top of page

Før kamp: Atalanta-Milan


Milan står overfor en tøff oppgave foran overraskelseslaget fra nabobyen Bergamo i sesongens tredje siste kamp. 

Hvor: Atleti Azzurri d´Italia, Bergamo

Når: Lørdag 13. mai kl. 20.45 norsk tid

TV: Viasat Sport

Årets overraskelse

Gian Piero Gasperini var lenge sett på som et av de mest interessante manager-navnene i italiensk fotball etter strålende prestasjoner med Genoa, men etter to kriseopphold i Inter og Palermo hvor han begge ganger fikk sparken etter kort tid måtte han på mange måter begynne på nytt. Det gjorde han i kjente omgivelser med Genoa og i sin andre epoke tok han nok en gang klubben til Europacup. Sommeren 2016 byttet han beite, og det har vært en solskinnshistorie så langt.

Atalanta er på mange måter en forferdelig motstander for Milan på dette tidspunktet. For det første står de uten tap på de syv siste kampene og er et av formlagene i ligaen, men kanskje enda viktigere er deres spillestil. Gasperini sverger til en treer bakerst, som blir til en fembacksrekke når laget ikke har ball. De er meget godt organiserte og gir minimalt med rom til sine motstandere. Fremover går det fort i lengeretning og lagets store stjerne, Alejandro Gomez, er i kalasform og har notert seg for 14 scoringer og 10 målgivende pasninger så langt. I en fri rolle rundt tanksenteren Petagna, som for øvrig har 5 mål og 7 assists, har argentineren stort sett gjort som han vil i hele år.

I tillegg til lagets evne til å bearbeide med ball, få vinklet ut spillet og skapt rom for seg selv, er Atalanta blitt et fryktet lag på dødballer. Med tre midtstoppere inne fra start,  en hodesterk spiss og silkefoten til Gomez har 35% av målene kommet etter dødballer (inkludert 5 straffespark). For alle som husker Dzeko sitt hodestøt i helgen og Montellas bekymring i etterkant er nok Gasperini fullstendig klar over at han har et våpen som vil bli vanskelig å stoppe for Milan.

Med tre kamper igjen å spille er Atalanta nær ved å ha sikret Europa League for neste sesong. Det eneste som kan hindre dem er dere selv, og om de taper mot Milan (H), Empoli (B) og Chievo (H) kan det rykke. Det er dermed bare syltynn teori som kan ta ifra Atalanta deres første sesong utenfor Italia siden 90/91. Samtidig vil de tangere sin beste sesong noensinne. I 1947/48 tok de nemlig hittil sin beste tabellplassering i Serie A, da de ble nummer 5. For øvrig ble Milan nummer 3 den sesongen.

Gasperini har noen forfall, og det er usikkert om Kessie er klar til å starte kampen. Om han er på benken fra start er det ventet at Cristiante vil ta hans plass. Ellers er Zukanovic, Drame, Konko og Cabezas ute. Til tross for dette kan han stort sett stille med sine sterkeste menn fra start.

Formsvake gjester

Kinesernes inntreden i klubben skulle markere slutten på flere tunge år, men eierskiftet har ikke fått den umiddelbare effekten man kanskje hadde håpet på. Milan har kun fått med seg to poeng på de fire kampene som er spilt siden Li ble presentert som ny eier. Tap mot Roma og uavgjort mot Inter er selvfølgelig ingen krise, men et poeng totalt mot Empoli og Crotone er ikke i nærheten av å være godkjent.

Mange hadde nok både håpet og forventet at Milan ville fremstå på en bedre måte i helgen da Roma var på besøk, det er tross alt mot de bedre lagene at klubben har vært i stand til å levere forventede resultater de siste årene. Det var ikke tilfelle og gjestene var best i absolutt alt på San Siro. Avstanden opp til et lag som skal spille Champions League neste sesong var nesten skremmende.

Med tre runder igjen finnes det flere ulike scenarioer som bør avdekkes. Med full pott, samtidig som Atalanta tar maksimalt 3 poeng, blir Milan nummer 5 og Europacup neste sesong er sikret. Forskjellen mellom 5- og 6.plass er ikke så stor da begge plassene gir direkte innpass i gruppespillet. Om Milan derimot taper minst en, eller spiller to uavgjorte kamper, vil Inter gå forbi og sikre den siste plassen i Europa. Det samme vil Fiorentina gjøre, som har samme antall poeng som Inter. Om Milan sprekker fullstendig og taper de tre siste kampene, samtidig som Inter, Fiorentina og Torino (med Mihajlovic i spissen) vinner sine kamper står Milan i fare for å bli nummer 9. Det er naturligvis ikke et sannsynlig utfall, spesielt ikke med tanke på at Inter er i elendig form og de to andre lagene har flere tøffe oppgjør i vente. Sjansen for at Milan får spille Europacup neste sesong er dermed meget god uavhengig av egen form, men det er lov å håpe på at flest mulig ønsker å vise seg verdig en plass i troppen også etter sommeren, en sommer som er spådd å inneholde mye aktivitet fra kontorene på Milanello.

