top of page

Hva vi møter: Roma (H)


«Nye-Milan» har hittil ikke levert mot brukbar motstand i Serie A, og må nå vise seg fra en bedre side når AS Roma gjester San Siro denne sjette serierunden. Et Roma som skaper sjanser i hytt og gevær både offensivt og defensivt.

Forrige kamp: Roma – Udinese Lagoppstilling (4-3-3): Allison, Kolarov – Fazio – Manolas – Florenzi, Nainggolan – De Rossi – Strootman, El Shaarawy – Dzeko – Perotti

Illustrasjon fra Whoscored.                                                                                                           Pasningskart fra @11tegen11 på twitter Resultat: 3 – 1 Expected Goals: 2,8 – 1,4 Ballbesittelse: 61 – 39 Cornere: 5 – 8

Rett fra start var Roma på, og viste at de ikke hadde planer om å la gjestene få med seg noen poeng hjem til Udine. Etter 12 minutter stod det 1-0 da Radja Nainggolan kranglet ballen gjennom til Edin Dzeko som satte ballen kontant i mål. Etter dette fulgte en periode med muligheter til begge lag før Edin Dzeko etter 30 minutter la et lavt innlegg inn, som Stephan El Shaarawy lekent touchet inn i nettet til 2-0. Roma tok foten noe av gasspedalen etter dette, men fikk rett før pause 3-0 da Jens Stryger Larsen ga ballen bort til El Shaarawy inne i egen boks, noe faraoen utnyttet. I andre omgang fortsatte begge lag sjanseskapningen, Udinese fikk mange cornere, og lagene hadde en avslutning i metallet hver (Perotti fra straffemerket), uten at det ble noen uttelling før vi ankom overtiden. I det 91.minutt ble nemlig Larsen spilt gjennom og satte 3-1, noe som ble sluttstillingen.

Giallorossi skapte mange sjanser mot Udinese og avgjorde kampen tidlig gjennom en offensivt svært god start. De fleste av disse mulighetene kom fra gjennombruddspasninger og spill på begge kantene, der de ofte la ballen inn mot Dzeko. Hvis vi ser på pasningskartet ligger vingene veldig sentralt i banen på grunn av at de ofte skifter side, noe som skaper en uforutsigbarhet. Det er også verdt å observere at backene er offensive, og at angrepene ofte starter gjennom de. Etter at Roma kom opp i tremålsledelsen endret de spillestilen og roet litt ned, noe som ble bevist gjennom få balltap. Pasningstreffsikkerheten var også høy gjennom store deler av kampen, og spillerne viste gode relasjoner. De slapp derimot til Udinese på noen kontringer, selv om det meste endte i vanskelige langskudd. Det at Roma ikke klarte å holde nullen i denne kampen vil nok irritere Di Francesco noe, da det stilles spørsmålstegn ved forsvarsspillet denne sesongen, og dette er nok et ledd som Milan har potensiale til å kunne utnytte. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Forrige sesong var faktisk Roma det beste laget i Serie A med tanke på skuddsjanser for og imot, men de var ikke like effektive som Juventus, noe som gjorde at de havnet trygt bak. De har derimot blitt noe svekket foran denne sesongen (Spaletti, Rudiger, Szczesny og Salah har forsvunnet) og det er mange som har tippet de utenfor topp 3 i 2017-18-sesongen. Dette fikk også bakhold i den noe svake starten de hadde med en heldig seier mot Atalanta, etterfulgt av tap mot Inter, men nå ser det ut til at Di Francesco har fått ordentlig fart på skuta. Tar vi med avslutningen av forrige sesong har de nå vunnet ni bortekamper på rad, noe som er nest flest i Serie A sin historie. Det er svært interessant å se at Roma har vært involvert i 3,32 expected goals per kamp denne sesongen, noe som er svært høyt, og som begrunnes både i sterkt offensivt og svakt defensivt spill. Gjennomsnittlig har de skapt sjanser som skal føre til cirka 1 mål mer enn motstanderen hver kamp, samtidig som motstanderen skaper ganske mange muligheter selv. Hos Squawka har de fjerde-best «performance score» hittil, bak de tre lagene mange tippet dem bak. Men på grunn av disse utrolig sjansefulle prestasjonene (som sjeldent varer i lengden) blir det spennende å se om de klarer å ordne opp bak uten at det går utover prestasjonen fremover på banen.


