top of page

Hva vi møter: Atalanta (H)


Atalanta var det italienske laget som overrasket mest forrige sesong, og ville ha kommet i CL hadde kvalifiseringsreglene vært som i år. Selv om det ikke akkurat har gått like bra denne sesongen, er det fortsatt et svært spennende lag som besøker San Siro denne 18. serierunden i Serie A.

Forrige kamp: Atalanta – Lazio Lagoppstilling (3-4-2-1): Berisha, Masiello – Caldara – Palomino, Hateboer – Cristante – Freuler – Spinazzola, Ilicic – Gomez, Petagna.

Illustrasjon hentet fra Whoscored Resultat: 3 – 3 Expected Goals: 1,6 – 1 Ballbesittelse: 50%-50% Hodedueller: 18-11 Driblinger: 12-17

Det skulle bli et tett og spennende oppgjør da Lazio besøkte Stadio Atleti Azzurri d’Italia den 17. serierunden i Serie A. Hjemmelaget startet best da de i det 19. minuttet tok ledelsen 1-0 gjennom et vakkert innlegg fra Petagna som fant hodet til en iskald Caldara. Kun et par minutter senere var Atalanta på gang igjen da Papu Gomez fant Ilicic med en vakker lobb igjennom forsvaret. Sloveneren banket inn 2-0 på en deilig volley. Etter dette våknet derimot Lazio, og til pause var stillingen 2-2. Disse to målene kom begge fra Milinkovic-Savic, hvor det første kom gjennom en fin enkeltmannsprestasjon av serberen, og nummer to via et godt forarbeid der Parolo la ballen til rette i en god posisjon. Ut i andre omgang var det igjen Atalanta som skulle ta ledelsen. 50 minutter var spilt da Gomez ble felt av Bastos, og Ilicic satte straffen sikkert inn til 3-2. Men Lazio ga ikke opp denne gangen heller, og etter 79 minutter kombinerte de lyseblå vakkert med et trekantspill som sendte Luis Alberto gjennom til 3-3. Denne kampen i Bergamo følte nok hjemmelaget at de burde ha vunnet, både med tanke på sjansestatistikken, og kanskje spesielt på grunn av hvor lenge de ledet kampen.

Det største positive for Atalanta i denne kampen var hvor mange sjanser de skapte gjennom kantspill og gjennombrudd. Dette skjedde ved mange anledninger på grunn av at de strakk ut Lazio, noe som åpnet mye rom i banen. I tillegg kan man si at Atalanta var veldig effektive på avslutningene sine. Derimot hadde de problemer defensivt da individuelle feil ble kostbare, noe som kan ha vært på grunn av en vell offensiv spillestil når de allerede hadde ledelsen. Det vil være deler av spillet som Atalanta viste fremover i denne kampen som Milan må se på, men samtidig er det også noe å lære av hvordan Lazio angrep hjemmelaget i Bergamo på. (Whoscored)

Kvalitet og spillestil Sesongen 2016-17 var en utrolig god sesong for Atalanta, som endte med 4.plass foran store lag som Lazio, Inter og Milan. Den nåværende sesongen har derimot startet mer normalt for laget fra Bergamo med en syvendeplass. Likevel har de vært noe uheldige med poengfangsten, og i følge flere statistikker har laget «overprestert» også denne sesongen. Hos Squawka ligger de veldig tett med lag som Milan, Fiorentina og Sampdoria med tanke på performance score. Dette er altså et lag som minst er på nivået til Milan, og som kommer til å by på utfordringer på San Siro denne serierunden.


