye surr, Allegri og Seedorf.

«Det er mye surr, fra det som skjer på ledelsesnivå til det som skjer på banen. Jeg forstår ingenting». Slik svarer Lidbom når jeg ber ham om å oppsummere forrige sesong. Tiden under Allegri, ansettelsen og sparkingen av Seedorf og spillet på banen. Det var lite som stemte for Milan. «Det var en skikkelig meh-sesong… det var noen små gleder her og der. Når Balotelli poler balen i mål fra 30 meter stillestående. Det er det jeg husker best, og det er litt trist at det er nesten det eneste jeg husker fra sesongen».

Vi måtte snakke om trenerkabalen, og vi startet med Allegri: «Han var litt sånn Moyes-type, det virka aldri som om han bestemte. Han virka veik, og jeg føler ikke at han var en klassisk Milan-trener». Tete, som også er Tottenham-supporter, kunne tenkt seg Villas-Boas i januar, men valget falt på Seedorf, en avgjørelse Tete ikke forstår: «Han er jo ikke en trener. Enda… De(ledelsen) har nok bare tenkt frem mot neste sesong… kanskje jeg gir dem litt for mye hjernekapasitet her» sier han og virker ikke å ha voldsom tiltro til Berlusconi & co.

Et nytt prosjekt

Troen på prosjekt Seedorf var ikke spesielt stor, men mannen på den andre siden av bordet blir straks litt lystigere når vi kommer inn på Inzaghi. Når jeg spør om hva han tror om den tidligere storscoreren hører man at dette er et prosjekt Tete har tro på: «Helt rått… Pippo kan virke veik, men han er så målbevisst! Han har en vinnerskalle og har jo gjort det bra med juniorlaget». Det er dog ikke slik at han tror på en umiddelbar suksess. Tete er villig til å vente i 3-4 år, hvor man bygger et lag for fremtiden, uten at man oppnår de helt store ligaplasseringene.

Lidbom blir enda litt ivrigere når vi snakker om nøkkelspiller for neste sesong. El Shaarawy, en skadefri sådan, kan gi mye glede. Balotelli nevnes også, men det tar ikke skikkelig av før vi kommer til Taarabt: «Han passer så utrolig bra i italiensk fotball. Om han får en sesong til i Milan så tror jeg han kommer til å storkose seg. Han er en av verdens – hold deg fast nå – fem beste driblere… Dette er første gang jeg snakker så positivt om Taarabt, men jeg mener det.» Ingen av oss kan riktig forstå det, men å kjøpe Taarabt fra QPR-benken kan faktisk være en kjempesignering.

Overgangssommeren

Stemningen faller litt igjen når vi skal snakke om kjøp. «Vi har jo ikke noe penger, men vi kan jo hive oss på Ochoa, selv om det er litt hype… som ghaneser er jeg jo stor fan av Ayew-brødrene, men Atsu er en ving som kan være interessant. Vi skulle hatt mange spillere, men jeg tror ikke vi har råd eller er attraktive nok til å få dem». Tete vil satse på de unge, og få opp noen fra juniorlaget. Han vil veldig gjerne bli kjent med noen nye fjes, og når jeg nevner Hachim Mastour nærmer stemninga seg toppnivå igjen.

Når vi så pendler over på prat om salg må Tete søke opp Milan-troppen for å se hvem vi kan luke ut. «Dette er noe av det viktigste vi gjør» sier han i det wikipedia-siden åpnes. «Matri, hva skjer der? Få det ut. Birsa, ut. Constant, snork. Jeg blir trist av å se på dette her.» Det er dog ikke så mange som kan selges kommer han frem til, troppen er for tynn. «Stakkars Inzaghi». Humørsvingningene begynner å bli en gjenganger når man snakker om fortid og nåtid i Milan. Det har ikke vært mye å glede seg over det siste året, men kommende sesongs drakter er noe av det Tete setter pris på.

Første tur til Milano

Det blir drakt i år. «Dette er første gang jeg faktisk skal være så douche at jeg setter mitt eget navn og nummer 7 bak». Lidbom planlegger også sin første tur til Milano til høsten, og ser frem til å besøke Casa Milan, selv om det nok tar seg best ut på instagram. Det han ser mest frem til er dog å besøke San Siro. «En av grunnene til at jeg ble så stor Milan-fan er at når jeg var liten så var jeg autistisk opptatt av fotballstadioner og San Siro på den tiden, eller nå også, er en fascinerende fotballstadion. Jeg satt ofte med diadora-katalogen fra 96 eller 97 og der var det et svært bilde av San Siro som jeg kunne sitte å se på i timesvis.»

På turen skal man ikke se bort i fra at Tete ikler seg sin første Milan-trøye, draktpraten er nemlig ikke over helt enda: «Van Basten-skjorta. Den fant jeg i en container like ved der jeg bodde. Man kan jo late som om det er et tegn fra oven. Hvis du har sett pressebildene til Heia Fotball er det den drakta jeg har på.» Tete blir også glad når han ser andre i Milan-drakt, og vi begge setter stor pris på å se dagens unge lovende i den rødsorte drakten.

Lidboms lidenskap for klubben blir gjennom intervjuet mer og mer fremtredende for meg. Han er virkelig glad i klubben, og jeg ønsker ham god tur til San Siro til høsten, kanskje vi ses der! Vi håper opplevelsen blir bra, og at både vi og Tete får mye å glede oss over i den kommende sesongen. Jeg takker av intervjuet og da gjenstår det bare en ting å si:

«Heia fotball!»

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle