top of page

Hva vi møter: Udinese (H)


Etter en elendig kamp mot Lazio, og en solid en mot Austria Wien, reiser Rossoneri nå hjem til Milano for å ta imot middelhavsfarerne Udinese. Laget fra Udine har hatt en litt tung start på sesongen etter to skuffende tap mot Chievo og SPAL, men svarte med en seier mot Genoa forrige runde. Rossoneri tar nok imot et lag som har en reel sjanse med å ta med seg poeng østover igjen på søndag.

Forrige kamp: Udinese – Genoa Lagoppstilling (4-4-2): Scuffet. Larsen – Danilo – Nuytinck – Samir, De Paul – Barak – Behrami – Jankto, Maxi Lopez – Lasagna

Illustrasjon hentet fra Whoscored

Resultat: 1 – 0 Expected Goals: 1,1 – 0,6 Røde kort:1 – 1 Gule kort: 4 – 1

Både Genoa og Udinese er lag som har ligget stabilt rundt midten av Serie A-tabellen i lang tid, men det betyr ikke at et møte mellom de er helt uinteressant. På Stadio Friuli startet Udinese sterkest, og etter 15 minutter fikk de frispark i god posisjon. Etter litt klabb og babb fikk Bram Nuytinck sendt av gårde et skudd som smalt i treverket, men på returen stod Jakub Jankto klar og satte ballen kontant i mål. Kampen hetet seg deretter opp, vi observerte flere skader, og etter 37 minutter så Bertolacci rødt etter en stygg takling. Med en mann mer var Udinese det beste laget og kontrollerte matchen bra, men i det 79. minuttet ble de 10 menn selv. Giuseppe Pezzella satte inn en voldsom takling og så dermed rødt kun 5 minutter etter han ankom banen. Likevel holdt sebraene bra igjen og rodde i land en 1-0 seier i en kamp der høstfargene i dommerens lomme spilte en hovedrolle.

Udinese skapte mange sjanser mot Genoa gjennom det å gjennomføre raske angrep som ofte endte med skuddmuligheter. Disse angrepene kom frekvent gjennom midten av banen, da vingene likte å trekke inn i banen. I tillegg var de svært farlige på offensiv dødball. Forsvarsspillet var også svært solid ved at Genoa sjelden kom seg til gode sjanser og måtte ty til mange langskudd. Dette kan ha blitt farget av at Udinese var en mann mer store deler av kampen. Også interessant er det å se at Genoa hadde klart mest ball (40%-60%) og mange flere cornere (1-8), noe som viser at Udinese hadde en svært defensiv og kontringsorientert mentalitet gjennom kampen. Vi observerte også et hjemmelag som var veldig aggressive, lagde mye frispark og mottok mange kort, et risikabelt spill som kunne ha fått større konsekvenser enn det gjorde. (Whoscored)

Spillestil og kvalitet Forrige sesong havnet Udinese på plass nummer 13. Dette var en plass statistikken fra forrige sesong støtter ganske sterkt, og som stemmer med forventningen denne sesongen, ved at de har mye av den samme styrken på stallen. Det kan likevel være verdt å nevne at de i slutten av overgangsvinduet mistet Cyril Thereau, som hadde startet sesongen med to mål på to kamper. Nå tapte jo Udinese begge disse kampene, og hadde en ganske begredelig start på sesongen før seieren nå sist (selv om de fortjente poeng også i de to første). De har likevel prestert bra på sjanseskapning, og med gradering ligger de på +0,23 «expected goals» over det man kunne forventet (noe som er litt over midten), så resultatene lyver litt. Men uansett er det nok få som forventer et særlig svakt Udinese på San Siro denne søndagen.

Det er forventet at sebraene fra Udine kommer til å stille opp i en 4-4-2 som kan skli over i en 4-3-3 der Rodrigo De Paul går frem, mens Jakub Jankto forblir en del av midtbanen. Denne formasjonen er ofte preget av stor bredde med mye rom å dekke for de sentrale midtbanespillerne, men Udinese løser dette ved at kantene ofte trekker inn i banen. Dette er også grunnen til at man kan observere at mange av angrepene til Udinese forekommer gjennom midten av banen. Her er det dermed viktig for motstanderen at enten backene følger løpene eller helst at en del av midtbanen dekker rommet innover i banen. Et undertall på midtbanen er et vanlig skue ved denne formasjonen, men sebraene løser dette ofte gjennom svært direkte spill, noe Lazio straffet Milan på mange ganger forrige runde. Møter man dette må man altså ha en god balanse for å ikke bli tatt på senga av en kontring.


