top of page

Hva vi møter: Napoli (H)


Selv om Juventus fortsatt innehar en liten ledelse går det nå rykter om at håpet ble tent igjen for alvor i Napoli etter den emosjonelle avslutningen mot Chievo. Dermed kan man forvente motivert Sarri-ball, og dermed store utfordringer for Milan denne søndagen

Forrige kamp: Napoli – Chievo Lagoppstilling (4-3-3): Reina, Hysaj – Tonelli – Koulibaly – Rui, Allan – Diawara – Hamsik, Callejon – Mertens – Insigne

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 2 – 1 Skudd: 33 – 4 Cornere: 14 – 0 Ballbesittelse: 76%-24%

Til tross for litt dårlig form var det få som trodde Napoli skulle få altfor store problemer forrige helg mot et Chievo som kjempet om tilværelsen, men det skulle vise seg at vi fikk en rimelig episk kamp. Likevel var ikke førsteomgangen noe særlig å skrive hjem om, da den bare inneholdt en del brukbare muligheter for Napoli der det manglet noen kliniske avslutninger. Ut i den andre omgangen fikk Napoli straffe allerede etter 5 minutter da Mertens ble tatt på ulovlig vis. Belgieren var raskt på at han selv skulle ta den, men nede til venstre var Sorrentino med på notene, og ballen krysset aldri mållinjen. Etter dette fortsatte Napoli presset, samtidig manglet de det lille hellet og virket noe frustrerte over at den vanlige Sarri-ballen ikke satt ordentlig. Da hjalp det også lite for hjemmelaget at Koulibaly sendte en fryktelig feilpasning til Giaccherini i det 73. minuttet, som den lille italieneren sendte videre til Stepinski, og polakken hamret like så godt ballen i garnet bak Pepe Reina til 0-1 på San Paolo. Hele Napoli presset frem for å svare, men de manglet kvaliteten på den siste ballberøringen, helt til det 89. minuttet. Da sank nemlig Insigne ned i «quarterback-posisjon» og la en nydelig ball inn mot Milik, som elegant kontrollerte ballen i mål med pannebrasken til 1-1. Etter dette fikk Sarri sine menn ordentlig tro, satte et ordentlig trykk på gjestene og 2 minutter på overtid fikk de en corner. Callejon la inn, en Chievo spiller stusset ballen bakover, men der stod Diawara klar. Den unge mannen fra Guinea dempet ballen, og curlet den vakkert inn i motsatt hjørne til 2-1 for hjemmelaget. Dermed fullførte Napoli en imponerende opphenting i en kamp der flaksen ikke ville seg, akkurat på den måten et mesterlag skal gjøre det!

Selv om Napoli ikke ledet kampen i mange minutter hadde de ballen nesten hele tiden, og nesten alt spill foregikk på Chievo sin banehalvdel. De hadde heller ikke problemer med å skape gode muligheter da det ble farlig på mye av gjennombrudd, individuelle prestasjoner og dødballer. Likevel kunne man observere noe frustrasjon, og de gav ifra seg ballen noe enkelt ved tilfeller. Det var vanskelig å vurdere forsvarsspillet i stor grad, siden store deler av kampen ble tilbragt på Chievo sin halvdel, men Sarri sine menn virket ikke alt for komfortable med kontringene som gjestene til tider bydde på. Milan må nok prøve å finne en balanse der de ikke blir liggende så lavt som Chievo, slik at man er klare for å angripe Napoli ved anledninger, men samtidig ikke gir de for mye av de rommene de elsker å utnytte. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Med kun 1 seier på de 4 siste før kampen mot Chievo var det mange som nå bare antok at Juventus vant ligaen denne sesongen, men med 4 poeng opp, samt en kamp der de møtes, lever fortsatt håpet for de lyseblå. Ved å ta et kjapt blikk på tabellen er det ganske klart at Napoli har vært blant de to beste lagene denne Serie A-sesongen med 17 poeng ned til 3. plassen (25 ned til Milan) og 45+ i målforskjell. Hos Squawka er de også på denne andreplassen med tanke på prestasjonsmålene deres, og her trekkes det særlig frem hvor gode Napoli er på å trille ball. Vi kan nok dermed forvente et lag som er motiverte, farlige og jakter en mulighet for å vinne gull på sin måte.