Tabell hentet fra Squawka

Vi har blitt vant med å se Roma i en 4-3-3-formasjon over flere år nå, og denne sjette serierunden blir nok intet unntak. Bakerst er det en klassisk firer der backene er offensive, noe som gjør at en midtbanespiller ofte holder igjen sammen med midtstopperne. De kjører også en relativt høy linje og satser på en offsidefelle, et grep som viste seg som risikabelt mot Inter og Udinese. De to fremste midtbanespillerne er som regel svært delaktige i angrepene ved at de setter i gang angriperne, brukes som støtte eller kommer på sugende løp i mellomrommet. Vingene har ofte en tendens til å motta ballen langt ute på kanten, før de trekker seg innover (lager rom for en overlappende back), legger inn, spiller til back eller utfordrer selv. Edin Dzeko på topp vil som regel ikke bevege seg alt for mye ut på sidene, men holder ofte på ballen og spiller støtte eller fyrer av gårde et raskt skudd. Det vil dermed være viktig å nøytralisere både vingene og løpene fra midtbanespillerne, slik at de ikke drar stopperne ut av posisjon, noe Dzeko vil utnytte ved mulighet.

Som vi har vært inne på har Roma store styrker offensivt, og klarer å produsere jevnt med muligheter, men samtidig oppstår de fleste av disse på samme måte, noe som bør kunne stoppes av et godt lag. Mange av angrepene oppstår nemlig langs kantene og/eller via gjennombruddspasninger, et område Inter var flinke til å dekke da de slo Giallorossi. De kan også skape ting fra langskudd, men hvis man ikke gir de god tid blir dette ofte dårlige sjanser. Angrepene til Roma skal ofte også avsluttes raskt, noe som fører til at de slår bort ballen ved unødvendig vanskelig valg. Man bør altså frustrere de ved å gi de lite bakrom og rom på kanten slik at de slår bort ballen eller går for vanskelige skudd. Defensivt får Di Francesco sitt mannskap lite frispark i mot, simultant som de er sterke på defensiv dødball. Men samtidig er posisjoneringen til forsvarsspillerne noe rufsete på innlegg der ballen er i spill. Dette er spesielt kritisk ved at Roma har en tendens til å legge igjen rom som motstanderen kan kontre i, og disse ender til tider med farlige innlegg. Generelt slipper de også, som nevnt før, til for mange sjanser imot, og vi må si oss svært skuffet hvis ikke Milan skaper noe særlig mot dette Roma-laget. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Aleksandar Kolarov (LB)

Matrise hentet fra Squawka Etter forrige sesong gikk kontrakten til Aleksandar Kolarov ut med Manchester City, og han var klar for nye eventyr i Roma. Så langt ser dette ut til å være en suksess gjennom gode prestasjoner, pluss et mål og to assists som bonus. Serberen er ofte farlig fremover gjennom gode pasninger, innlegg og en farlig skuddfot. Men han er simultant solid defensivt gjennom god posisjonering og styrke i luftrommet. Aleksandar Kolarov er derimot noe treg og kan utfordres langs bakken. Den 31-år gamle backen har også en tendens til å bli vell offensiv og legger igjen mye rom bakover som kan utnyttes på kontringer. Milan bør altså prøve å utfordre Kolarov med en kvikkhet langs bakken, samtidig som man følger de offensive løpene hans. (Whoscored)

Offensivt: Edin Dzeko (ST)

Matrise hentet fra Squawka Mr Capocannoniere fra 2016-17 har også startet denne sesongen sterkt med 6 mål på 5 kamper hittil. Det sier seg selv at Edin Dzeko er en veldig klinisk avslutter, og bør holdes unna skuddmuligheter. Bosnieren er også kjent for å være god på hodet og vil være en trussel på dødballsituasjoner. Roma utnytter ofte Dzeko som et oppspillspunkt ved at han bruker sin styrke, holder spillere unna og legger ballen til rette for andre. Svakhetene til bosnieren ligger mye i det at han ikke er særlig rask og mobil, men siden han er en svært smart spiller finner han ofte rom likevel, noe motstanderne må være obs på. Samtidig er ikke pasningsfoten til Dzeko spesielt god og han er lite kreativt. Defensivt bidrar heller ikke toppscoreren stort, og Bonucci kan her få tid og rom til å slå gode pasninger. Det viktigste vil likevel være å være smartere enn Dzeko, lese bevegelsene hans og komme seg på rett side. (Whoscored)

Oppsummering Vi så et Roma som fløt utrolig bra offensivt mot Udinese, men slet samtidig defensivt, noe som er beskrivende for prestasjonene deres så langt denne sesongen. Backene og vingene sitt samspill vil være viktig å stoppe, samtidig som man unngår å gi rom til Edin Dzeko. Man vil tro at Milan skal kunne skape gode muligheter for Roma, men samtidig vil nok Di Francesco ha lagt fokus på det defensive i treningen denne uken. Vi kan dermed ende opp med en kamp som skiller seg fra de siste Roma-kampene, men uansett vil det bli en utfordring for Milan å beholde alle tre poengene i Milano.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page