Det har vært stor usikkerhet knyttet til Poli, Vangioni, Calabria og Romagnoli, men alle er med i troppen. Så spørs det om de faktisk er klare til å spille 90 minutter eller om en/flere starter på benken.

Paletta er suspendert etter det røde kortet sist, det samme er Ocampos som fikk sitt femte gule for sesongen må bli hjemme. Antonelli er fortsatt er skadet, i tillegg er som kjent Abate og Bonaventura er ute resten av sesongen.

Det har blitt spekulert i om Milan vil starte med tre bak, noe Montella også er åpen på at de har jobbet med. Gazzetta dello Sport er blant de store avisene som føler seg overbevist om dette, men lagoppstillingen de melder kan meget vel fort gjøres om til den mer vante 4-3-3.

Vincenzo Montella:

«Vi startet å forberede oss til denne kampen på mandag, og vi har jobbet mye med det mentale. Atalanta gjør det meget godt og vi må være klare for alle duellene som møter oss. Vi har testet ut noen endringer som kan komme til syne i løpet av kampen, men det viktigste er å spille uten å føle presset, beholde roen, gleden og gjøre som vi gjør på trening.»

«Atalanta har virkelig vist hvor godt de har jobbet, ikke bare med tanke på hvor ungt lag det er, men med spillestilen deres. De spiller med en enorm sult og er godt organiserte. I tillegg har de slått tilbake fra skuffende resultater tidligere, som da de tapte mot Inter (1-7). Med Gasperini har de vist seg frem som et godt lag med solide spillere som fortjener å være der de er. Det blir en interessant kamp siden vi møter ett solid lag med mye selvtillit.»

«Vi har testet ut flere ulike varianter på trening, så får vi se om vi bruker det i løpet av kampen. Et lags system kan forandre seg i løpet av oppgjør, men det er viktig å beholde spillestilen og prinsippene du innarbeider i gruppen.»

Tidligere Atalanta-spillere:

Gabriel Paletta var på lån i Bergamo-klubben i fjor, Riccardo Montolivo kom gjennom akademiet og forlot klubben til fordel for Fiorentina i 2005 mens Giacomo Bonaventura spilte for Atalanta mellom 2007-09 og 2010-14.

Tidligere Milan-spillere:

Alberto Paloschi kom gjennom akademiet til Milan, men maktet aldri å etablere seg i klubben og forsvant til Parma i 2008. Paloschi scoret to ganger på sine syv seriekamper for Milan. Det samme er historien for Atalantas toppscorer Andrea Petagna, som etter flere utlån forlot Milan permanent i 2015. Angriperen fikk fire seriekamper for Milan, men maktet aldri å finne veien til nettmaskene. Bryan Cristante ble heller ikke den spilleren man hadde håpet på. Etter totalt 3 kamper og en scoring ble midtbanespilleren solgt til Benfica for € 5 millioner i 2014. Han er på lån hos Atalanta ut sesongen.

Spillere som har representert begge klubbene:

Filippo Inzaghi, Roberto Donadoni, Demetrio Albertini, Maurizio Ganz, Christian Vieri, Gianluigi Lentini og Massimo Donati. 

Se opp for:

Alejandro Gomez. Argentineren var mannen som ble advart om før det motsatte oppgjøret, og det er umulig å komme utenom han denne gangen også. I sin rolle mellom midtbane og angrep er han i stor grad fritatt for defensive oppgaver og får, med en ekstremt løpssterk midtbane rundt seg, bruke sine krefter på å skape sjanser for seg selv og andre. Med 14 mål og 10 målgivende pasninger er det bare ligaens hvasseste angripere som har flere målpoeng så langt. Med drakt nummer 10, en slepen teknikk og en fantastisk høyrefot flyter din bitte lille trollmannen rundt på gressteppet. Om Gomez spiller i Atalanta også neste sesong ville det nesten kommet som en bombe, og om han ikler seg Rossoneri i løpet av sommeren ville nok ikke så mange blitt direkte overrasket. 28-åringen har blitt linket til Milan i lang tid og kan meget vel bli mannen som skal regissere angrepene på San Siro i fremtiden.

Siste fem møter mellom lagene i Serie A:

17.12.16 Milan-Atalanta 0-0

03.04.16 Atalanta-Milan 2-1

07.11.15 Milan-Atalanta 0-0

30.05.15 Atalanta-Milan 1-3

18.01.15 Milan Atalanta 0-1

Forventede lagoppstillinger:

Atalanta (3-4-1-2):

Berisha;Toloi, Caldera, Massiello; Conti, Kessie, Freuler, Spinazzola; Kurtic; Petagna, Gomez

Milan (3-5-2):

Donnarumma; De Sciglio, Zapata, Gomez; Kucka, Pasalic, Montolivo, Suso, Vangioni; Deulofeu, Lapadula

Odds fra norsk tipping:

H: 2.05 U: 3.05 B: 3.10

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page