top of page

Hva vi møter: Roma (B)


I serien har Roma våknet igjen etter en tung periode, og står nå med 3 seire på rad i Serie A. Dette har åpnet døren for at Milan muligens kan gjennomføre en utrolig opphenting, men da vil nok et resultat i denne kampen være avgjørende.

Forrige kamp: Udinese – Roma Lagoppstilling (4-2-3-1): Alisson, Florenzi – Manolas – Fazio – Jesus, Pellegrini – de Rossi, Under – Nainggolan – Shaarawy, Dzeko

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 0 – 2 Cornere: 2 – 7 Ballbesittelse: 44%-56% Skudd: 8 – 18 Hodedueller: 13 – 23

Det var en tøff kamp som stod på programmet for Roma da de skulle reise til Udine for å ta tre poeng, noe et lag ikke hadde klart siden november. Det var også hjemmelaget som hadde den første sjansen da Juan Jesus serverte Perica alene med Alisson, men brasilianeren var, heldigvis for Roma, med på notene. Men etter dette dreide det meste seg om Roma, da de kom til flere og flere skudd rundt 16-meterstreken. Likevel forble det 0-0 etter førsteomgangen. Ut i andre halvdel fortsatte mye av den samme trenden, men samtidig virket det som Roma ble mer og mer frustrert, noe som førte til litt flere muligheter for Udinese. Dette kampbildet ble det likevel slutt på i det 70. minuttet da Cengiz Under bestemte seg for å hamre ballen ned i motsatt hjørne. Skuddet kom etter et lite forarbeid av de Rossi der ballen ble sendt videre til Under, som tok et par steg med ballen før han gikk for skudd litt utenfor 16-meteren. Etter dette hadde Giallorossi grei kontroll, og de satte punktum på overtid da Nainggolan spilte gjennom Perotti som avsluttet kaldt alene med keeper. Dermed oppnådde Roma det ingen hadde gjort på nesten 3 måneder, og dro velfortjent hjem til hovedstaden med 3 poeng i sekken.

Roma var flinke til å skape sjanser på forskjellige måter i kampen mot Udinese, gjennom alt fra kontringer og gjennombrudd, til individuelle prestasjoner mot etablert forsvar. Det var egentlig få svakheter å observere i angrepsspillet til Giallorossi, men i de periodene der Udinese klarte å stoppe løpene fra kantene inn i boksen skapte heller ikke Roma like mye. Defensivt hadde de noen få individuelle feil, og virket noe sårbare for fart på siden til Fazio og Jesus. Dette kan nok være et område som det kan være lurt å angripe, da vi heller ikke defensivt så altfor mange svakheter i denne gode prestasjonen fra Eusebio Di Fransesco sitt mannskap. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Etter en brukbar start på sesongen slet Roma rundt nyttårstider, da de gikk 6 kamper uten seier. Formen har derimot bedret seg nå, og de står med 3 seire på rad. Dette har konkludert i at de nå ligger på tredjeplass, men bare 2 poeng foran Inter på femte. Giallorossi har ikke hatt spesielt god uttelling denne sesongen, og hos Squawka ligger de ganske soleklart på denne 3. plassen mtp performance score. Dette er spesielt på grunn av at forsvaret deres er rangert som det beste i ligaen, marginalt foran Juventus. Det er med andre ord mye som tyder på at Roma kanskje ikke er laget Milan skal nå igjen i kampen om 4. plassen, men muligheten for poeng for et lag i form er fortsatt absolutt der.


