top of page

Hva vi møter: Lazio (B)


Forrige sesong havnet Lazio (sammen med Atalanta) trygt inn på Europa League kvalifisering, men hadde fortsatt et godt stykke opp til Napoli og CL. Denne sesongen kommer to lag fra Milano sterkere bak, og målet til Lazio vil nok være å beholde 5.plassen. Dermed vil det være viktig å vise at de har noe å by på denne helgen tar imot Rossoneri i Roma.

Forrige kamp: Chievo – Lazio Lagoppstilling (3-4-2-1): Strakosha, Wallace – De Vrij – Radu. Basta – Parolo – Lucas Leiva – Lulic, Milinkovic-Savic – Luis Alberto, Immobile.

Bilde hentet fra Whoscored

Resultat: Chievo 1 – 2 Lazio Expected goals: 0,8 – 1,6

I runde nummer 2 tok Lazio turen til Chievo for å komme seg på rett spor etter en svak åpning hjemme mot SPAL (0-0). Dette gjorde de ved å ta tak i matchen tidlig, og etter 11 minutter nikket Ciro Immobile ballen i nota som en følge av et godt cornertrekk. Chievo hevet seg etter dette og var det beste laget i mye av første omgang. Dette førte i det 34 minuttet til en scoring da Manuel Pucciarelli kranglet ballen inn i mål etter rot i forsvar hos Lazio. Biancocelesti hevet seg i andreomgang, men måtte vente helt til det 89. minutt før det løsnet. Sergej Milinkovic-Savic mottok ballen utenfor 16-meteren før han hamret ballen inn nede i motsatt hjørne. Dermed stod det 1 – 2, og Lazio hadde tatt sin første trepoenger for sesongen.

Ser vi videre på hvordan lagene spilte var Chievo sitt spill preget av fokus på høyrekanten, samt mye innlegg. Målet deres kom også på et innlegg, så det var nok en plan som lyktes til en viss grad. Men Chievo kom ikke til mange muligheter, og selv om de hadde like mange skudd som Lazio, ble de holdt unna faresonene, og deres «Expected Goals» var bare halvparten av Biancocelesti sin. Lazio skapte altså flere sjanser enn Chievo, noe de gjorde gjennom aggressivitet i angrepsspillet. Mange angrep ble nemlig avsluttet raskt enten ved forsøk på gjennombrudd eller langskudd. Dette førte til at de hadde lite ball (mindre enn Chievo i første omgang), noe som godt kan være en del av kampplanen. Med andre ord kan vi forvente et Biancocelesti som satser på overganger og raske angrep mot Milan denne tredje serierunden. (Whoscored)

Spillestil og kvalitet Forrige sesong var en sesong der Lazio presterte som det 5. beste laget på de aller fleste statistikker, og de er rett og slett et av de bedre lagene i Serie A. Biancocelesti er i tillegg et av lagene med mest stabil førsteelver, noe som bærer frukter på samspillet mellom spillerne. Starten deres har vært noe bedre enn resultatene tilsier, ved at deres xG-form* er nær null. Dette tilsier at de skaper like mye sjanser som er forventet (Milan ligger også svært nær null). Mest sannsynlig vil vi dermed ikke observere et svakere Lazio-lag, enn hva det ser ut til på papiret, under kampen denne tredje serierunden.

Formasjonen som Biancocelesti har spilt så langt denne sesongen kan best beskrives som 3-4-2-1, men kan også gli over i 3-5-1-1 der Milinkovic-Savic trekker seg litt lavere. Dette er en formasjon som er veldig godt balansert i både angrep og forsvar når vingbackene plasserer seg og jobber godt. I forsvar glir disse spillerne (her som regel Basta og Lulic) inn i backrekken, og skaper en 5-er, samtidig som de også er veldig deltakende i angrep. Den største svakheten med formasjonen er også relatert til dette, ved at motstanderen kan skape overtall i overganger der vingbackene står i sin offensive posisjon. Når man bruker 3 i stopperrekken er det også som regelen minst en svakhet hos en eller flere der som de kan utnytte (f.eks. en som er svakere i luftrommet). Vi har dermed en formasjon som i grunn er en god formasjon med de rette spillerne, men som bør ha noen svakheter (gjennom ikke-perfekte spillere) som motstanderen kan utnytte.