Tabell hentet fra Squawka

Det ville vært en stor overraskelse hvis Sarri stiller opp laget i noe annet enn 4-3-3, uavhengig av anledningen. Her er alle spillerne åpenbart mer enn gjennomsnittlig komfortable med ballen i beina, og rollene ganske standard. Man må egentlig fokusere på de fleste områder, da Napoli kan score på alt fra gode driblinger av angriperne til dype løp inn i boksen fra midtbanen der de møter et innlegg. De sliter derimot noe hvis motstanderen bli veldig komprimert, da de ikke har mye hodestyrke hvis motstanderen har kontroll på løpene fra midtbanen. Samtidig blir det svært vanskelig å angripe selv hvis man blir sittende altfor lavt og smalt, og spillestilen gir ifra seg rom det kan kontres i. Det er dermed avgjørende å treffe den helt riktige balansen her hvis man skal beholde alle 3 poengene mot dette mannskapet.

De aller fleste har nå hørt om Sarri sin fotball der raske kombinasjoner penetrerer motstanderens forsvar. Spesielt imponerende er hvordan de dekker hele banen ved at både backer og midtbanespillere kommer på overlapper, noe som ofte fører til problemer for motstanderen med tanke på organisering og dekking av rom. Det mest effektive våpenet mot dette Napoli er dermed å legge seg kompakt, da de ikke liker å slå innlegg, men igjen så kan dette gjøre at presset bare øker og øker da man ikke får kontroll på ballen. For å ikke havne alt for dypt blir det dermed viktig at alle vinger presser backer, og midtbanespillere deres duellmotstandere, slik at man alltid er i overtall defensivt, simultant som man har mulighet til å ta raske overganger i de tilfellene der man vinner ballen. Defensivt ønsker Napoli i de fleste tilfeller å vinne tilbake ballen fortest mulig, noe som betyr at de i store deler av kampen har et høyt press. Dette er de svært gode på, og da gjelder det å få ballen fremover, der man heller kan utfordre en spiller og skape usikkerhet. De lyseblå spillerne har i tillegg god organisering på defensiv dødball, men liker ikke å forsvare innlegg når ballen er i spill. Mye ansvar havner dermed på kantene til Milan, da det nok mest frekvent blir disse (og eventuelt noen midtbanespillere) som kan ta sjansen på å utfordre presset til Napoli, samtidig som de kan legge innlegg som helgens motstander vil være ukomfortable med. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Elseid Hysaj (RB)

Matrise hentet fra Squawka

Elseid Hysaj er en av de 11 som alltid starter hvis alle er friske for Napoli, men denne helgen virker det godt mulig at han blir flyttet ut av sin naturlige posisjon. Siden både Mario Rui og Ghoulam nok er ute virker det nemlig sannsynlig at han flyttes over på venstre, mens Maggio går inn på høyreback. Dette er ikke en posisjon han er spesielt ukomfortabel med, men i et relasjonelt system som Sarri trener i kan det være mulig at dette fører til svakere ledd enn vanlig. Hysaj er uansett en veldig solid back som er veldig sikker i pasningsspillet sitt, samtidig som han ofte vinner taklinger og hodedueller. Skal vi se på svakheter finner vi lite spesifikt, men han kan bli litt overmodig til tider, noe som betyr at et press på albanieren ikke er en dum plan. Med en høyrebent venstreback blir det nok også viktig at Suso ikke trekker inn hver eneste gang, og utfordrer oftere Hysaj sitt svakeste ben. (Whoscored)

Offensivt: Lorenzo Insigne

Matrise hentet fra Squawka

Napoli sin egen sønn, Lorenzo Insigne, ønsker nok at Napoli skal vinne ligaen mer enn noen andre på laget, men som resten av mannskapet ble nok presset litt i overkant de siste kampene, da han bare har 1 assist (0 mål) på de siste 4 kampene. Likevel var han en av de spillerne som virkelig våknet mot slutten av kampen mot Chievo, og vi kan nok forvente en heltent italiener på Napoli sin venstrekant. 26-åringen trekker seg som regel innover i banen og er av de mest kreative spillerne i ligaen, da han ofte finner den forløsende pasningen for Napoli. Likevel kan vi observere at han i noen kamper roter bort ballen ved å utfordre i umulige situasjoner, samt går på utrolig vanskelige skudd som ender i svært lite (mot Chievo hadde han 10 skudd). For å stoppe Insigne må man nok unngå at han får rom når han trekker seg innover, samtidig som man frustrerer ham i dueller. (Whoscored)

Oppsummering Når ligaens nest beste lag kommer på besøk kan man nok ikke regne med å sitte igjen med alle poengene, men skal muligheten ligge der er det viktig at Gattuso treffer på presshøyden og den generelle defensive organiseringen. Mest sannsynlig vil man heller ikke få spesielt mange sjanser offensivt, men det skal være mulig å utnytte Napoli i ubalanse og på innlegg. Det vil også være svært interessant å se på hvordan det vil fungere med backene til Napoli som ikke har opparbeidet de viktige relasjonene med de nære spillerne så mye som Sarri liker.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page