top of page

Hva vi møter: Napoli (B)


Det som kanskje anses som den vanskeligste kampen denne sesongen venter denne lørdagen i serierunde 13. da Rossoneri tar turen sørover til Napoli. Sarri sitt mannskap har imponert veldig mye denne sesongen, men har de kanskje begynt på en liten nedtur nå?

Forrige kamp: Chievo – Napoli Lagoppstilling (4-3-3): Sepe, Hysaj – Albiol – Koulibaly – Mario Rui, Zielinski – Jorginho – Hamsik, Callejon – Mertens – Insigne.

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 0 – 0 Expected Goals: 0,4 – 0,7 Cornere: 2-11 Ballbesittelse: 27%-73% Hodedueller: 19-12

Napoli ankom den 12. serierunden i god form, (selv om de akkurat hadde gått på sitt andre tap mot Manchester City) og mange regnet med en solid borteseier da de besøkte Stadio Marc’Antonio Bentegodi. Chievo hadde derimot andre planer. Allerede fra starten så man at Napoli hadde problemer med å bryte gjennom Chievo sine bakre rekker, og måtte ty til mange langskudd. Dette var en tendens som fortsatte utover kampen, og de lyseblå fra Campania ble mer og mer frustrerte, noe som førte til mindre og mindre gode muligheter. Chievo selv var ikke særlig ivrige etter å angripe. Alt dette kulminerte dermed i at kampen endte 0-0 og det var nok de flyvende eslene fra Verona som var klart mest fornøyd med dette.

Det var svært lite forsvarsspill Napoli viste frem mot Chievo, så det mest interessante er å se på hvordan de ikke lyktes med å bryte motstanderen i angrep. Chievo stengte alle åpningene inn i bakrom/mellomrom slik at det lyseblå besøket måtte ty til langskudd og innlegg for å skape sjanser. Uten en ordentlig tank på topp, eller flaks på sin side, ender dette svært sjeldent i mye mål. I tillegg er det verdt å nevne at Napoli løp mye i offside, noe som dannet noe av grunnlaget for den økende frustrasjonen i laget. Det eneste Napoli var spesielt gode på var å gjenvinne ballen gjennom et høyt press, men Chievo var forberedt og ble sjeldent tatt i ubalanse. En god taktisk plan for Milan vil nok innebære å etterlikne mye av det Chievo gjorde ved å danne et kompakt forsvar, som Napoli vil slite med å bryte ned, samtidig som man kanskje kan prøve å skape noe mer offensivt. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Napoli ble nummer 3 forrige sesong, noe som samstemmer med statistikker, men spillet deres ble ansett av mange som det vakreste. Denne sesongen har derimot ikke bare spillestilen vært best, men også poengfangsten. Med 10 seire og ingen tap på 12 kamper har ingen lag klart å holde følge med Sarri sitt mannskap, men Juventus og Inter lurer fortsatt like bak (henholdsvis ett og to poeng bak). Ser vi på expected goals har Napoli hatt den beste starten både generelt på xG, samt ved å ta med kvalitet på motstanderen. Hos Squawka har de også en solid ledelse når det kommer til perfomance score, mye på grunn av en enestående score på ballbesittelse-statsa.


Tabell hentet fra Squawka 

Formasjonen Sarri foretrekker er en godt balansert 4-3-3 der laget er svært flinke på et kollektivt press, og kontringer som en følge av dette. Den bakre fireren er egentlig satt opp ganske normalt ved rimelige offensive backer, og midtstoppere som ikke gjør mye mer enn å forsvare seg. Midtbanetreeren er derimot mer fleksibel da ofte en av spillerne (Hamsik som regel) har et mindre defensivt ansvar, mer fritt spillerom fremover, mens minst en av de to andre står igjen som sikring. Fremst ligger det en trio som besitter stor fart og gode ferdigheter med ball i beina. Disse tre er spesielt farlige på kontringer, men innehar både ekstreme ferdigheter og fotballhoder som gjør at de kan skape sjanser ut av svært lite. Det vil altså være viktig for en motstander å være godt etablert mot denne fremste trioen, samtidig som midtbanen følger spillere på dype løp.

Det finnes hundrevis av forskjellige artikler som beskriver Sarri-fotball, så denne rapporten skal ikke gå særlig i dybden, men bare gi et overblikk. Når Napoli angriper skjer dette som regel gjennom korte, raske pasninger, som enten ender i en pasning i bakrom eller mellomrom, der en angriper får en god avslutningsmulighet. Flere av spillerne har også svært gode ferdigheter med ball i beina, så de kan også skape ubalanse på egenhånd. Sarri sitt mannskap har til og med en viss styrke på offensiv dødball med gode frisparkben. Vi møter dermed en utfordring ved at det er vanskelig å henge med på Napoli sitt raske spill, samtidig som man ikke vil gi ifra seg frispark i farlige posisjoner. Napoli ønsker å spille minst mulig forsvar, dermed setter de ofte inn et høyt kollektivt press som ofte er svært effektivt. De har i tillegg en veldig god balanse i laget, bl.a. står det nesten alltid igjen tre spillere (to stopperne og en midtbanespiller), slik at de sjeldent kan bli tatt på kontringer. Svakheten deres ligger nok mest på defensiv dødball, eller andre situasjoner der de blir utfordret i luftrommet.  En god taktikk mot Napoli ble demonstrert av Manchester City der de skapte veldig mange muligheter gjennom dødballene, eller via kontringer når Napoli ble desperate fremover. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Kalidou Koulibaly (CB)

Matrise hentet fra Squawka  Napoli sin senegalesiske forsvarsbauta har blitt linket voldsomt sterkt til Chelsea og Conte de siste årene, men det virker som han trives i Napoli, og er uerstattelig for de lyseblå. Koulibaly har en skremmende god fysikk, noe som kombinert med en sterk timing på taklingene, gjør han til en veldig solid midtstopper. Men det som kanskje er Sarri sin favorittegenskap er hans gode evne til å finne medspillerne med pasningene sine. 26-åringen har tidligere hatt en usikkerhet i forsvarsspillet sitt, men dette har forsvunnet mer og mer de to siste sesongene, og er nok ingenting å satse spesifikt på for Milan. Svakhetene kan derimot ligge i at Koulibaly lager en del frispark imot, samtidig som han ikke er spesielt effektiv i luften. Montella sitt mannskap bør nok angripe gjennom andre rom enn det Koulibaly dekker, men en god plan kan inneholde at innleggene blir lagt i hans område (spesielt siden Mario Rui spiller utenfor), simultant som man angriper stopperkollegaen, Raul Albiol, langs bakken med tempo. (Whoscored)

Offensivt: Dries Mertens (CF)

Matrise hentet fra Squawka En av de største stjernene i Serie A er en kant som har mestret rollen fremst hos Napoli ypperlig. Dires Mertens er nemlig en veldig god spiller på den siste tredjedelen der han kan gjøre det aller meste. Belgieren kan både legge de mest geniale pasningene, og sette dødelige avslutninger. Selv om Mertens er en liten spiller innehar han en sterk fysikk, noe som bidrar til at han sjeldent gir ifra seg ballen. Likevel kan han forsvinne ut av kampen hvis du er hard på markering og viser at du fysisk er tilstede. Det kan være en god idé å tvinge Napoli til å slå mye innlegg, og markere Mertens sterkt i boksen for å nøytralisere den dødelige belgieren. (Whoscored)

Oppsummering Det er liten tvil om at det er en stor utfordring som venter for Milan på San Paolo denne serierunden, og hvert poeng vil være kjærkomment. Chievo og Manchester City har heldigvis vist at Napoli ikke er ustoppelige, og vi kan håpe at Montella & Co har lært av disse motstanderprestasjonene. Dette vil innebære at Rossoneri slipper til svært lite rom for Napoli, frustrerer de med et fysisk spill, og tvinger de til mye innlegg og langskudd. Samtidig kan man satse på å skape noe ved dødball, eller kontre ved en av få anledninger der Sarri sitt mannskap er uorganisert. Det er på tide med en god taktisk kamp av Montella mot et storlag, og vi håper dette endelig er anledningen der ting stemmer!

2 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page