Spillestilen til Lazio i angrep preges av at de skaper mange sjanser, men ikke så ofte store sjanser. De avslutter nemlig angrepene ganske raskt ved skudd fra distanse, gjennombruddspasninger eller innlegg, noe som fører til at de faktisk har, ifølge Squawka, skapt nest flest sjanser i Serie A denne sesongen. Men samtidig er svakheten til Biancocelesti at de ikke omsetter nok av disse i mål (noe på grunn av at det er mye små sjanser). Forsvarsspillet til Lazio har vært ganske sterkt det siste året, blant annet fordi de vinner svært mange hodedueller. De vinner også ballen ofte gjennom taklinger og pasningsbrudd, selv om denne aggressiviteten fører frekvent til frispark imot. Det er dermed et kynisk og duellsterkt lag som står klart for dyst denne søndagskvelden i Roma, men klarer man å trille ballen raskt, samtidig som man unngår mye hodedueller og ikke slipper de nært Milan sitt mål, vil man ha gode muligheter. (Squawka, Whoscored)

Sentrale Aktører Forsvar: Wallace (CB)

Hentet fra Squawka Denne 22-år gamle brasilianske midtstopperbautaen er inne i sin andre sesong i Serie A, og med sin unge alder er han nok en stopper man kommer til å høre om i mange år fremover. Wallace har hatt en helt grei start på sesongen med bare ett baklengs, men har ikke virket like sikker som sine kolleger (de Vrij og Radu). Styrkene til brasilianeren ligger på at han er en bevegelig spiler som vinner ballen ofte på brytning av pasninger eller hodedueller, og som regel klarer ballen. Men Wallace har likevel ingen god «Defence score» hos Squawka, noe som er på grunn av hans svakheter på taklinger. Det er nemlig en klar tendens i spillet til Wallace at han ikke vil takle, og når han først setter inn en takling ender det ofte opp med frispark og gult kort (to på to kamper denne sesongen). Han er heller ingen pasningsspiller, og det er ingen fare i å la Wallace trille ballen. Det kan dermed være en god ide for Milan å utfordre Wallace og utnytte de områdene der han sliter. (Whoscored)

Angrep: Sergej Milinkovic-Savic (CAM)

Hentet fra Squawka Juventus, Liverpool og Chelsea er noen av navnene som ble linket til Sergej Milinkovic-Savic denne sommeren, noe som viser størrelsen på talentet til serberen. I løpet av forrige sesong spilte nemlig Milinkovic-Savic seg inn fast sentralt på midten for Lazio, og etter hvert har han også fått mer offensivt ansvar. Blant annet viste han i forrige kamp mot Chievo at han kan bekle flere roller da han etter 60 minutter ble dyttet litt lavere i banen, og likevel endte opp med scoring og banens beste pris (fra Whoscored). Styrkene til Milinkovic-Savic ligger hovedsakelig i hans gode fysikk da han er god til å holde på ballen, vinne hodedueller og skaffe frispark. Han skaper også sjanser gjennom gode gjennombruddspasninger, legger ballen til rette for skudd, og har et godt langskudd (som vist mot Chievo). Innsatsen defensivt er i tillegg god, noe som gjør at han er en sentral brikke både som angrepsvåpen og førsteforsvarer. Men den unge serberen er ikke på noen måte en perfekt fotballsparker. Treffsikkerheten på pasningene er lav for en spiller i hans rolle, og man kan observere ved flere tilfeller at Milinkovic-Savic prøver å slå gjennombruddspasninger som er for krevende for hans ferdigheter. I tillegg lager han mye frispark, da han har en tendens til å komme på etterskudd. Det er dermed mye intimiderende med serberen, men har du en kvikk, og taklingssterk, sentral midtbanespiller har det vist seg at Milinkovic-Savic kan nøytraliseres. Samtidig vil det nok være viktigere for Milan-spillerne å plukke opp en andreball enn å utfordre serberen i lufta, noe som bør være mulig å lese. (Whoscored)

Oppsummering Vi har nå sett at Milan vil møte et Lazio-lag som er svært duellsterkt og har en aggressivitet i spillestilen som Rossoneri må være obs på. I forsvar vil det være viktig å ta de riktige duellene, og ikke slippe angriperne til i gode skuddposisjoner. Mens i angrep vil mye dreie som om å flytte ballen raskt langs bakken ved kontringer blant annet. Vi kan også håpe på flere perler fra Suso på frispark denne helgen, siden det er sannsynlig at Biancocelesti vil gi ifra seg frispark. Men alt i alt vil det bli en tøff kamp (Lazio er favoritter på oddsen) som laget må være ordentlig beredt for.

*xG-form regnes ut fra sjanseskapningen med utgangspunkt i en vekting av de siste kampene (hvor lenge siden og hvor vanskelig)

23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page