top of page

Gratulerer med dagen, Kaká


Tidligere Milanista Kaká fyller 35 år i dag. 

Ricardo Izecson dos Santos Leite, bedre kjent som Kaká, feirer i dag sin trettifemårsdag. I forbindelse med jubileet tar vi et lite tilbakeblikk på hans fantastiske fotballkarriere.

I motsetning til mange andre brasilianske fotballspillere, og brasilianere generelt, vokste Kaká opp i et hjem med en trygg økonomi, noe som gav ham muligheten til å studere samtidig som han spilte fotball. Det var dog ikke bare fotball som stod i hodet på den unge gutten, han var nemlig en meget talentfull tennisspiller som barn. Da han fikk en proffkontrakt med storklubben Sao Paulo som femtenåring ble dog tenniskarrieren valgt bort. Han hadde da allerede vært tilknyttet laget siden han var åtte år gammel.

Totalt ble det 125 kamper og 47 mål for moderklubben før han i 2003 satte kursen mot Europa, slik de fleste unge søramerikanere drømmer om. Kaká var ønsket av det som kunne krype og gå av store klubber, men valget falt på Milan og Silvio Berlusconi betalte det han selv har omtalt som småpenger, € 8.5 millioner, for den offensive midtbanespilleren.

Da han ankom Milano var det mange som spurte som om klubben i det hele tatt hadde behov for spilleren, og om han ble kjøpt bare fordi de kunne. Milan hadde jo tross alt verdensstjernene Manuel Rui Costa og Rivaldo i samme posisjon. Aldri har man tatt så feil.

Allerede i sin første sesong ble Kaká Carlo Ancelotti sitt førstevalg i rollen som trequartista, og endte til slutt på 30 kamper og 10 mål i Serie A. Han var sterkt delaktig i å vinne sitt første Scudetto,  det som senere skulle seg å også bli hans eneste.

I syv sesonger gjorde Kaká akkurat som han ville, både i Italia og ute i Europa. Ingen glemmer vel hvordan han bortimot på egenhånd sendte Manchester United ut av Champions League i 2007, en sesong Milan også gikk helt til topps i verdens største klubbturnering.

Sommeren 2008, etter 270 offisielle kamper og 95 scoringer var det imidlertid slutt for den høyt elskede brasilianeren. Real Madrid hadde lagt nesten € 70 millioner på bordet for Milans beste spiller, og klubben hadde ikke råd til å si nei. Dette sa spilleren selv etter at overgangen var et faktum:

-Jeg kan offisielt si at jeg nå er Real Madrid-spiller. Min profesjonelle link til Milan er avsluttet, men mitt hjerte vil alltid være med klubben.

-Jeg ønsket å bli i Milan, men klubben er sterkt påvirket av den økonomiske krisen i verden. Etter samtaler med ledelsen er vi blitt enige om at det beste for alle parter er å selge meg.

På sine fem sesonger i Rossoneri vant Kaká en Scudetto, en Champions League-tittel, en italiensk supercup, en europeiske supercup og VM for klubblag. Han vant også Ballon d´Or i 2007, mye takket være hans prestasjoner på veien mot Champions League-tittelen med Milan.

I Real Madrid sitt stjernegalleri fant Kakà seg aldri helt til rette og var ikke like toneangivende som i Italia. I løpet av fire sesonger spilte brassen 120 kamper og scoret 29 mål, og på ferden rasket han med seg et seriegull, en cuptittel og den spanske supercupen. Det ble stadig færre kamper på Kaká og like før seriestart i 2013 fortalte han klubben at han ønsket å reise, og det var ingen tvil om hvor han ønsket seg. Milan hadde dog ikke midler til å kjøpe Kaká tilbake, men partene ble enige om å terminere kontrakten og 2 september 2013 ble han på nytt presentert i Milano med drakt nummer 22.

I sin første kamp ble Kaká skadet og spilleren sa fra seg lønnen, som for øvrig var på € 4 millioner, frem til han igjen kunne bidra på banen. Dessverre ble den hendelsen litt synonymt for hans retur til klubben. Milan endte på en skuffende 8-plass i Serie A og selv om Kaká noterte seg for 7 scoringer på 30 kamper endte Milan utenfor Champions League for første gang siden 07/08, sesongen etter at Kaká hadde forlatt klubben for første gang.

Uten inntekt fra den gjeveste Europacupen ble lønningene til Kaká litt i meste laget, og spilleren var i tillegg godt over 30 år. I løpet av sommeren ble partene enige om å avslutte kontrakten og han signerte kort tid senere en avtale med amerikanske Orlando City, en avtale som innebar et halvt år på lån i moderklubben Sao Paul i påvente av den amerikanske seriestarten. Kaká spiller for Orlando Pirates den dag i dag.

Kaká var en publikumsyndling på San Siro, og mye av grunnen var selvfølgelig hans prestasjoner, forseringer av spillere, flotte driblinger og mål. Men i tillegg fremstod brasilianeren som en rolig og reflektert rollefigur som sjeldent skapte de store overskriftene og som aldri la skjul på sin kjærlighet til klubben.

Vi ønsker Kaká til lykke med dagen og håper at han får flere gode sesonger i Orlando City.

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page