top of page

Hva vi møter: Juventus (H)


Den ellevte serierunden i Serie A starter med et smell når Milan tar imot Juventus på San Siro allerede klokken 18.00 på lørdag. Bianconeri har (som Milan) ikke overbevist i det siste, så mulighetene for poeng bør absolutt være der for Rossoneri.

Forrige kamp: Juventus – SPAL (4-1) Lagoppstilling (4-2-3-1): Szczesny, Lichtsteiner – Rugani – Barzagli – Alex Sandro, Bentancur – Khedira, Bernardeschi – Dybala – Douglas Costa, Higuain

Illustrasjon hentet fra Whoscored                                                                                                  Passmap hentet fra twitter og @11tegen11. Resultat: 4-1 Expected Goals 1,1 – 0,8 Skudd: 6-2 Hodedueller: 14-6

Juventus var store favoritter da de tok imot SPAL den tiende serierunden, og allerede 14 minutter ut i kampen hadde de ledelsen. Det var et vakkert angrep der Dybala sendte en pasning i luften inn til Douglas Costa, som på en touch la ballen ut til Bernardeschi på 16-meterstreken, der bestemte italieneren seg like godt for å hamre ballen i krysset med venstrebenet. Vondt måtte bli verre for SPAL da de gav fra seg frispark i drømmeposisjon for Dybala, litt over 20 meter fra mål. Juvelen til Juventus skrudde ballen i krysset, og det stod 2-0 etter 22 minutter. SPAL hadde derimot ikke gitt opp, noe som fikk resultat etter 34 minutter da tok de en kort corner. Denne endte med et skudd/hardt innlegg fyrt inn mot bakre stolpe, der Paloschi stod beredt og styrte ballen i garnet til 2-1. Etter hvilen startet SPAL igjen lovende, men det var Juventus som puttet neste ball. Dette skjedde i det 65. minuttet da det ble rot for SPAL på en corner imot, der Higuain fant ballen og smalt den effektivt inn bak Gomis. Nå var det på mange måter avgjort på Juventus Stadium, og etter 70 minutter la Douglas Costa en vakker pasning på hodet til Cuadrado, som satte Bianconeri sitt fjerde. Konklusjonen ble dermed at Juventus tok en oppskriftsmessig 4-1-seier, men de hadde nok møtt flere problemer enn de hadde håpet på.

Juventus vil nok spille på en litt annen måte mot Milan enn SPAL, men det er likevel faktorer som er verdt med å ta med seg. Mot det etablerte SPAL kom de fleste mulighetene til Bianconeri via flankene, og på dødball. Spesielt å merke seg er at Juventus var svært effektive der de skorte 4 mål på sjanser som skulle ført til 1,1, noe som viser en ganske unaturlig effektivitet. Mye av spillet offensivt skjedde på høyresiden, men samtidig skapte de ikke så store problemer for SPAL der. Bianconeri hadde noen problemer med upressede feil, og SPAL stjal ballen mer enn man hadde regnet med. Det er også verdt å nevne at SPAL, et lag som kjemper mot nedrykk, skapte noen gode sjanser (scoret mål) på Juventus Stadium, et fenomen som ikke har vært vanlig, og kan være et bekymringstegn for de hvite og svarte. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Forrige sesong sikret Juventus seg enda et seriemesterskap, noe de var favoritter til gjennom hele fotballåret. Samtidig var de ikke best ifølge xGD (sjanseskapningsdifferanse) ved at Roma hadde en høyere differanse, men var mindre effektive enn Bianconeri. Nåværende sesongen har egentlig startet ganske bra resultatmessig, men problemet er at Napoli og Inter har startet enda bedre enn Juventus. xGD er enig i denne posisjoneringen, men det skal også påpekes at de har hatt noe enkelt kampprogram så langt, så alt er kanskje ikke perfekt i Juventus-leiren. I følge Squawka har Bianconeri hatt det beste forsvaret denne sesongen, noe som fører de til en 2.plass på perfomance score. Denne gode scoren på forsvar henger sammen med at de bl.a. ligger øverst på duelltabellen, et område mannskapet fra Torino konstant leverer på.


Tabell hentet fra Squawka

Etter at Bonucci i sommer gikk til Rossoneri var det slutt for den klassiske BBC bak hos Juventus. Bl.a. dette har ført til at Bianconeri nå kjører en firebackslinje, og 4-2-3-1, en formasjon som brukes på en litt særegen måte av laget fra Torino. Hvis vi begynner bakerst er backene veldig offensive til å være involvert i en firer bak, noe som er mulig av tre grunner. For det første er Juventus ofte så dominante at motstanderen ikke klarer å presse høyt nok til å få situasjoner mot kun midtstopperne. I tillegg har de svært gode stoppere som ofte kan virke dominerende. Og til slutt kan vi nevne at en av midtbaneduoen ofte ligger noe lavt i banen, slik at han dekker opp for eventuelle kontringer. Likevel er det nok fireren på topp som er mest unikt for Juventus. På den ene siden har du Mandzukic, en spiller som er utrolig dominerende i luften til å spille kant, noe som mange høyrebacker sliter med. Samtidig spiller Bianconeri ofte med en rask spiller på den andre siden, som kan legge fine innlegg retning de andre angriperne. Bak spissen ligger Dybala, som er en typisk nummer 10 som både kan legge lekre pasninger og være en klinisk avslutter. Og for å fullføre fireren med komplementære ferdigheter har de Higuain på topp som er en komplett spiss, med kanskje sine fremste egenskaper i posisjonering og effektivitet. For Rossoneri betyr dette at de må sette opp laget på en måte som kan nøytralisere alle disse forskjellige truslene.