Tabell hentet fra Squawka

Udinese har allerede etter 3 kamper scoret 3 mål fra dødball, noe som er mest i ligaen, og dette er en klar styrke laget har offensivt. Når ballen er i spill preges spillet til sebraene av rask fremgang med mange innlegg og avslutninger, i forhold til ballbesittelse. De har også en overraskende god «attack score» hos Squawka med tanke på hvor magre resultatene har vært. Fra forrige sesong har man også sett at laget ofte er farligere når det ligger under, og er dermed ikke et lag man kan bli tilfredse mot. Forsvarsmessig sliter Udinese med å vinne duellene, noe som har ført til at de hittil har hatt en negativ «defence score» hos Squawka. I tillegg til å tape mange dueller viser ofte spillerne til Udinese en aggressivitet som kan være en farlig kombinasjon for laget. Dette vises gjennom at laget har nest flest kortpoeng i ligaen, noe som sjeldent er effektivt i lengden (selv om de ikke har tapt poeng etter utvisning). Det kan dermed være en god ide for Rossoneri å utnytte denne aggressiviteten sebraene spiller med til sin fordel, samtidig som de bør utfordre i duellspillet. Det er også verdt å nevne at vi ser flere likheter mellom Udinese og Lazio sin spillestil, noe som Milan må håndtere bedre denne gang. (Squawka, Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Bram Nuytinck (CB) I sommer hentet Udinese en forsterkning i forsvar fra Anderlecht i Bram Nuytinck. Sesongen har startet ganske bra for nysigneringen og han har kanskje vært den mest imponerende defensivt for sebraene. Styrkende hans ligger hovedsakelig at han har en god evne til å ta ballen fra en driblende motstander, samtidig som han har en teft for å hive seg inn i en god takling. Nuytinck har også en brukbar pasningsfot, og har mottatt en god «attack score» så langt denne sesongen (blant annet traff han stolpen mot Genoa). Han kan i tillegg virke intimiderende siden han er høy og robust. Mannen er generelt brukbar på mye, men samtidig vises en svakhet i luften. Til tross for høyden har han altså en dårlig timing og posisjoneringen er ikke alltid optimal. Dette er noe som bør kunne utnyttes, samtidig som Nuytinck ikke har generelt samme klasse på de fleste områder som en kvalitetsstopper i Serie A. (Squawka, Whoscored)

Bilde hentet fra Squawka

Offensivt: Jakub Jankto (LM) Bilde Den 21- år gamle venstrekanten til Udinese ble linket vekk i sommer (til blant annet Napoli), men sebraene klarte å beholde deres viktige brikke. Tsjekkeren er ofte den kreative kraften til Udinese ved at han både er flink til å skape sjanser gjennom åpent spill og på dødball gjennom en god innleggsfot. Men Jankto er også farlig på skudd hvis han kommer seg inn i feltet. Venstrekanten er derimot ganske svak på mellomlange og lange pasninger langs bakken, og er ingen trussel i luftrommet. Det kan lønne seg å legge tsjekkeren under et press slik at han ikke får tid til å finne seg rom. Defensivt kan Jankto utnyttes ved at han er dårlig på taklinger (4 gule på stygge taklinger forrige sesong), og at han som en konsekvens prøver å unngå taklinger. Han er også svak i alt annet av dueller, noe som gjør at et offensivt løp fra en back kan være et godt angrepsvåpen. Vi ser også gjennom statistikken ovenfor at Jakub Jankto ikke er av samme klasse som spillerne Milan har. Det er altså store svakheter i spillet til Jankto, noe som Milan bør være godt forberedt på. (Squawka, Whoscored)

Bilde hentet fra Squawka

Oppsummering Milan tar dermed imot et Udinese som har en ganske aggressiv og kontringsbasert mentalitet, noe som minner om Lazio sin spillestil. Det vil dermed være viktig for Rossoneri å være bedre forberedt denne runden. Man bør også ha lært av Genoa at man ikke skal bli provosert av spillet til Udinese, men samtidig utfordre de i dueller. To av disse spillerne man utfordrer kan gjerne være Nuytinck og Jankto, og spesielt ikke gir tsjekkeren store rom. Men alt i alt er Milan forhåpentligvis ivrige på å revansjere forrige serierunde og vil gå inn i denne kampen som favoritter.

1 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page