Tabell hentet fra Squawka

Formasjonen Atalanta har tatt i bruk mest i denne sesongen er en 3-4-2-1. Her er oppgavene fordelt på posisjonene. Dette betyr at de tre bakerste nesten utelukkende skal forsvare seg, samtidig som de tre fremste er nesten kun brukelige i angrep. På midten er det derimot krav til større bidrag på begge fronter. De to vingbackene skal både spille backer i forsvar, samtidig som de skal frem å legge innlegg (og skape bredde) i angrep, noe som krever at de løper utrolig mye. Det samme gjelder til en viss grad de to sentrale på midten, bare at her må de samarbeide om en balanse i laget hvis f.eks. en går inn i motstanderens boks. Svakhetene til denne oppstillingen vil i hovedsak være på overganger der fireren på midten ikke har kommet seg tilbake i posisjon, noe som Milan bør prøve å utnytte.

Atalanta viser ofte offensiv styrke på variert bredde, sammen med mye gjennombrudd, slik som mot Lazio. De har også spillere som kan true fra langdistanse, og dødballstyrken er god både på direkte og indirekte muligheter. Den eneste typiske svakheten de har vist er at de sliter mot et etablert smalt forsvar, noe som motstanderne som regel tar hensyn til. I forsvar er Atalanta flinke til å vinne tilbake ballen, da de har et godt samkjørt kollektive. Laget fra Bergamo gir heller ikke fra seg mange frispark, samtidig som de er svært gode på å forsvare seg mot disse defensive dødballene. Svakheter kan nevnes som det å måtte forsvare seg mot spillere med gode ferdigheter, men spesielt er det kontringer imot som har vært det største problemet for Atalanta. Veldig mange av kampene til Atalanta holder seg også jevne svært lenge siden laget presterer best når de ligger under, og samtidig slipper motstanderen litt for ofte inn igjen i kampen. Det er med andre ord ingen grunn til å gi opp, eller bli tilfredse, før det har gått 90 minutter denne helgen. (Whoscored)

Sentrale aktører Defensivt: Bryan Cristante (CM)

Matrise hentet fra Squawka Bryan Cristante kom opp gjennom akademiet og var Milan-spiller frem til 2014, men han fikk ikke nok muligheter i rødt og svart, og 22-åringen er nå Atalanta-spiller på lån fra Benfica. Italieneren har blitt en viktig brikke for Gasperini, og bidrar godt i begge faser av spillet. Defensivt er han flink til å posisjonere seg, samtidig som han leser spillet på en imponerende måte. Dette gjør at midtbanespilleren er en svært viktig del av det gode presset til Atalanta. Cristante er også svært god i luften, noe som har gjort at han kan herje i begge bokser. Offensivt er spilleren i tillegg flink til å legge pasninger i rom, selv om han foretrekker korte pasninger. Selv om Cristante er veldig smart ved vurderingen om hvilke situasjoner han skal bidra fremover, vil det være viktig å utnytte den ubalansen man kan finne i midtbanen til Atalanta. (Whoscored)

Offensivt: Alejandro «Papu» Gomez (CF)

Matrise hentet fra Squawka Papu har vært den største stjernen til Atalanta de siste sesongene, og er den farligste spilleren deres offensivt også nå. Argentineren er særdeles god med ballen i beina, og gir den sjeldent i fra seg. Kreativiteten til Papu Gomez kan skape problemer for hvert lag, og det vil være viktig å ikke gi han tid og rom. En siste styrke som bør nevnes er at døballene til den offensive dribleren er svært presise. Det er derimot noe variert kvalitet på avslutningene og pasningene til Papu Gomez, og han er heller ingen trussel i luftrommet. For å konkludere bør Milan prøve å stresse Papu Gomez ved å være tett oppi argentineren slik at han ikke får muligheten til å briljere. (Whoscored)

Oppsummering For å nøytralisere trusselen som Atalanta kommer med vil det være viktig å holde posisjonene, samtidig som man ikke gir fra seg veldig mye bredde. Offensivt vil kontringer være det beste våpenet mot Gasperini sine menn, da man må prøve å angripe når midtbanen er i ubalanse. Dette vil uansett bli en vanskelig kamp mot et kollektiv som vil gi alt for å ta poeng fra Rossoneri denne 18. serierunden.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page