Juventus er såpass allsidige i angrep at det er få områder som de ikke har potensiale på å score på. Men skal vi se hvordan de kan stoppes virker det som de er mindre effektive i gjennom midten av banen, så hvis man får nøytralisert løpene fra kanter/backer vil dette hjelpe. I tillegg gjelder det generelt å være fokuserte og ikke selge seg. Laget må også stilles opp på en måte der man tar hensyn til Juventus spillerne sine ferdigheter, f.eks. ikke sette en dårlig hodespiller på høyresiden i forsvaret der Mandzukic kommer stormene imot for å vinne hodedueller. Spillestilen deres i forsvar er heller ikke så lett å lese, siden de sjeldent trenger å være etablert. Men man kan se noen tendenser hos Bianconeri til at de har slitt noe med individuelle feil, og det vil være viktig å sette de i ubalanse hvis man skal få noe ut av angrepene. I tillegg har laget fra Torino gitt fra seg flere frispark enn ønskelig, noe som tyder på at de ikke har full kontroll, og det vil gjelde og utnytte dødballer (slik SPAL gjorde ved anledninger). Det er oppsiktsvekkende å observere at Juventus har sluppet inn 7 mål på de siste 4 kampene, og samtidig vist svakheter ved å holde på ledelsen. Det bør altså finnes et håp for at Milan kan putte noen baller i garnet til Buffon. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Alex Sandro (LB)

Matrise hentet fra Squawka I sommer ble Juventus tilbudt et tonn med russiske rubler for Alex Sandro, men de avslo alle tilbud fordi de mente brasilianeren var uerstattelig. Grunnen til dette er hovedsakelig at venstrebacken kan gjøre det meste offensivt, simultant som han har gode defensive kvaliteter. Bl.a. tar han ofte gode valg og har en god treffsikkerhet på taklingene sine. Alex Sandro vinner også overraskende mange hodedueller, til tross for sin høyde. I starten på denne sesongen har derimot brasilianeren vært noe svakere enn vi er vant med, og han lager ganske mange frispark imot. Det at han er svært offensiv gjør at det legges igjen rom bakover i banen, som kan utnyttes ved kontringer, samtidig er Alex Sandro svært rask, så man må ha et godt forsprang. Vi kan altså håpe på at venstrebacken fortsetter den noe svake formen, etterlater seg rom, og lager frispark som Rossoneri kan utnytte, simultant som man ikke glemmer den defensive jobben som må gjøres mot Alex Sandro. (Whoscored)

Offensivt: Paulo Dybala (AM)

Matrise hentet fra Squawka Den argentinske juvelen har vært en av de beste spillerne i Serie A det siste året, og ser ut til å fortsette å utvikle seg. Allerede er Dybala god på det meste offensivt, og kan skape problemer gjennom alt av frispark, skudd fra distanse, imponerende dragninger og geniale pasninger. De eneste manglende man kan se hos Juventus sin nummer 10 er at han ikke er en trussel i luften, og ikke bidrar særlig godt defensivt. Hvis Dybala er i et godt humør er det svært vanskelig å stoppe han, men en måte kan være gjennom mannsmarkering. Undertegnede mener dette vil være en god ide mot en spillertype som argentineren, fordi dette vil stoppe mye av hans involvering, spesielt i oppbygningsfasen. En annen, men ikke eksluderende taktikk, kan være å  frustrere Dybala ved å være aggressive mot han, men her gjelder det å finne en grense der man ikke lager frispark i farlige posisjoner eller drar på seg for mange gule kort. Det vil bli spennende å se hvordan Montellas menn angriper den utfordringen Juventus sin juvel kommer med, for hvis han ikke stoppes kan det bli en tung kveld for Rossoneri. (Whoscored)

Oppsummering Dette vil være en typisk kamp der forberedelser, kombinert med viljen til spillere, vil være helt avgjørende. Milan må dekke opp for alle ferdighetene som Bianconeri innehar når de angriper, men samtidig har Juventus vist noen svakheter defensivt. Hvis dette kan utnyttes på en god måte bør det finnes et håp hos Rossoneri om at de kan få med seg noe også denne gangen i dette klassiske oppgjøret.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page