Tabell hentet fra Squawka

Vi kan nok forvente noe av den samme tilnærmingen fra Roma til denne matchen mot Milan, som vi så mot Udinese, og da er 4-2-3-1 formasjonen til laget fra hovedstaden. I den bakre fireren blir stopperne ikke brukt til mye annet enn forsvarsspill der de liker å ta ut dybde, mens sidebackene har flere ballberøringer og trenger lite motivasjon for å delta offensivt. Sentralt ligger det to dype bak en offensiv midtbane. Disse to dype midtbanespillerne har som regel to litt forskjellige roller der den ene er en hardtarbeidende ballvinner, mens den andre er en bevegelig ballfordeler. Spilleren som ligger foran her igjen er en spiller som kan levere alt fra kreative pasninger til gode skudd, samtidig som han gjerne bidrar godt defensivt. På kantene bidrar ikke spillerne så mye defensivt, da de heller sparer krefter til det offensive, og der har de som regel ferdigheter til å ofte trekke inn i banen, løpe i bakrom, eller legge inn fra dødlinjen. Helt fremst finner vi en typisk target-man som skal vinne dueller, holde i ballen, samtidig som han er svært målfarlig nær boksen. Defensivt blir det dermed viktig å nøytralisere kraftspissen, samtidig som man stenger rom inn i banen for kantene, og utnytte offensive rom som kan åpne seg for kontringer når backene og midtbanen er fokusert på angrep.

Roma er et svært allsidig lag offensivt som kan skape sjanser på flere forskjellige måter. Likevel kan man observere at de spesielt er ivrige på å skape sjanser gjennom gjennombrudd og gode posisjoner for skudd ved 16-meteren. Samtidig bør dødballer også nevnes. Derimot har Giallorossi møtt litt problemer da de møter et lag som legger seg lavt og stenger av rommet inn i boksen, siden dette både hindrer den offensive midtbanespilleren og vingene. Det er nok bl.a. dette Milan må prøve å gjenskape defensivt for å stoppe Roma. Spillestilen til Roma i forsvar preges av at de er ganske fleksible i presset, til tross for at stopperne ikke liker å stå høyt, mye på grunn av at backene og midtbanen gjerne setter et hardt press. De største styrkene defensivt ligger nok i at Giallorossi er gode på hodedueller, og da også forsvar av dødball. De sliter derimot noe med kontringer, og individuelle feil. Raske overganger der ballen går langs bakken vil nok dermed være et godt angrepsvåpen, samtidig som man ser at Roma gir motstanderne et par muligheter nesten uavhengig av angrepstaktikk. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Kostas Manolas (CB)

Matrise hentet fra Squawka  Roma sin greske midtstopper var svært nære en overgang til Zenit forrige sommer, men Kostas Manolas ble værende i klubben der han nå er en av deres viktigste spillere defensivt. I tillegg til å være en brukbar pasningslegger har Manolas sterke defensive ferdigheter i duellspillet. Dette gjelder både ved blokkeringer av skudd og hodedueller, noe som igjen er en konsekvens av at 26-åringen er flink til å lese spillet. Vi finner likevel en liten svakhet på taklingene hans på grunn av at han ikke er veldig bevegelig. Å utfordre Manolas langs bakken er nok dermed den beste planen for Milan hvis de skal få noen baller i garnet denne serierunden. (Whoscored)

Offensivt: Cengiz Under (RW)

Matrise hentet fra Squawka På høyrekant har Roma fått en ny stjerne i Cengiz Under, da 20-åringen er utrolig talentfull, noe som virkelig har skint gjennom i hans fire starter. Den 4. Februar startet nemlig Under sin første kamp for Roma, og svarte med å score det avgjørende målet. Etter dette har han startet alle tre kampene og bidratt med hele 4 mål og 1 assist i disse. Ferdighetene som er mest imponerende hos den unge tyrkeren er nok hans gode fot som kan skyte eller legge inn med veldig høy treffprosent. Men på den andre siden har Under en liten tendens til å være noe egoistisk, og oppdager litt for sjeldent medspillerne i gode posisjoner. Han bidrar heller ikke veldig mye defensivt. For å stoppe Under vil det være viktig å alltid stenge rommene han ønsker inn i banen, samtidig som man presser han til å gjøre dårlige valg. (Whoscored)

Oppsummering Skal man reise hjem med poeng fra hovedstaden blir det viktig å finne balansen mellom å ha kontroll på Dzeko og samtidig dekke de rommene ved 16-meteren vingene og Nainggolan liker seg i. Offensivt bør man kunne skape muligheter på kontringer eller raske kombinasjoner langs bakken. Håpet om CL-plass har begynt å snike seg inn i tankene til Milan-fansen, og da må man hente poeng mot lagene som ligger foran på tabellen, likevel er Giallorossi favoritten og dette blir absolutt ingen enkel oppgave for Rossoneri.

2 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page