top of page

Hva vi møter: Cagliari (H)Det er tid for en ny serierunde i Serie A, og i kamp 2 er det Cagliari Calcio som står på motsatt side for Milan. Denne artikkelen skal belyse alt du trenger å vite om hva som møter Rossoneri på søndag kl 2045.

Forrige kamp: Juventus – Cagliari Resultat: 3 – 0 Expected Goals: 1,2 – 0,5 Lagoppstilling: Cragno, Padoin – Andreolli – Pisacane – Capuano, Farago – Cigarini – Ionita, Barella, Cop – Farias

Hentet fra Whoscored 

En kamp mot Juventus på bortebane er alltid vanskelig, og dette var intet unntak. Bianconeri tok kontroll på kampen med en gang og fikk uttelling etter 12 min. Men Cagliari hadde en mulighet til å hente seg inn igjen fra straffemerket etter 39 minutter som Buffon reddet mesterlig. Etter dette var det derimot ikke mye Cagliari hadde å stille opp med, og Dybala satte inn 2-0 rett før pause. I andreomgang hadde Juventus full kontroll, og sikret seg etter hvert en grei 3-0 seier. (Det er verdt å nevne at Bianconeri var svært effektive tidlig i denne kampen, noe som gjorde at de ikke trengte å skape like mye, og «Expected Goals» kunne vært høyere.)

Ser vi mer på tall og spillestilen spilte Cagliari (ifølge Whoscored) med mye bredde, spesielt fra venstresiden. Forsvarsmessig kom sjansene imot fra gjennombruddspasninger og lange skudd. Ser vi på Squawka sin «performance score» hadde Cagliari den svakeste lag-prestasjonen i første runde (Juventus nr 3), noe som kommer hovedsaklig av at de var svært dårlige i angrepsfasen (straffen var den eneste gode sjansen). Samtidig var midtbanen utrolig lite ballsikker. De tre sentrale som startet kampen på midten; Farago, Cigarini og Ionita, traff i snitt på ca 72% av pasningene sine (laget hadde snitt på 79%). Mye av denne svake prestasjonen med ballen kan Juventus ta æren for, gjennom sitt solide forsvarsspill og gode press, noe vi bør forvente at staben i Milan observerte og etterlikner til en viss grad.

Typisk spillestil, styrker og svakheter Cagliari var et lag som bemerket seg på statistikken i 2016-17 sesongen i Serie A. De var nemlig ekstremt effektive, og faktisk det laget som overpresterte mest i forhold til sjanser skapt (ifølge Calcio e Finanza). Etter mine beregninger ville de havnet på 18. plass hvis sjanseuttellingen hadde vært lik for alle lag i divisjonen, noe som samstemmer med «performance scoren» hos Squawka for hele sesongen. Skal man tro på at «flaks utjevner seg» vil dette bli en veldig tøff sesong for Cagliari, og vi kan nok forvente at de havner nærmere nedrykk.

Formasjonen som det er forventet at Cagliari fortsetter med denne sesongen er en variant av 4-3-1-2 med en diamant i midten. Denne kjenner vi godt fra gode tider i Milan, men er sjeldnere brukt nå for tiden. Spillerne på sidene av diamantene går ofte ut mot vingene i angrep, og sammen med ganske offensive backer skaper de bredde. Backlinjen kommer nok til å ligge ganske lavt når de forsvarer seg for å unngå gjennombrudd, men utenom dette er formasjonen ganske enkel og lik som på papiret.

Med tanke på spillestil melder Whoscored at det å holde på ballen er en svakhet i angrep, samtidig som de ikke har registrert noen styrker hos Cagliari (bør vel ha noen?). De fleste angrep kommer fra kantene, spesielt på venstresiden (som passer med hva vi så mot Juve). Vi kan dermed forvente at de kommer til å angripe eventuelle rom som skapes når backene er med i angrep, og spesielt Conti på deres venstreside. I forsvar har de problemer med gjennombruddspasninger og langskudd (som vist i Juventus-kampen), samt angrep ned langs vingene (noe for Suso, Conti og Rodriguez å jobbe med?). De har også en tendens til å gi fra seg frispark i farlige posisjoner, noe som Rossoneri sine frisparktakere muligens kan glede seg til. Vi ser dermed at mye av det Cagliari sliter med kan ligne noen av Milan sine styrker, og dette bør kunne utnyttes hvis Montella sitt mannskap er godt forberedt.

Sentrale aktører Defensivt: Fabio Pisacane. (Whoscored) Midt i forsvaret til Cagliari har vi den lite spektakulære stopperen Fabio Pisacane. Han var en av de fire mest brukte forsvarspillerne forrige sesong, og som den eneste av disse som fortsatt er igjen i klubben er han en av bærebjelkene i laget. Pisacane er en klassisk italiensk midtstopper som blokkerer mye skudd og pasninger, og som klarerer ballen så ofte han kan. Mot Juventus sist runde hadde ikke Fabio Pisacane en spesielt god kamp og mange av de gjennombruddspasningene Bianconeri kom med ble spilt rundt Pisacane, som ikke er den raskeste spilleren. I forrige kamp mot Milan scoret han seiersmålet, men dette er egentlig ikke et attributt spilleren er kjent for. Jeg håper dermed å se at Pisacane ikke bidrar noe offensivt, og at Milan utnytter hans begrensninger, spesielt ved gjennombruddspasninger.

Offensivt: Nicolo Barella. (Whoscored) Når det kommer til angrepet vil vi legge fokus på denne italienske driblefanten vi finner på midtbanen for Cagliari. Nicolo Barella er kun 20-år gammel, men har spilt seg til fast plass på førstelaget og er en av de fremste offensive aktørene for laget. Mot Juventus var han Cagliari sin beste (ifølge Whoscored (se formasjonsbilde)), bl.a. på grunn av sine 4 suksessfulle driblinger. Akkurat denne driblingen er kanskje det som gjenkjenner han best (finnes noen gode klipp på youtube), og det er det som er hans fremste styrke. Motstanderne har ofte måtte ty til bruk av ulovlige midler for å stoppe han, noe som kan være effektivt siden han har et temperament. Barella mangler noe kvalitet på pasningene og avslutningene, så hvis du får presset han til å avlevere den, ender det som regel ikke i all verden. Det er forventet at Joao Pedro kommer inn i posisjonen Nicolo Barella hadde mot Juventus, men selv på venstresiden av diamanten blir rollen hans ganske lik. Han kommer dermed kanskje til å være en spiller som utnytter et eventuelt rom Andrea Conti gir fra seg. For å oppsummere bør Milan stenge alle mulige åpninger for at Nicolo Barella kan drible seg forbi, samtidig som det kan være lurt å irritere spilleren, slik at han kommer ut av sonen.

Oppsummering Cagliari Calcio skal være et lag dette nye og spreke Milan-laget ikke bør ha noen problemer med. Etter en brukbar 2016-17 sesong, der de hadde unaturlig høy effektivitet, har laget blitt svekket og det er svært få gode spillere som tar turen til Milano denne helgen. Rossoneri bør utnytte vingene og prøve seg på brudd gjennom forsvarsleddet (helst rundt Pisacane), noe som spillere som Suso, Calhanoglu, Conti med flere har bevist at de mestrer godt. Defensivt vil vi sannsynlig møte et Cagliari som prøver å utnytte rom på kantene på kontringer, samt noen dribleraid fra Barella, uten at dette er noe Milan skal slite med. På søndag skal Rossoneri altså ha gode muligheter for tre nye poeng, og hvis vi ser noe av den samme inngangen som mot Crotone i første runde bør dette bli komfortabelt.

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page